Sök

Förnyelsepriset – tidigare vinnare

Här kan du se de vinnande bidragen från Förnyelsedagen 2023 och de nominerade och vinnarna från Förnyelsedagen 2024. Fem priser delas ut i mars varje år till verksamheter, enheter och arbetsgrupper som under det senaste året gjort insatser för att förnyelse och innovation som ökar nyttan för gotlänningarna och andra som vi finns till för.

Förnyelsepriset delas ut till ett utvecklingsarbete som tänkt nytt. Utvecklingsarbeten som vågat testa innovativa metoder, digitalisering eller som genom mod, kreativitet och nyskapande nått oväntade och positiva resultat. Se några av de nominerade bidragen samt vinnarna av förnyelsepriset 2024 nedan.

Vinnare: Ett pris på koldioxidutsläpp – Teknikförvaltningen (kontaktperson Nathalie Ahlstedt Mantel).

Vad var problemet?

Klimatsmarta alternativ är ofta kortsiktigt dyrare än alternativet. För Teknikförvaltningen innebar det en målkonflikt mellan att köpa den billigaste varan, och samtidigt arbeta för att nå de politiskt beslutade klimatmålen. Eftersom Teknikförvaltningen står för de allra flesta av Region Gotlands utsläpp behövdes ett nytt verktyg för att förstå vad klimatförändringar kostar.

Vad gjorde ni

Tekniska nämnden antog under våren 2023 ett internt pris på koldioxidutsläpp. Priset är baserat på ett medel av EUs utsläppsmarknad under föregående år. Syftet med priset var att möjliggöra investeringsunderlag som också visar på vad utsläpp kostar – och därmed möjliggöra mer klimatsmarta investeringar. Ett internt pris på koldioxidutsläpp har används brett i näringslivet, men ännu inte i en kommun. Vad blev resultatet? Det interna koldioxidpriset har testats och använts på Teknikförvaltningen under året, bland annat i byte av drivmedel, undersökning av energieffektiviseringar och i val av material i nybyggnationer. Koldioxidpriset för investeringen ska nu också anges i tekniska nämndens tjänsteskrivelser, och implementeringen fortsätter i nya processer på förvaltningen.

Vad blev resultatet?

Det interna koldioxidpriset har testats och använts på Teknikförvaltningen under året, bland annat i byte av drivmedel, undersökning av energieffektiviseringar och i val av material i nybyggnationer. Koldioxidpriset för investeringen ska nu också anges i tekniska nämndens tjänsteskrivelser, och implementeringen fortsätter i nya processer på förvaltningen.

Kvalitetspriset delas ut till ett utvecklingsarbete som genom systematiskt förbättringsarbete bidragit till ökad kvalitet. Utvecklingsarbeten med en tydlig process och som kan påvisa tydliga resultat i utvärderingen av arbetet.

Vinnare: Diebetesscreening ögon - Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (kontaktpersoner: Sofia Norén och Anne-Kristine Limbach)

Vad var problemet?

Långa väntetider för diabetesscreening av ögon.

Vad gjorde ni?

I stället för att vid besöket ge pupillvidgande droppar här på plats får patienterna droppar hemskickade med kallelse. De får instruktioner och tar dem själva i god tid innan besöket. När de kommer hit kan vi direkt ta foton i stället för att patienten måste vänta här för att få effekt av dropparna.

Vad blev resultatet?

Besöken går mycket snabbare (tiden har mer än halverats) och vi hinner med fler patienter. Patienterna slipper väntetid och vi har eliminerat köerna permanent.

Servicepriset delas ut till ett utvecklingsarbete som kan påvisa tydliga förbättringar för sina kunder.

Vinnare: Läkemedelsautomat – Socialförvaltningen (kontaktperson: Marianne Lyttkens).

Vad var problemet?

