Tillståndsguide
Som arrangörer är det viktigt att veta att du måste söka tillstånd inför de flesta evenemang.
Tillstånd och myndighetskrav hjälper dig som arrangör att försäkra dig om att besökarna erbjuds en trygg och säker miljö. Guiden är tänkt att hjälpa dig i din planering.
Tänk på att varje evenemang är unikt. Det innebär att du kan behöva fler eller färre tillstånd än vad som anges i den här guiden. Du som är arrangör ansvarar för att du har alla tillstånd som behövs och att lagar och regler efterföljs.
Avgifter
Region Gotland tar i de flesta fall ut en avgift i samband med en tillståndsansökan eller en anmälan. Även sådant som tillfällig elanslutning och tillfälligt vattenuttag.
Börja med att ta fram din egen checklista. Det kan till exempel vara följande:
- Tillstånd som behövs
- Evenemangsplatser
- Trafiksituation
- Säkerhet
- Marknadsföringskanaler
- Samordning med och/eller information om andra evenemang
- Transport till, från och på Gotland
Att tänka på
Ett av de viktigaste valen du gör som arrangör är att välja den plats som passar bäst för just ditt evenemang. Det är dessutom en grundläggande förutsättning som behöver klaras av innan du kan gå vidare med andra tillstånd.
Kontakta markägaren
Har du hittat en lämplig plats eller arena för ditt evenemang kontakta markägaren och diskutera evenemanget. Det är viktigt att säkerställa med markägaren att:
- Platsen är tillgänglig vid tidpunkten då evenemanget är planerat att äga rum.
- Ditt upplägg följer de eventuella lagar och regler som gäller för platsen.
Kommunala lokaler
Region Gotland har lokaler som går att boka. Kanske passar det att ha ditt evenemang i en idrottshall, Ica Maxi Arena eller en aula i en skola?
Kommunal mark
Region Gotland har platser som är lämpliga för evenemang. För att vara säker på att platsen är tillgänglig och passar för ditt evenemang, bör du kontakta enheten för mark- och stadsmiljö på Region Gotland. Du kan nå enheten genom teknikförvaltningens kundtjänst, knappval fyra hos regionupplysningen.
Telefon: 0498-26 90 00, val 4
Mark som inte ägs av regionen
Om du har hittat en lämplig plats eller arena för ditt evenemang bör du kontakta markägaren och diskutera evenemanget. Det är viktigt att säkerställa med markägaren att:
- Platsen är tillgänglig vid tidpunkten då evenemanget är planerat att äga rum
- Ditt upplägg följer de eventuella lagar och regler som gäller för platsen.
Allmän sammankomst och offentlig tillställning
För att arrangera en offentlig tillställning eller allmän sammankomst på en offentlig plats krävs ett tillstånd från polisen. Regler och krav för tillstånd följer ordningslagen. Det är viktigt att notera att även evenemang på privat mark, om de anses vara offentliga tillställningar enligt ordningslagen, kan kräva tillstånd från polisen.
Exempel på allmän sammankomst:
- Teater, biografföreställningar, konstutställningar (utomhus)
- Konserter och dansföreställningar
- Demonstrationer
- Cirkusföreställningar
- Politiska möten
- Föreläsningar
Exempel på offentlig tillställning:
- Marknader
- Festivaler
- Tivoli
- Mässor (utomhus)
- Idrottstävlingar/uppvisningar
- Större fester så som midsommarfirande och valborgsfirande
Bygglov
Du behöver bygglov om du vill bygga nytt, bygga till eller göra ändringar.
Alkoholservering
Om du som arrangör planerar att erbjuda alkoholhaltiga drycker till dina besökare och ta betalt för det, måste du ha de nödvändiga tillstånden. I detta sammanhang innebär "servering" att du tillhandahåller alkohol mot betalning.
Tillståndsmyndigheten för alkohol och tobak i Region Gotland svarar på dina frågor och berättar vad som gäller för just ditt evenemang.
- Alkoholservering får endast ske av den som har serveringstillstånd. Alkoholservering kan ske till slutna sällskap eller till allmänheten.
- Vid servering av alkohol ska tillredd i tillräcklig omfattning mat kunna erbjudas.
- Vid servering till slutet sällskap får endast i förväg inbjudna gäster delta. En gästlista ska kunna presenteras god tid innan evenemanget.
- Det är inte tillåtet att bjuda på alkohol (vid till exempel mingel). Det gäller både slutna sällskap och allmänheten.
Matservering
Om du planerar att erbjuda mat vid ett återkommande evenemang, som till exempel en årlig konsert, tävling eller fotbollsmatch, måste du registrera det hos enheten för livsmedel och alkoholtillstånd i Region Gotland. Det registreras också som en livsmedelsanläggning.
Däremot, om det gäller ett tillfälligt evenemang med matservering som inte återkommer regelbundet, är det tillräckligt att du anmäler det till samma enhet.
