Skolplikt, frånvaro och ledighet
Det är viktigt att barn är i skolan så kunskapsmålen kan nås.
Skolplikten innebär att elever i skolåldern måste gå i skolan och delta i den verksamhet och undervisning som anordnas där. Skolplikten börjar höstterminen det år man fyller sex år och avslutas när man gått ut årskurs 9. Vårdnadshavare ansvarar för att eleven kommer till skolan.
Ansöka om att få skjuta upp skolplikten
Du kan ansöka om att ditt barn ska få börja förskoleklass ett år senare om det finns särskilda skäl, som till exempel att barnet har en funktionsnedsättning. Skolplikten inträder höstterminen det kalenderår då barnet fyller sex år.
Ansökan ska komma in till Region Gotland senast den 5 februari det år som barnet fyller sex år. Är ni två vårdnadshavare måste båda vårdnadshavarna underteckna blanketten.
Beslut om uppskjuten skolplikt fattas av rektor på den skola som barnet geografiskt tillhör.
Ansöka om ledighet
Skolplikten i grundskolan innebär att barnen ska gå i skolan och att de inte automatiskt har rätt att vara lediga mer än på loven. Om ditt barn ska vara ledigt från skolan måste du som är vårdnadshavare ansöka om det.
En elev kan få ledigt för till exempel familjehögtider eller religiösa högtider. Om det finns väldigt speciella skäl kan eleven få längre ledighet.
Rektor är den som fattar beslut om ledighet. Rektor gör alltid en samlad bedömning av elevens studiesituation och förhållanden och tar därefter ett beslut utifrån varje enskilt fall.
Ledighetsansökan görs via appen Edlevo.
Skolfrånvaro
Det är viktigt att barn som inte är i skolan får hjälp så fort som möjligt så att de kan få den utbildning de har rätt till och klara sina studier. En snabb reaktion på en elevs frånvaro från lärare och vårdnadshavare ökar möjligheten att ge det stöd eleven behöver för att klara skolgången.
Om du som förälder är orolig över ditt barns frånvaro i skolan eller om ditt barn isolerar sig hemma, ska du i första hand vända dig till barnets skola. Där kan du få råd, stöd och vägledning.
Elevhälsan på skolan erbjuder stöd i skolgången och kan vid behov hänvisa till lämplig instans för ytterligare råd, stöd, utredning och behandling.
Åtgärder vid ogiltig frånvaro
När en elev har upprepad eller längre frånvaro, oavsett om det är fråga om giltig eller ogiltig frånvaro, startar skolan en frånvaroutredning som genomföras av mentor, eller annan person som känner eleven, i samtal med eleven och elevens vårdnadshavare. Frånvaroutredningen ska mynna ut i en handlingsplan för att få eleven tillbaka till skola och studier.
Handlingsplanen för ökad skolnärvaro beskriver vad alla som arbetar i skolan inom Region Gotland ska göra när en elev är frånvarande.
Vistas utomlands kortare period
Om du vill att ditt barn ska vara utomlands under en kortare period (det vill säga en kortare period än sex månader) eller gå på en skola i ett annat land, så behöver du prata med rektor på ditt barns skola om det. Det vill säga att få fullgöra skolplikten på annat sätt än att gå i den svenska skolan. För att få en sådan ansökan godkänd krävs det synnerliga skäl.
Flytta utomlands för gott
Om familjen flyttar utomlands permanent och inte längre är folkbokförd i landet, så upphör skolplikten. Skolplikten upphör även i de fall då barnet fortfarande är folkbokfört i landet, men där hemkommunen bedömer att barnet varaktigt vistas utomlands.
Om du planerar att vistas utomlands med barnet längre än sex månader, men fortfarande vara folkbokförda i Sverige ska du anmäla det till Region Gotland.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 september 2024