Sök

Vanliga frågor och svar om gymnasievalet

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om gymnasievalet.

Jordglob i klassrum

På Gotland finns både högskoleförberedande program och yrkesprogram. Om du inte är behörig finns också introduktionsprogram.

Det kommunala Wisbygymnasiet erbjuder 17 program och 4 introduktionsprogram.

Till Wisbygymnasiets programutbud

Fristående Gutegymnasiet erbjuder nio nationella program samt fyra introduktionsprogram.

Till Gutegymnasiets programutbud

Alla Sveriges gymnasieutbildningar hittar du i Utbildningsguiden på Skolverket

Utbildningsguiden - Skolverket

  1. Läs på om de olika gymnasieprogrammen. Vilka ämnen ingår i programmet? Vad kan du jobba med efteråt?
  2. Vilka program kan du absolut inte tänka dig? Varför? Vilka blir kvar när du sorterat bort dem?
  3. Fundera över vad som är viktigt för dig. Vilka är dina intressen? Vad är du bra på? Stämmer detta med de program du funderar mest på? Vad passar dig?
  4. Tänk igenom varför ett program känns viktigt för dig och lyssna inte för mycket på andra. Valet är ditt och det är du som ska trivas med ditt val. Viktigast av allt – gymnasievalet är inget livsval. Vilket program du än väljer, kommer du att ha nytta av det i framtiden.
  5. Om det känns svårt, kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola. Kontaktuppgifter hittar du på länken nedan.

Till Studie- och yrkesvägledning

För mer inspiration, se denna film:

På yrkesprogrammen har man oftast 2–3 heldagar där man ägnar sig åt yrkesämnen, både praktiskt och teoretiskt. På de högskoleförberedande programmen är det oftast flera olika ämnen under en dag. Det finns dock skolor som blockläser teoretiska ämnen så du inte har så många ämnen under en och samma dag.

Skolorna erbjuder ibland möjlighet att vara elev för en dag, men du kan också be om att få se exempel på scheman.

Först och främst finns det allmänna krav, som att du är bosatt i Sverige och har gått grundskolan. Du behöver också starta din utbildning senast under det första kalenderhalvåret det år du fyller 20 år.

Gymnasieskolan har också krav på behörighet. För yrkesprogram gäller godkända betyg i följande

  • Svenska eller svenska som andraspråk
  • Engelska
  • Matematik
  • Minst fem andra ämnen från grundskolan eller motsvarande utbildning.

För behörighet till högskoleförberedande program gäller godkända betyg i följande:

  • Svenska eller svenska som andraspråk
  • Engelska
  • Matematik
  • Minst nio andra ämnen från grundskolan eller motsvarande utbildning.

Söker du till ekonomiprogrammet, humanistiska programmet eller samhällsvetenskapsprogrammet? Då måste geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap ingå bland de godkända ämnena.

För behörighet till naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet måste biologi, fysik och kemi ingå bland de godkända ämnena.

Söker du en särskild variant inom ett nationellt program i gymnasieskolan gäller särskilda regler. Läs mer på Skolverkets webbplats.

Till Skolverkets webbplats

Du hittar ämnena i programmens poängplaner, se mer information på Skolverket.

Till Skolverkets webbplats

De vanligaste språken att välja på är spanska, tyska och franska, men det kan finnas andra. Kolla med skolan du vill söka till.

På vissa program är moderna språk obligatoriskt. Undersök poängplanen för just ditt valda program för att se ifall det är obligatoriskt. Wisbygymnasiets poängplaner hittar du här.

Våra utbildningar | Region Gotland

Gutegymnasiets poängplaner hittar du här.

Valet är ditt! (gutegymnasiet.se)

Idrottsgymnasiet är för dig som vill kombinera studier på ett gymnasieprogram med att elitsatsa inom en idrott.

En elitsatsning innebär en krävande, specialiserad och organiserad idrottsverksamhet med uttalade prestations- och resultatmål. På många idrottsgymnasier har man ett begränsat urval av program att kombinera idrotten med.

Tänk på att du måste bli antagen både till idrottsutbildningen och det sökta programmet.

Läs mer om Idrottsgymnasiet Gotland här:

Idrottsgymnasiet Gotland - Gotland (rfsisu.se)

Helt säker blir du först när det slutgiltiga antagningsbeskedet kommer. Men det visar om du har goda chanser till att bli antagen eller om det är hård konkurrens.

Meritvärdet förändras från år till år beroende på antal platser och hur många som söker till programmet. Du kan se meritvärdet i tidigare års ansökningsstatistik. Det kan ge en ungefärlig bild av hur stor konkurrensen är.

