Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Trafikanordningsplan, TA-plan

Om ett grävningsarbete kommer att påverka trafikflödet på något sätt krävs att du ansöker om en trafikanordningsplan utöver grävtillståndet som visar hur arbetet ska ske på ett trafiksäkert sätt.

  • Vid grävningar i gata eller trottoar måste en trafikanordningsplan (TA-plan) bifogas i ansökan. Handläggningstiden för en TA-plan är ca. 15 arbetsdagar. Handläggningstiden beror på mängden ärenden och gäller när ansökan är komplett. Inom handläggningstiden ingår remisstid till berörda instanser. Region Gotland registrerar din ansökan samt granskar om arbetet kan utföras enligt det trafiktekniska och tidsmässiga förslaget.
  • Du som ansöker om en TA-plan ska minst ha grundläggande kompetens och ha genomgått grundutbildning om ”arbete på väg”.
  • Din TA-plan ska innehålla fakta om arbetet och hur det ska märkas ut för att en hög säkerhet ska uppnås. Både för de som utför arbetet och för alla berörda trafikgrupper. Det ska vara tydligt för trafikanter hur man tar sig förbi utan att göra intrång på arbetsområdet när ytan är avstängd.
  • Kan säkerhet inte uppnås enbart med avstängningsmaterial kan ni stänga av området helt eller använda er av flaggvakter. En annan möjlighet är till exempel att arbeta på andra tider på dygnet när det är mindre rörelse på platsen. Oavsett vilket alternativ som passar bäst ska det visas hur du har tänkt i en TA-plan.
  • Arbetet får inte påbörjas utan ansökningar godkända av Region Gotlands teknikförvaltning. En godkänd TA-plan med tillhörande handlingar ska finnas tillgänglig på arbetsplatsen vid pågående arbete.
  • Om en tidsavvikelse uppstår ska datum ändras i TA-planen och sändas in för ny granskning omedelbart när kännedom om avvikelsen uppstår. Även övriga berörda bör då kontaktas.

När en avvikelse uppstår, mejla omgående till: gravtillstand.ta-plan@gotland.se

  • Under perioden för veckorna 25–35 godkänns inga TA-planer eller grävningar i Visbys Innerstad. Om inte ett undantag framgår till exempel vid renovering av en fasad där bygglov ställer krav på att arbetet måste genomföras under perioden. Bygglovshandlingar bifogar du i ansökan om TA-plan.
  • Ska du utföra ett arbete i naturreservat, vattenskyddsområde, vid fornminnen eller dylikt kan det krävas ytterligare tillstånd.

Fråga: Hur får jag behörighet för att ansöka om TA-plan?

Svar: Du måste minst ha utbildningen "arbete på väg". Om du inte har behörigheten det finns aktörer på marknaden som du kan anlita. Det finns även flera aktörer som utbildar i "Arbete på väg" att kontakta.

Fråga: Jag saknar behörighet för att ansöka om en trafikanordningspla. Hurgör gör ja om jag ändå måste utföra ett arbete som påverkar trafiken?

Svar: I de flesta fall går det att anlita ett konsultföretag som kan trafikanordningar och arbetsplatssäkerhet för att upprätta TA-planen.

Fråga: Hur långt innan måste jag ansöka inför önskat startdatum?

Svar: Det beror på hur omfattande arbetet är. Handläggningen är 15 arbetsdagar. Tänk på att en professionellt upprättad ansökan ger oss goda förutsättningar för en snabb och smidig handläggning.

Fråga: Osäker om Region Gotland är ansvarig för marken.

Svar: Kontakta Lantmäteriet.

https://www.lantmateriet.se/sv/fastighet-och-mark/

Fråga: Om Region Gotland inte är markägare för marken där jag vill utföra mitt arbete, vem kontaktar jag då?

Svar: Kontakta Lantmäteriet.

https://www.lantmateriet.se/sv/fastighet-och-mark/

Fråga: Varför behöver jag ha en TA-plan?

Svar: En TA-plan behövs för att Väghållaren (Region Gotland) skall kunna säkerhetsställa att arbetet genomförs i en säker arbetsmiljö för de som arbetar inom eller intill vägområde. TA-planen har även som syfte att säkra framkomligheten och skapa en säkrare trafikmiljö för alla trafikslag under arbetets gång.

Fråga: Hur skapar jag en TA-plan?

Svar: Du skapar TA-planen via vår ansökningstjänst. Läs noga igenom villkoren innan du söker!

https://etjanst.gotland.se/oversikt/overview/1027

Fråga: Vi utförde ett arbete på en gata där vårt fordon används som ett verktyg för att utföra ett jobb på en fastighet i ca 3 timmar. Fordonet stod parkerat i en smal gränd och vi fick en parkeringsanmärkning. Hur ska vi göra för att vi skall kunna utföra vårt arbete utan att få en parkeringsanmärkning?

Svar: Eftersom fordonet som stod parkerat hindrande och det var inte skyltat för andra trafikanter att ett arbete pågick medförde detta både ett framkomlighetsproblem och en trafikfara. Hade det funnits en godkänd TA-plan så hade arbetsfordonet inte erhållit en parkeringsanmärkning.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 juni 2024