Försäljning av folköl och/eller tobak
För att sälja tobak och/eller folköl måste du anmäla denna försäljning. Dessutom krävs ett egentillsynsprogram. Om du planerar att sälja folköl, måste du också kunna erbjuda mat.
Brandskydd, tillstånd brandfarlig och explosiv vara
Att arrangera evenemang är en komplex verksamhet som kräver god planering och kunskap, särskilt när det gäller säkerhet, hälsa och trygghet.
När du ansöker om tillstånd för evenemang, exempelvis en offentlig tillställning eller allmän sammankomst, är det vanligt att räddningstjänsten ger sina synpunkter om säkerhetsåtgärder. Som arrangör kan du få vägledning och råd av räddningstjänsten för att säkerställa ett tryggt evenemang.
Brandfarlig och explosiv vara (till exempel gasol)
För hantering av brandfarliga och explosiva ämnen, som till exempel gasol, krävs tillstånd från räddningstjänsten. Du måste anmäla en föreståndare som har ansvaret för att säkerställa att dessa varor hanteras på ett korrekt och tryggt sätt. Detta är en viktig åtgärd för att minska riskerna med explosiva varor och skydda både människor och egendom.
Fyrverkerier
När det gäller avfyrande av fyrverkerier utomhus kan tillstånd krävas, och det är polisen som utfärdar sådana tillstånd.
Tävling och/eller uppvisning av fordon på väg
Om du planerar att arrangera en tävling eller en uppvisning med fordon på allmän väg, måste du ansöka om tillstånd från länsstyrelsen
Musik
Om du planerar att arrangera en konsert, festival, eller en mindre spelning med live musik, måste du skaffa en musiklicens från Stim. Till och med om du inte har live musik utan bara spelar musik offentligt, krävs en licens från Stim.
För de som spelar inspelad musik i sin verksamhet är det nödvändigt med en musiklicens från SAMI.
När det gäller musikspelning är det även viktigt att tänka på bullernivåer. Det finns specifika riktlinjer som reglerar tillåtna ljudnivåer, och i Visby innerstad gäller särskilda bestämmelser.
Ljudnivåer
Som arrangör av ett evenemang är det viktigt att vara medveten om ljudnivåerna. Särskilt i stadsmiljöer, som i Visby innerstad och dess närliggande områden, där det finns många olika intressen och ibland motstridiga krav att ta hänsyn till, inklusive nöjesverksamheter och bostäder som är nära varandra. Därför har det upprättats riktlinjer som anger vilka ljudnivåer som är tillåtna för musik som spelas vid offentliga evenemang. Det är viktigt att följa dessa riktlinjer för att skapa en balans mellan evenemangets underhållning och bevarandet av omgivningens trivsel.
El – tillfällig anslutning
Om du som arrangör behöver en tillfällig elanslutning för ditt evenemang, bör du kontakta Gotlands Energi AB (GEAB). Du behöver skicka in en anmälan om tillfällig anläggning till installation@geab.vattenfall.se.
GEAB kommer sedan att hänvisa dig till en kvalificerad elinstallatör som kommer att genomföra själva anslutningen. Det är viktigt att vara ute i god tid, eftersom handläggningstiden hos GEAB kan vara upp till två veckor vid vissa perioder.
Vatten - tillfälligt uttag
Om du behöver en tillfällig anslutning till den allmänna vatten– och avloppsanläggningen, till exempel för tillfälliga evenemang eller byggprojekt, kan du ansöka om det.
Din vattenförbrukning kommer att mätas och debiteras enligt en vattenmätare som Region Gotland installerar. Om det av någon anledning inte är möjligt att installera en vattenmätare, kommer du istället att debiteras en fast avgift enligt ett schablonbelopp.
Renhållning och avfall
Som arrangör är du ansvarig för att hålla området rent och snyggt. Efter evenemanget bör markytan vara städad och fri från skräp. Om Region Gotland behöver ta hand om städningen efter dig, kommer de att fakturera dig som arrangerar evenemanget.
Sophämtning
Du kan ordna sophämtning genom att kontakta teknikförvaltningen i Region Gotland.
Källsortering
Det är viktigt att sortera avfallet korrekt. Region Gotland har information om hur olika typer av avfall ska sorteras. Detta hjälper till att minska miljöpåverkan och hålla området rent och prydligt.
Toaletter och hygien
Som arrangör har du ansvaret att säkerställa att det finns tillräckligt med toaletter för dina besökare. Antalet toaletter vid servering bör vara minst en toalett per varje påbörjat femtiotal gäster.
Det är viktigt att boka toaletter i förväg, föreningar har möjlighet att hyra mobila toaletter från regionen. Du kan också använda privata leverantörer på ön om så önskas.
Om du behöver tömning av toaletter kan du ta kontakt med teknikförvaltningens kundtjänst för att ordna detta.