Hantering av läkemedel i personers hem är mycket vanligt förekommande. Personal från olika aktörer kan vara involverade i hanteringen (hemtjänst, omsorg om personer med funktionsnedsättning, hemsjukvård, vårdcentral, öppen- och slutenvård)
Det finns i dag många avvikelser inom hemtjänst och hemsjukvård kopplade till läkemedelshantering i hemmet. En avvikelse kan innebära att hemtjänst och omsorgspersonal glömmer att ge, eller missar att ge, medicin till patienten på rätt tid eller överhuvudtaget.
Flertalet av samtalen till sjuksköterskorna handlar om brister i delar av processen kring läkemedelshantering i hemmet. En läkemedelsautomat säkerställer att rätt medicin ges på rätt tid. Det är sedan en längre tid tillbaka svårt att rekrytera omvårdnadspersonal. Det i kombination med att vi får fler äldre gör att personalen helt enkelt inte räcker till.

Vad gjorde ni?

Vi började med en pilot som startade senhösten 2021. Beslut om breddinförande fattades redan innan piloten var avslutad. Under 2023 har läkemedelsautomater erbjudits över hela ön. Sjuksköterska i hemsjukvården bedömer vilka patienter som kan vara lämpliga för en läkemedelsautomat utifrån förutbestämda kriterier.
Det är viktigt att det är en person som vill ta sina mediciner och som förmår både fysiskt och kognitivt att göra det med hjälp av en automat. Projektet och breddinförandet har genomförts i ett nära samarbete mellan avdelningarna hemsjukvård, hemtjänst och omsorgen om personer med funktionsnedsättning i socialförvaltningen.

Vad blev resultatet?

Flertalet patienter har nu färre besök av omvårdnadspersonal då de med hjälp av automaten klarar sitt medicinintag själv. Vanligast förekommande är en minskning med 1 – 2 besök/patient om dagen, men ett exempel från piloten är en person som tidigare hade åtta besök per dag men nu enbart behöver två besök.
Med detta exempel, och det finns fler sådana, tydliggörs en resursvinst i tid som nu samma personal kan använda till att besöka andra patienter och på så sätt komma fler till gagn. Samtidigt ger det en större frihet till patienten som inte behöver vara hemma exakt den tiden hemtjänsten kommer

Temaområdet för temapriset väljs ut årligen utifrån ett område som regionen särskilt vill stimulera utveckling inom.

Tema 2023: Samverkan

Vinnare: Fossam – ett samverkansteam: Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Socialförvaltningen, Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen och Regionstyrelseförvaltningen (kontaktperson: Elisabeth Jonsson Höök).

Vad var problemet?

Att gå ut skolan med godkända betyg är en viktig skyddsfaktor i livet. Trots det ökar skolfrånvaron. Tidiga insatser och samverkan är kända framgångsfaktorer.

Vad gjorde ni?

I Samverkansforum för barn- och unga genomfördes en seminarieserie för ökad kunskap och förståelse kring problematiken med skolfrånvaro. En styrgrupp med ansvariga chefer tog fram en projektbeskrivning för samverkan. Ur den växte FOSSAM fram. Ett samverkansteam mellan Råd och stöd, Första linjen, skolan och Barn- och elevhälsan. Bärande idé är att det ska vara enkelt och tillgängligt att komma i kontakt med ingående verksamheter och att barn och deras familjer ska få ett samordnat stöd.

Vad blev resultatet?

För flera av de elever som varit uppe i FOSSAM har skolnärvaron ökat och familjerna har fått stöd efter behov. De verksamheter som burit in ärenden har fått ny energi att arbeta vidare med elev och familj. Ingående verksamheter har fått ökad kunskap om varandras verksamheter och att samverkan inte är lätt, men så rätt för dem vi är till för.


Förnyelsepriset delas ut till ett utvecklingsarbete som tänkt nytt. Utvecklingsarbeten som vågat testa innovativa metoder, digitalisering eller som genom mod, kreativitet och nyskapande nått oväntade och positiva resultat.

Vinnare: Vi trampar mot framtiden
Förvaltning: Teknikförvaltningen (kontaktperson: Simon Hoffman).

