Bidrag till inackordering och resor
Du som elev kan ha möjlighet att få ekonomiskt stöd till inackordering eller resor under dina gymnasiestudier. Här kan du läsa vad som gäller.
Stöd för inackordering
Huvudregeln för stöd till inackordering är att elevens bostad ligger mer än sex km från skolan. Dessutom måste eleven antingen:
- bo längre än tre km från bussen eller
- påbörja bussresan till skolan före klockan 06:35 eller
- påbörjar bussresan hem efter klockan 17:00.
Observera att en elev inte har rätt till ekonomiskt stöd till inackordering om gymnasieutbildningen (program och/eller inriktning) som eleven valt på annan ort redan finns på Gotland.
Resebidrag
För resebidrag gäller huvudregeln att avståndet mellan bostad och buss överstiger sex kilometer eller att avståndet mellan bostad och skola överstiger sex kilometer och bussförbindelse saknas. Resebidrag kan endast sökas av studerande på Gotland, under förutsättning att den sökande inte beviljats ekonomiskt stöd till inackordering. Region Gotland betalar inte för resor mellan inackorderingsbostad och skola.
lev som sökt utbildning på annan ort kan inte få ersättning för resor mellan inackorderingsboendet och gymnasieskolan där utbildningen ges i enlighet med Lag om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor (SFS 1191:1110).
Så här ansöker du
Du behöver ansöka om inackorderingstillägg inför varje nytt läsår.Vi vill ha din ansökan vill vi ha senast 31 augusti.
Om du ansöker om bidrag vid en annan tid under läsåret behöver din ansökan inkomma senast den 14:e för att du ska få ditt inackorderingstillägg även för innevarande månad. Tänk på att du även behöver anmäla ett utbetalningskonto till Swedbank.
Du ansöker om inackorderingstillägg via vår e-tjänst.
Du som studerar på en fristående gymnasieskola, folkhögskola, eller riksinternatskola ska vända dig till Centrala Studiestödsnämnden för att ansöka om inackorderingstillägg.
Hur mycket pengar kan jag få?
Hur stort inackorderingstillägget blir beror på hur långt det är mellan din hemort och skolan. Tillägget beviljas under högst nio månader per läsår och betalas ut månadsvis i efterskott och i slutet av varje månad. Den första utbetalningen sker sista bankdagen i september.
Inackorderingstillägget för läsåret 2023/24 är 1920 kronor per månad.
Om du är under 18 år betalas tillägget ut till din vårdnadshavare och direkt till dig om du är över 18 år.
RG-bidrag för dig som är hörselskadad eller rörelsehindrad
Du som är hörselskadad eller rörelsehindrad kan få bidrag till vissa kostnader vid en gymnasieutbildning på riksgymnasium, så kallat RG-bidrag, för exempelvis mat, boende och hemresor.
Bussiga kortet
Avgiftsfria bussresor gäller för barn och ungdomar folkbokförda på Gotland till och med den 30 juni det år man fyller 20 år. Det så kallade Bussiga kortet berättigar till avgiftsfria resor på landsbygden på Gotland under hela året, dock inte resor i stadstrafik samt närtrafiken.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 4 december 2024