Sök

Vem har rätt till skolskjuts

Här hittar du information om vilka regler som gäller för att man ska ha rätt till skolskjuts.

Trafikskylt som visar skolskjuts

Elever har rätt till skolskjuts om de bor inom respektive skolas upptagningsområde och om vissa andra kriterier är uppfyllda.

Lång skolväg - avståndet mellan hem och skola

För att en elev i förskoleklass och grundskola ska kunna få skolskjuts ska närmaste vägen från hemmet till skolan eller hållplats/busstopp vara minst:
Avstånd till skolan
För elev i förskoleklass till årskurs 3: 2 km
För elev i årskurs 4-9: 3 km
Avstånd till hållplats/busstopp
För elev i förskoleklass till årskurs 6: 2 km
För elev i årskurs 7-9: 3 km

En skolväg som bedöms som trafikfarlig

Säkerhetsfrågor och problem gällande elevens väg mellan hemmet och hållplatsen/-busstopp löses i första hand i samråd mellan regionen, förälder och entreprenör. Region Gotland har att verka för att elevens skolväg är så säker som möjligt och att angivna skolskjutshållplatser/busstopp utformas så att olycksrisken minimeras.

Behov av skolskjuts på grund av särskilda skäl

Skolskjuts på grund av särskilda skäl kan beviljas på grund av trafikförhållanden, medicinska skäl eller andra särskilda omständigheter, till exempel ett varaktigt funktionshinder. Behovet av skolskjuts bedöms utifrån en helhetsbedömning och efter individuell prövning i varje enskilt fall. Funktionshinder/medicinska skäl ska styrkas med läkarintyg.

Tillfällig skolskjuts

En elev kan på grund av skada eller sjukdom tillfälligt beviljas skolskjuts. Kommunens försäkring täcker dessa kostnader i de fall skadan beror på olycksfall. I dessa fall ska Försäkringsbolaget alltid kontaktas.

Kan man få skolskjuts till och från fritidshemmet?

Region Gotland är inte skyldig att ordna skjuts till eller från fritidshem. Det innebär att en elev som åker skolskjuts till skolan och på eftermiddagen vistas på ett fritidshem i anslutning till skolan inte är berättigad till skjuts från fritidshemmet till bostaden.

Kan man få skolskjuts när man valt av annan skola än hemskolan?

Rätt till skolskjuts gäller i grunden inte elever i förskoleklass och grundskola som väljer att gå i en annan skolenhet än den där kommunen annars skulle ha placerat dem i eller elev som går i annan kommuns grundskola. Elever kan få åka med i skolskjuts i den mån plats finns och att man använder befintlig hållplats. Men någon platsgaranti finns inte.

Om skolskjuts kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter ska kommunen även anordna skolskjuts för elev som valt annan skola än den anvisade/hemskolan (Skollagen 10 kap 32 §).

Vad gäller för elev som bor växelvis hos sina vårdnadshavare?

I de fall barnet bor växelvis hos vårdnadshavarna med gemensam vårdnad inom en och samma kommun, ska behovet av skolskjuts prövas från båda vårdnadshavarnas adresser. Skolskjutsningen beviljas då framför allt genom ordinarie skolskjuts- och kollektivtrafik. Normal reglering av väntetid och busstid tillämpas inte för adress utanför skolans normala upptagningsområde (se riktlinjerna för växelvis boende).

Elever i gymnasieskola får inte skolskjuts

Elever i gymnasieskolan omfattas inte av rätten till skolskjuts. Gymnasieelever som bor på landsbygden har möjlighet att resa kostnadsfritt med landsbygdstrafiken genom "Bussiga kortet".

Mer om rätten till skolskjuts

Rätten till skolskjuts regleras genom av staten fastställda regelverk samt beslut i barn- och utbildningsnämnden på Gotland.

Kontakta Region Gotland

Skolskjutssamordnare

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 juli 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00