Till antagningsstatistik för gymnasieskolorna på Gotland

Om det finns fler sökande än platser används meritvärde som urval. Om det finns fler platser än sökande kommer alla behöriga in på programmet.

Efter den preliminära antagningen öppnas det upp för en omvalsperiod i april-maj. Då kan du ändra ditt val.

Om du vill ändra ditt val av gymnasieutbildning efter att efter att omvalsperioden är avslutad, så kan du göra ett så kallat "sent val till gymnasiet". Detta gäller nya val som läggs till eller val som flyttas upp i rangordningen. Det blir din nya ansökan. Eventuell tidigare ansökan stryks. Du gör det sena omvalet via en blankett på denna sida:

Så här går valet till | Region Gotland

Om du vill byta utbildning efter att du börjat gymnasiet ska du vända dig till skolans studie- och yrkesvägledare. Möjligheten att byta beror bland annat på om det finns plats på utbildningen. Det är rektor som beslutar om byten. Det är alltid lättare att byta program tidigt på första läsåret. Ju tidigare du kommer på att du vill byta program, ju lättare är det att tillgodose sig alla kurser.

Det beror på.

Om programmet är riksrekryterande eller om inriktningen inte finns på Gotland, är det inga problem att söka. Du antas utifrån dina betyg. Det kallas för att bli förstahandsmottagen. Du har också rätt att söka till friskolor i hela Sverige, även om utbildningen finns på Gotland, men det kan vara svårt att få bidrag för resor eller boende då.

Det beror på om du sökt en utbildning du blivit förstahandsmottagen till, se frågan "Kan jag läsa programmet på fastlandet?".

Förutom det vanliga studiebidraget kan du också i vissa fall söka bidrag till boende, dyrare uppehälle och resor. Läs mer genom att klicka på länken nedan.

Till Bidrag till inackordering och resor

Om du ska studera på en fristående gymnasieskola på annan ort kan du i vissa fall få inackorderingstillägg och i vissa fall extra tillägg från centrala studiestödsnämnden, CSN. Inackorderingstillägg söker du på CSN:s webbplats. Där hittar du ansökningsblanketter och information om hur mycket pengar du kan få.

Till Inackorderingstillägg – Bidrag på fristående gymnasieskola eller folkhögskola - CSN

Först och främst ska du gardera din ansökan med så många val som du och din studie- och yrkesvägledare tror behövs för att bli antagen. Om du ändå inte kommit in, vänd dig till Antagningskansliet och fråga om var lediga platser finns. Du får då oftast erbjudande att välja bland några lediga platser på olika utbildningar, till vilka du behörig till. Om du inte vill inte vill ha någon av de erbjudna platserna, står du återigen utan plats.

Till Antagningskansliets webbplats

Om du inte är begörig till gymnasiet kan du gå ett introduktionsprogram. Du kan läsa mer om det på denna sida:

Gymnasieutbildningar | Region Gotland

Det finns ingen skyldighet att gå på gymnasiet. Men kommuner har ett uppföljningsansvar (KAA = kommunens aktivitetsansvar) kring ungdomar som hoppat av eller inte börjat på gymnasiet fram tills dess att de fyller 19 år. Syftet är att lotsa dig tillbaka till studier, arbete eller annan sysselsättning. Du kan läsa mer om vad det innebär på länken nedan.

Till Kommunens aktivitetsansvar

Vissa programs inriktningar söker du och blir antagen till redan till åk 1. Då är du garanterad att gå just den inriktningen alla tre år. På andra program sker valet och antagningen till inriktningen till åk 2. Då kan betygen från 9:an eller betygen från första året på gymnasiet avgöra. Kolla med din studie- och yrkesvägledare vad som gäller på de program du tänker söka.

Nej, det är ingen rättighet, men ibland går det om det finns platser kvar, så agera snabbt i så fall. Om det inte går, får du vänta och söka om året efter. Du kan söka till gymnasiet till och med det år du fyller 19.

Kontakta studie- och yrkesvägledaren om programmet du börjat på inte känns rätt.

Fick du inte svar på din fråga?

Kontakta i första hand skolans studie- och yrkesvägledare. Kontaktuppgifterna hittar du längst ner på denna sida:

Till Studie- och yrkesvägledning

Du kan även kontakta vår handläggare nedan vid frågor som rör gymnasievalet, antagning och olika typer av bidrag.

Handläggare vid Gymnasie­antagningen

Frågor om gymnasievalet, antagning, inackorderings- och resebidrag

Gymnasieantagningen, Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, Region Gotland, 621 81 Visby

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 december 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00