Välja skola
Skolvalsperioden till förskoleklass är i första hand 15 januari – 5 februari. Att ha ett bestämt slutdatum för skolvalet till förskoleklass underlättar planering av verksamheten, sammansättningen av klasser/grupper och samordningen mellan grundskolorna.
Skolvalet innebär en möjlighet för vårdnadshavare att lämna ett önskemål om var barnet ska gå i skola oavsett vilket skolår eller skola man går i. Skolvalet kan göras tidigast från september det år barnet fyller tre år. Målsättningen är att så långt som möjligt tillfredsställa vårdnadshavares och elevers önskemål. Samtidigt finns en gräns för hur många elever en skola kan ta emot. Skolvalet sker med andra ord i mån av plats. Ett skolval kan även göras under annan del av året.
Boende i området har förtur
Alla inom upptagningsområdet och som önskar sin kommunala hemskola har förtur till skolplacering där. Därefter erbjuds lediga platser till andra sökande utanför upptagningsområdet. Kartbild på upptagningsområdet för respektive kommunal skola finns på skolornas egna kontaktsidor.
Hur går skolvalet till?
Skolvalet till förskoleklass och grundskolan i Region Gotlands regi görs digitalt. Du loggar in via e-legitimation och mobilt bank-ID. Saknar du e-legitimation kan göra ditt skolval genom att fylla i ett webbformulär som du kan skicka in digitalt.
Du kan samtidigt ansöka om fritidshemsplats
I samband med skolvalet till förskoleklass kan du även ansökan om plats på fritidshem. Använd e-tjänsten. Om du saknar e-legitimation - kontakta administrationen för förskola och fritidshem. I regel erbjuds man plats på det fritidshem på den grundskola barnet har sin undervisning på.
Ny i Sverige
Alla nyanlända elever med ett annat modersmål än svenska tas emot via Lotsen - den centrala mottagningen som har hand om att skolplacera elever som är nyanlända i Sverige och skriva in barnen i förskola.
Beslut om skolplacering
Efter den 5 februari sker en antagningsprocess till kommunal skola utifrån följande kriterier i turordning:
- Placering i hemskola (alla som bor i skolans upptagningsområde som valt sin hemskola eller bor i upptagningsområdet som inte gjort ett aktivt val)
- Ansökningsdatum (för de som utnyttjar möjligheten till fritt skolval)
Besked om skolplacering skickas ut under mars/april eller i god tid innan skolstart om skolvalet gjorts vid annan tidpunkt än 15 januari - 5 februari.
Beslutet kan inte överklagas i sak. Du kan dock överklaga om du anser att handläggningen inte gått rätt till. Överklagandet ställer du till förvaltningsrätten, men det ska lämnas in det till:
Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen
Region Gotland
621 81 Visby
Ingen skolskjuts vid val av annan skola än hemskolan
Rätt till skolskjuts gäller inte elever som väljer att gå i en annan skola än den där kommunen annars skulle ha placerat dem eller går i annan kommuns grundskola. Elever som inte är berättigad till skolskjuts kan få åka med i skolskjutsen i mån av plats och måste då ta sig till befintlig hållplats.
Byte av kommunal skola
Om du vill göra ett byte/skolval till någon av våra kommunala grundskolor, så gör du precis som vid valet till förskoleklass. Det vill säga via samma system. Alla skolbyten sker i mån av plats.
Vill du välja en fristående skola?
Val till fristående (icke kommunal) förskoleklass och grundskola görs direkt till respektive skola, som har egen kö och antagning.
Byta till fristående skola?
Om du tänker byta från kommunal skola till fristående skola, behöver du lämna in en anmälan om detta till Region Gotland. Detta för att möjliggöra en överlämning av elevdokumentation.
Ansöka om att få skjuta upp skolplikten
Du kan ansöka om att ditt barn ska få börja förskoleklass ett år senare om det finns särskilda skäl, som till exempel att barnet har en funktionsnedsättning.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 31 oktober 2024