Sök

Anga

Anga är en kustsocken på östra Gotland. I söder finns skogsmark. Socknens norra del består till stor del av myrmark. I söder gränsar Anga till Kräklingbo, i väster till Ganthem och i norr till Norrlanda.

En vacker havsutsikt.

Vid sidan av jordbruket har fiske och kalkbränning spelat viktig roll i Anga. Vattendragen som rinner genom området har utnyttjats som kraftkälla för flera kvarnar och sågar, av vilka rester ännu kan spåras.

Namnet

Namnet Anga (möjligen redan från 1100-talets början Angum) kan vara en substantivering av det fornnordiska ordet anger, 'trång' med oklar tolkning.

Bebyggelsens framväxt

Anga socken är en av Gotlands mest genuina bygder vad gäller bebyggelse. Få förändringar har skett under 1900-talet. Här finns flera parstugor från 1700- och 1800-talet samt vackra snickarglädjehus från sekelskiftet.

Gårdsbebyggelsen på Fjäle och Bendes är goda representanter för socknens byggnadsstil med bland annat ladugårdar i bulteknik.

Anga sockens historia

I Anga odlas en övervägande del av 1700-talets åkrar än i dag. Från år 1700 skedde en stark befolkningsökning i socknen, vilket ledde till en omfattande partklyvning.

Vid 1800-talets skifte lades mindre åkrar ihop till större enheter, en hel del före detta ängsmark och även hagmark omvandlades till åker. Myrar dikades ut och odlades upp. Trots detta har landskapet behållit sin småskalighet.

Anga sockens historia

Lösfynd från neolitikum (yngre stenålder) och bronsålder, enstaka skärvstensrösen i anslutning till odlingsbygden och ett bälte av stora bronsåldersrösen längs den forntida kusten vittnar om att området nyttjats sedan slutet av stenålder till början av bronsålder.

Under äldre järnålder var bebyggelsen uppdelad i en central bygd och tre till fem isolerade ensamgårdar. Den större centralt liggande gårdsgruppen bestod troligen av sju gårdar med i snitt 26 ha inägomark per gård. Inom inägoområdena finns i dag på tre skilda ställen förhistoriska åkrar, troligen rester av ett större åkersystem. Endast en mindre del av inägomarken (1-2,5 ha) användes till åker.

Kraftiga kulturlager och åkerterrasser visar att åkrarna odlades intensivt. Förmodligen besåddes hela eller större delen av åkern årligen. Den lägre och längre bort belägna delen av inägomarken var troligen ängsmark. Fornåkersystemet är rester av ett äldre kulturlandskap under tiden sen bronsålder till tidig järnålder. De ensamliggande gårdarna, framför allt de minsta, kan vara resultat av en inre kolonisation under äldre järnålder.

Om vikingatida aktivitet vittnar förekomst av lösfynd i anslutning till de historiska gårdarna. Området innanför Sandviken var under denna tid troligen en hamnplats. För detta talar bland annat namnet Snäckänge, båtlänningar och ett flertal gravfält i närheten. Det största gravfältet, Trullhalsar, har över 350 gravar.

Innanför Skarnvik finns rester av en gård som troligen existerat under vikingatid-medeltid. Några bebyggelselämningar från medeltid förutom kyrkan finns annars inte. Namnet Stenstu kan dock tyda på att en stenbyggnad funnits på gården under medeltid.

Den medeltida agrarkrisen innebar en minskning av antalet gårdar från tretton till elva. Under 1600-talet tillkom en gård, som senare försvann.

Omkring 1650 fanns tolv gårdar i socknen, alla skattehemman. Endast två av gårdarna var då delade i parter. Av gårdarna var Bendes med 24 tunnland åker och 36 mansslätt äng plus ett flertal utanför brukade ängsområden den största.

Skattläggningskartan från 1700 (cirka) visar på små åkerlappar i nära anslutning till gårdarna och endast få perifert liggande åkrar, därnäst ängs- och hagmark. Bebyggelsen, som låg i anslutning till vägarna, har alltsedan 1700-talet i stort behållit sitt ursprungliga läge, något som också gäller det centralt belägna vägnätet.

En övervägande del av 1700-talets åkrar odlas än i dag. Från år 1700 skedde en stark befolkningsökning i socknen, vilket ledde till en omfattande partklyvning.

Genom 1800-talets laga skifte lades mindre åkrar ihop till större enheter, en hel del före detta ängsmark och även hagmark omvandlades till åker. Myrar dikades ut och odlades upp. Trots detta bibehöll landskapet sin småskalighet.

Vid 1800-talets slut-början av 1900-talet tillkom en del småfastigheter längs vägarna på före detta utmark. Förändringarna i området har alltsedan dess varit mycket små. Endast mindre och sent uppodlade åkrar med dålig mark har i dag återgått till bete eller övergivits.

Odlingslandskapet: Anga

Anga socken är rik på skog och hällmarker. Vid kusten finns delvis betade strandängar. Vid Baju i Anga finns Gotlands sista slagna havsstrandäng med ovanför liggande fastmarksängar.

Odlingslandskapet: Anga

Odlingsbygden utgörs av ett småskaligt, mosaikartat landskap, där riklig lövvegetation omväxlar med karga enbevuxna betesmarker.

Längs vägar finns ask och lövrik dikesvegetation. Vid Liffride och söder om kyrkan finns lövdungar och ängen med ek, ask, alm och hassel.

Utmarker och hagmark

Ängs- och hagmarksinventeringen har registrerat ett knappt tiotal områden med betespräglade utmarker. Så gott som alla dessa hävdas svagt eller inte alls. Nästan 10 områden med hagmark, det vill säga före detta slagen mark, har kommit med i inventeringen. Endast tre av dessa hävdas emellertid.

Havsstrandäng och slåttermarker

Av havsstrandäng finns cirka 35 hektar, men även här är hävden svag eller saknas.

Området kan uppvisa sammanlagt sex slåttermarker som hävdas eller hävdats i sen tid. Av dessa bör Anga prästäng nämnas som ett mycket värdefullt ange med en mycken artrik flora.

Vid Baju i Anga finns Gotlands sista slagna havsstrandäng med ovanför liggande fastmarksängar. Liste strandäng är ett vackert och värdefullt ange strax söder om Hammars i Norrlanda.

Huvuddelen av området ingår i Angå socken. Till området hör också mindre delar av Norrlanda och Gothems socknar.

Värdekriterier: Anga

  • Långt kontinuerligt brukande sedan bronsålder-äldrejärnålder, vilket bland annat fornåkrar och äldre järnåldersgårdar med inägomark visar.
  • Stor del av det gamla kulturlandskapet finns kvar, bland annat brukas ännu 1700-talets åkrar.
  • Spår av äldre brukande är lätt avläsbart i terrängen.
  • Stor areal naturlig betesmark.
  • Förekomst av mycket värdefull slåttermark.
  • Småskalig arrondering.
  • Få förändringar i samband med och efter laga skifte.
  • Ålderdomligt vägnät.
    Kulturhistoriskt intressanta bebyggelsemiljöer med få förändringar under 1900-tal samt med till största delen ursprungliga bebyggelselägen.
  • Området är lättillgängligt och har stora pedagogiska värden.
  • Här finns stora skönhetsvärden.
  • Området är värdefullt för friluftsliv och turism.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 oktober 2023