Sök

Föräldrasidan

Här hittar du som vårdnadshavare verktyg och tips när du behöver stöd för att hjälpa din ungdom.

Föräldrarollen innebär både stöttning och acceptans av att ditt barn söker frigörelse. Alla möter mer eller mindre utmanande perioder i livet och kan behöva hjälp att hantera dem. Som förälder eller vårdnadshavare känner du kanske att du behöver påfyllning med verktyg, tips och råd. Du kanske önskar att få träffa andra föräldrar och diskutera allt som rör livet med en tonåring? Då finns det stödgrupper och föräldrautbildningar som leds av utbildade samtalsledare.

Kanske behöver ni som familj mer kunskap om hur gymnasieskolan fungerar och tips för en fungerande studieteknik? Eller stöd i hantering av stress och psykisk ohälsa? Beroende på vad det gäller så finns olika typer av stöd att få.

Klicka på plustecknen och läs mer.

Missbruk eller våld

Om din ungdom har problem med missbruk av alkohol eller droger, eller med spel om pengar, kan du kontakta MiniMaria. MiniMaria är en öppenvårdsmottagning för ungdomar upp till och med 24 år där både du och dina anhöriga kan få råd och hjälp. På MiniMaria arbetar sjuksköterska, läkare och behandlare och de har bred kompetens när det gäller missbruk och psykisk ohälsa.

Gör någon dig illa? Finns det våld i hemmet eller i era nära relationer? Eller är du orolig att skada någon nära dig? Då kan du söka hjälp.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Har din ungdom en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, till exempel ADHD, OCD, autism, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom eller bipolär sjukdom? Inskrivna elever på Wisbygymnasiet får vid behov stöd av skolans specialpedagoger och speciallärare. För kontaktuppgifter och mer information läs här.

Du kan söka mer kunskap, verktyg och förståelse via:

  • Specialpedagogiska myndigheten. På deras webbplats Stöd och råd finns mer information. Du kan också läsa om vilket stöd din ungdom kan få i skolan och tips på metoder för att du som förälder ska kunna hjälpa till.
  • Självhjälp på vägen, som skapats av Akademiska sjukhuset och Attention i Uppsala, ger också information, stöd och hjälp.

Psykisk hälsa

Det är helt naturligt att må dåligt ibland, det gör alla. Men emellanåt behöver vi extra stöd i tuffa perioder i livet. Elever inskrivna på Wisbygymnasiet kan få hjälp via skolans barn- och elevhälsoteam.

Det finns också andra vägar att söka hjälp via Region Gotland.

  • På 1177:s sida Att må dåligt som ung, stöd och vård Gotland finns en sammanställning om var man kan vända sig i både akuta och mindre akuta situationer.
  • En väg in – hjälper barn och unga med psykisk ohälsa att hitta rätt i vården. För dig som själv vill ta kontakt eller vårdnadshavare och närstående som hjälper till att ta kontakt.
  • Första linjens rådgivning och samtalsbehandling finns att få kostnadsfritt upp till 17 år.
  • Familjestödsenheten erbjuder kostnadsfria och rådgivande samtal.
  • Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, är specialistvård och erbjuder stöd i svåra situationer för barn under 18 år. De erbjuder bedömning och behandling av barn och unga med psykiska svårigheter eller ohälsa, till exempel depression, ångest, självskadebeteende och funktionsnedsättning.

Appar som stöd

Ibland känns livet mörkt. Som ett komplement till vård och samtalsstöd finns det appar som ungdomar kan ladda ner. I apparna finns enkla övningar som kan hjälpa till med att komma till ro, må bättre och möta svåra känslor. De är anonyma och gratis.

Närvaro i skolan är en grundläggande faktor och en förutsättning för att lyckas med sina studier och bygga en stark grund för framtiden. Lärande handlar om kunskapsinhämtning utifrån kurs- och ämnesplaner, men också om att utveckla viktiga färdigheter som självdisciplin, ansvarstagande och samarbetsförmåga – alla egenskaper som är avgörande för arbetsliv och vidare studier.

Genom att vara närvarande i undervisningen får eleverna direkt stöd från sina lärare och möjlighet att ställa frågor, delta i diskussioner och få fördjupade kunskaper. Närvaro innebär även tillfällen att samarbeta med andra elever och lära av varandra. Frånvaro leder till att man går miste om viktiga moment, vilket gör det svårt att följa med i undervisningen. Detta påverkar dels betygen, dels känslan av utanförskap, då man går miste om mycket av det sociala som sker under en skoldag.