Juryns motivering: Med kreativitet och nytänkande har verksamheten löst ett välkänt problem som tidigare skapat stor negativ publicitet under sommaren. Med nya grepp har man radikalt minskat antalet klagomål om nedskräpning. Genom att använda ett klimatsmart och smidigt transportmedel har tillgängligheten ökat, ungdomar fått sitt första arbete och nedskräpningen minskat. Vinnaren är en tydlig och synlig ambassadör för Visby och Gotland.
Vinnaren har bidragit till förnyelse genom att man lyckats kombinera väl beprövade saker i ett nytt sammanhang.

Kvalitetspriset delas ut till ett utvecklingsarbete som genom systematiskt förbättringsarbete bidragit till ökad kvalitet. Utvecklingsarbeten med en tydlig process och som kan påvisa tydliga resultat i utvärderingen av arbetet.

Vinnare: Barnanpassad vård
Förvaltning: Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (kontaktperson Marina Lorentzon).

Juryns motivering: Vinnaren har genom systematiskt och strukturerat förbättringsarbete säkrat kvalitet i sin verksamhet utifrån en nationell modell. Verksamheten har genom sitt arbete skapat värde för dem de är till för och har involverat dem i sitt förbättringsarbete. Genom självskattning och kollegial bedömning från annan verksamhet har de uppvisat goda resultat och en hög ambitionsnivå. Vinnaren är ett strålande exempel på ett väl utfört kvalitetsarbete.

Servicepriset delas ut till ett utvecklingsarbete som kan påvisa tydliga förbättringar för sina kunder.

Vinnare: Projekt Föräldraskap
Förvaltning: Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, Socialförvaltningen, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Regionstyrelseförvaltningen (kontaktperson Blerina Rabushaj).

Juryns motivering: Vinnarna har genom stort engagemang och hög ambition skapat förutsättningar till stöd för alla föräldrar. Verksamheten har genom sitt inkluderande arbete skapat ett tryggt sammanhang där nyanlända och utomlandsfödda föräldrar ges förutsättningar till föräldrastöd och integration. Det har minskat utanförskap med både föräldraperspektivet och barnperspektivet i centrum. På så sätt har verksamheten förenklat och ökat tillgängligheten för målgruppen som dessutom resulterat i positiv feedback, ökat förtroende och förståelse för barns rättigheter och ett jämställt föräldraskap. Vinnaren är ett utmärkt exempel på banbrytande arbetssätt för bättre service. Tidiga insatser ger effekt på hur både föräldrar och barn integreras i svenska samhället.

Temaområdet för temapriset väljs ut årligen utifrån ett område som regionen särskilt vill stimulera utveckling inom.

Tema 2022: Hållbarhet

Vinnare: Spara vatten – öns viktigaste utvecklingsfråga
Förvaltning: Teknikförvaltningen (kontaktperson: Peter Daun).

Juryns motivering: Vinnaren har genom ett långsiktig, uthålligt och konsekvent arbete gjort skillnad inom ett för Gotland livsviktigt livsmedel. Genom smart användning av tillgängliga resurser och samverkan har arbetet lett till påvisbara resultat inom ett högaktuellt område. Vinnaren har genom sin kreativitet och goda pedagogik beskrivit och kommunicerat Gotlands utmaningar. Det vinnande bidraget har medverkat till att höja kunskapen, förändra attityder och beteenden hos både gotlänningar och besökare. Vinnaren är ett utmärkt exempel på att uthållighet lönar sig.

Vinnaren av publikens pris avgörs genom sms-röstning. Du som medarbetare, förtroendevald och allmänhet är välkommen att rösta på ditt favoritbidrag.

Vinnare: Mottagningsoperation på kvinnokliniken
Förvaltning: Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (kontaktperson: Johanna Wesström).

Vinnaren av publikens pris avgjordes genom SMS-röstning där det vinnande bidraget vann med 319 röster av totalt 5827 röster.

Kontakta oss

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (Midsommarafton)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 april 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (Midsommarafton)