Den anpassade grundskolan finns till för elever med intellektuell funktionsnedsättning eller en förvärvad hjärnskada. I den anpassade grundskolan är undervisningen anpassad efter varje elevs förmåga och behov.
Den anpassade grundskolan har en egen läroplan där eleven antingen läser mot ämnen eller ämnesområden utifrån elevens förmågor. En elev som läser mot ämnen läser samma ämnen som elever i grundskolan, men bedöms utifrån den anpassade skolformens läroplan.
Elev som läser ämnesområden läser estetisk verksamhet, kommunikation, motorik, vardagsaktiviteter och verklighetsuppfattning. En individuell utvecklingsplan upprättas för varje elev, tillsammans med vårdnadshavare och elev.
Vem beslutar om ett barn ska gå i anpassad grundskola?
Region Gotland som skolhuvudman måste göra en noggrann utredning för att kunna bedöma om ditt barn hör till den anpassade grundskolans målgrupp. Det är inte förrän bedömningen är klar som det går att bestämma om barnet ska erbjudas en placering i anpassad grundskola.
Underlaget till bedömningen omfattar fyra delar: pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning. Utredningen görs i samråd med barnets vårdnadshavare.
Vårdnadshavare har rätt att tacka nej till erbjudandet om plats i anpassad grundskola. Att gå i anpassad grundskola innebär vissa begränsningar när det gäller vilken utbildning och vilket yrke barnet kan välja i framtiden.
Vad händer efter att studierna avslutas i år 9?
I januari varje år kan du som går i årskurs 9 i anpassad grundskola börja söka till anpassade gymnasieskolan. Ansökan sker på pappersblankett som du kan få av studie- och yrkesvägledaren eller på vår expedition. Du kan även prata med din lärare.
En elev som har gått ut anpassad grundskola har även rätt att söka till gymnasieskolans introduktionsprogram: yrkesintroduktion och individuellt alternativ.
Följande skolenheter finns hos oss
- Desideria anpassad grundskola och kompletterande fritidshem
- Solberga anpassad grundskola
- Polhem anpassad grundskola
- Norrbacka anpassad grundskola och kompletterande fritidshem
Samundervisningsgrupperna bygger på ett samarbete mellan grundskolans och anpassade grundskolans verksamheter. Samundervisningsruppens lärmiljö utmärks av en anpassad undervisningstakt, hög pedagogtäthet, tydlig struktur och studiero.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2 september 2024