Viss frånvaro, exempelvis i samband med sjukdom, är helt naturlig. Om du som förälder eller vårdnadshavare däremot noterar att ditt barns frånvaro börjar öka, att den ofta infaller samma dag eller del av dag, eller att barnet uttrycker en ovilja rent generellt till att vara i skolan är det viktigt att dessa signaler tas på allvar. Ju tidigare tendenser till ökad frånvaro uppmärksammas, desto snabbare kan barnet få det stöd hen behöver.

Som vårdnadshavare är du alltid välkommen att kontakta skolan om du känner oro för ditt barns frånvaro. Antingen vänder du dig direkt till ditt barns mentor via Edlevo eller så kan du kontakta skolans elevhälsoteam.

Stress

Stress är en naturlig del av livet och all stress är inte skadlig, men det är viktigt att få återhämtning för att klara av att hantera den. Hjärnan behöver få vila från skärmar och digital tillgänglighet. Därför är sömnen en viktig del i hanteringen av stress. Är stressen skadlig och påverkar din ungdoms liv negativt? Då kan ni behöva hjälp.

UMO är en webbplats för ungdomar där de kan få tips för att hantera stress. Där kan man även lära sig mer om sömnens betydelse för måendet.

På Region Gotlands 1177 finns information om hur andningsövningar kan minska oro och stress.

Försök prata om stressen - vad stressar och varför? Du som vårdnadshavare har en viktig roll när det gäller stöd kring att göra val coh prioriteringar. Även skolans elevhälsoteam kan stötta. Kontaktuppgifter och information finns i Wisbygymnasiets elevhandbok.

Studieteknik

Hur ska jag stötta mitt barn att plugga mer effektivt? Hur fungerar hjärnan vid inlärning och varför är pauser så viktiga? Om du vill hjälpa din tonåring och få tips kring inlärning och studieteknik så finns kostnadsfritt material online. Läs mer och se filmer med råd och metoder via länkar nedan.

Läxhjälp

Varje tisdag har Wisbygymnasiet extra stöd som heter Öppet plugg klockan 15.30-17.00. Alla är välkomna och ämneslärare i matematik, svenska, engelska och moderna språk finns på plats i skolans bibliotek. Mer information hittar du i Wisbygymnasiets elevhandbok.

Det går även att få gratis hjälp online via Röda korsets läxhjälp. Mattecentrum erbjuder stöd i bland annat matematik, svenska och engelska genom Pluggakuten.

Finns det andra som kan hjälpa - kompisar, syskon, släktingar eller kanske grannar? Ibland är det viktigt att våga fråga.

Stöd och utbildning

Alla kan ibland känna att livet som förälder till en tonåring bjuder på utmaningar och frågor som skulle vara bra att kunna bolla med andra vuxna.

ABC Tonår

Barn och elevhälsan på Gotland erbjuder två gratis föräldrastödsprogram som riktar sig till alla tonårsföräldrar. Ett program har fysiska träffar och ett deltar du i helt online. Syftet med dessa två föräldrastödsprogram är att stärka relationen mellan förälder och tonåring, samt bidra till ditt och din tonårings välmående.

Föräldrastödsprogrammen riktar sig till dig som är förälder eller nära vuxen till en tonåring i åldern 13–19 år. Läs mer om programmet och träffarna i ABC Tonår föräldraträffar. Datum för träffarna publiceras efter terminsstart.

Familjestödsenheten

Familjestödsenheten erbjuder också stödgrupper och föräldrautbildningar till föräldrar och ungdomar som av olika skäl är i behov av stöd. Det är gratis att delta.

Ungdomsmottagningen

Ungdomsmottagningen finns till för alla ungdomar som är under 23 år oavsett könsidentitet. Det är alltid gratis att besöka dem och alla som jobbar på mottagningen har tystnadsplikt.

Hos ungdomsmottagningen kan ungdomar få hjälp med frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. De kan också få stöd om de mår dåligt och behöver någon att prata med. Kontakta Ungdomsmottagningen.

Wisbygymnasiet

Sävehuset, Säves väg 10, Visby

Wisbygymnasiet, Region Gotland, 621 82 Visby

Ekonomi- och fakturafrågor besvaras på telefon: 0498-26 99 59, 26 95 27.

Frågor om gymnasieprogrammen, inriktningar och kurser besvaras av studie- och yrkesvägledarna. Länk till sida.

Om du har synpunkter på vår verksamhet ska du i första hand vända dig till respektive mentor, lärare eller till den rektor som ansvarar för utbildningen.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 november 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00