Skolkurator och skolpsykolog
Här kan du läsa om vad skolkurator och skolpsykolog gör och kan hjälpa till med.
Skolkurator
Skolkuratorn arbetar utifrån ett psykosocialt perspektiv. I skolkurators uppdraget ingår bland annat att arbeta med värdegrundsfrågor och mot kränkande behandling. Samtalsstöd till enskilda elever är också en del i uppdraget. Skolkuratorn ingår i skolans elevhälsoteam och krisgrupp.
När kan man vända sig till skolkuratorn?
Till skolkuratorn kan man komma då man behöver stöd, råd eller handledning i många olika frågor. Det kan t.ex. handla om:
- Skolsituationen
- Problem i kamratrelationer/samspel
- Utanförskap, mobbning
- Elevens psykiska mående
- Familjerelaterade problem
I de fall det uppstår frågeställningar som skolkuratorn inte kan lösa, får du hjälp att komma vidare till rätt person eller instans.
Synpunkter kring kuratorns insatser är en mycket viktig del i vårt systematiska kvalitetsarbete varpå dessa gärna tas emot via enhetschef .
Det här gör skolpsykologen
Skolpsykologen får främst sina uppdrag via rektor på respektive skola.
Skolpsykologen bidrar med kunskap om barn och ungas utveckling, psykisk hälsa och psykologiska insatser. Skolpsykologen ska med sin psykologiska kunskap bidra till att skapa miljöer för lärande, utveckling och hälsa.
Skolpsykologen kan bland annat handleda lärare och skolpersonal, ge verktyg och råd till lärarna så att de kan anpassa undervisningen utifrån elevers olika förutsättningar eller arbeta med lärmiljön för att bidra till studiero. Skolpsykologen gör också utredningar och bedömningar för att öka förståelsen kring elevers lärandesituation och kan finnas som tillgång och stöd för elever och vårdnadshavare angående skolsituationen.
Det är alltid ett ansvar i skolpsykologens profession att bedöma vilken insats som anses relevant. Vid behov kan elev och vårdnadshavare hjälpas vidare till annan instans för ytterligare utredning, stöd eller behandling.
Om vårdnadshavare har frågor kring sitt barns inlärning hänvisas dessa främst till mentor/klasslärare/rektor.
Synpunkter kring psykologens insatser är en mycket viktig del i vårt systematiska kvalitetsarbete varpå dessa gladeligen tas emot via psykolog med psykologiskt ledningsansvar (PLA).
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 februari 2024