Gymnasieutbildningar
Det finns en väg för alla till gymnasiet. Här beskriver vi de olika utbildningsvägarna.
Det finns 18 nationella program och varje nationellt program omfattar 2500 poäng, vilket motsvarar tre års studier.
Högskoleförberedande program – för dig som vill studera mer
Högskoleförberedande program riktar sig till dig som har ställt in dig på att studera vidare efter gymnasiet.
Yrkesprogram – för dig som vill börja jobba direkt efter gymnasiet
Har du gått ett yrkesprogram och klarat studierna väl, så är chanserna stora till ett jobb direkt efter gymnasiet.
Alla elever på yrkesprogrammen har rätt att läsa de kurser som saknas för att få behörighet till högskola, vilket för de flesta yrkesprogram är svenska 2 och 3 samt engelska 6 – sammanlagt 300 poäng.
Arbetsplatsförlagt lärande
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i alla yrkesprogram i gymnasieskolan och innebär att delar av kurserna genomförs på en arbetsplats.
Lärlingsutbildning på yrkesprogram
Inom vissa yrkesprogram finns det möjlighet till lärlingsutbildning. Lärlingsutbildningen ger en unik möjlighet att lära sig ett yrke på en arbetsplats i kombination med studier i skolan. Det kan vara bra att känna till att utbildningsformen ställer stora krav på att du kan ta eget ansvar och har god initiativförmåga.
Du gör du minst hälften av din yrkesutbildning på arbetsplatsen och din yrkeslärare har nära kontakt med den handledare som vägleder dig på företaget. När du tar studenten har du redan kontakt med ett företag eller en verksamhet vilket är en bra utgångspunkt för dig när du sedan ska söka jobb.
Lärlingsutbildning är möjligt endast inom bygg- och anläggningsprogrammets inriktning plåtslageri på kommunala Wisbygymnasiet.
Teknikcollege
Det finns program som är teknikcollege-certifierade, som företagen har varit med och kvalitetssäkrat innehållet på. Du läser 300 poäng extra och får tidigt kontakt med yrkeslivet under utbildningstiden.
Vill du kombinera idrott och gymnasiestudier?
Det finns två sorters nationellt kvalitetssäkrade idrottsutbildningar i Sverige, riksidrottsgymnasier (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). NIU och RIG i sig är inget program, därför ska du också välja ett nationellt program.
Introduktionsprogram för obehöriga
Du som inte är behörig till gymnasieskolan kan gå ett introduktionsprogram. De ska underlätta för dig att komma vidare till ett nationellt program, men också förbereda för till exempel yrkeslivet.
Vilket av de olika introduktionsprogrammen du kan gå beror på hur många ämnen du saknar och vilket nationellt program du vill komma in på. Endast programinriktat individuellt val är sökbart.
Introduktionsprogrammen har inga nationellt fastställda programstrukturer eller examensmål. Istället kartläggs dina styrkor och behov och en individuell studieplan upprättas tillsammans med elev, vårdnadshavare och studie- och yrkesvägledare som visar vad utbildningen ska innehålla.
Kontakta din studie- och yrkesvägledare för att ta reda på mer om dina alternativ.
Följande introduktionsprogram finns
Programinriktat val
Utbildningen ska leda till antagning på antingen ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program och är ett sökbart alternativ. Antagning sker i mån av plats.
Du måste ha behörighet för att kunna antas till programinriktat val. Antingen behöver du ha godkända betyg i svenska/svenska som andra språk + engelska eller matematik + fyra andra ämnen eller godkända betyg i svenska/svenska som andra språk + engelska + matematik + tre andra ämnen.
Yrkesintroduktion
Utbildningen erbjuds i första hand till elever som vill söka till ett yrkesprogram, men inte är behörig. Det är en yrkesinriktad utbildning på 1-3 år som ska underlätta för dig att etablera dig på arbetsmarknaden eller leda till studier på ett yrkesprogram. Elever inom särskolan har möjlighet att genomgå yrkesintroduktion om de bedöms ha förutsättningar att klara utbildningen. Programmet är inte sökbart. Prata med din studie- och yrkesvägledare.
Individuellt alternativ
Utbildningen anpassas individuellt efter dina behov under 1-3 år. Individuellt alternativ vänder sig i första hand till dig som saknar behörighet till yrkesprogram. Elever från anpassade grundskolan ska erbjudas individuellt alternativ om de vill det och om de bedöms ha förutsättningar att klara utbildningen. Antagning sker löpande, men programmet är inte sökbart. Prata med din studie- och yrkesvägledare.
Språkintroduktion
Språkintroduktion ska ge elever som nyligen kommit till Sverige en utbildning med tyngdpunkten på svenska för att kunna gå vidare till nationellt gymnasieprogram eller annan utbildning.
Utbildningen på språkintroduktion ska påbörjas senast det första kalenderhalvåret det år eleven fyller 20 år. För de som är asylsökande eller papperslösa gäller istället att utbildningen ska påbörjas innan eleven fyller 18 år.
Språkintroduktion ska förutom svenska eller svenska som andra språk innehålla de grundskole- och gymnasieämnen som eleven inte har godkända betyg i. Innan skolan planerar hur undervisningen ska gå till görs en ordentlig kartläggning av elevens kunskapsbakgrund.
Gymnasieutbildningar på Gotland
Det kommunala Wisbygymnasiet erbjuder 17 gymnasieprogram i gymnasievalet samt fyra introduktionsprogram.
Fristående Gutegymnasiet erbjuder nio nationella program samt fyra introduktionsprogram.
Gymnasieutbildningar på fastlandet
Du kan söka vilken nationell gymnasieutbildning som helst, var som helst i landet. Vid ansökning till utbildning på annan ort, om utbildningen finns i den kommunala gymnasieskolan på Gotland, blir du antagen först när samtliga behöriga sökande från den ort du söker till, har blivit antagna.
Alla Sveriges gymnasieutbildningar hittar du i Utbildningsguiden - Skolverkets sida.
Studier utomlands
Det går i vissa fall att få med sig sin programpeng vid studier utomlands. För att få det måste flera olika kriterier uppfyllas. Till exempel måste gymnasieeleven vara folkbokförd på Gotland under hela studietiden utomlands och skolan i utlandet ska vara godkänd som svensk utlandsskola av Skolverket.
Läs mer om riktlinjerna för medflyttning av skolpeng/programpeng i riktlinjerna genom att klicka på länk nedan. Där hittar du även länk till ansökningsblanketten.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 12 mars 2024