Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens mål
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fem nämndspecifika mål för sin verksamhet.
Målen tydliggör politiska prioriteringar utifrån grunduppdraget och kan gälla mellan 1 till 4 år.
Andelen elever inom den kommunala gymnasieskolan med examen inom 4 år ska öka årligen och med minst 5 procentenheter till 2027
I takt med att arbetskraften blivit alltmer välutbildad hårdnar konkurrensen om jobben för de med kortare utbildning vilket innebär att lägsta nivån på utbildning som krävs ofta är på gymnasial nivå. Gymnasieskolan lägger därför en viktig grund för ungdomars etablering i arbete och övergång till fortsatta studier.
Andelen elever inom den kommunala gymnasieskolan som i elevenkäten svarar ”mycket bra” eller ”bra” på frågan ”Hur mår du rent allmänt”, ska öka årligen och med minst 4 procentenheter till 2027
Studier visar att den psykiska ohälsan ökar hos barn och unga. Att arbeta för god hälsa hos unga kan förebygga framtida problem och minska risken för att utveckla ohälsa.
Andelen invånare 16–29 år som varken arbetar eller studerar ska minska årligen och med minst 1 procentenhet till 2027
Kompetens och utbildning ger bättre förutsättningar att ta sig fram på arbetsmarknaden. Arbetslöshet kan vara en riskfaktor för psykisk ohälsa, delvis på grund av den ekonomiska situationen men också för att individen riskerar att sakna ett socialt sammanhang med en meningsfull sysselsättning.
Andelen invånare 25–64 år med gymnasial utbildning ska öka årligen och med minst 2 procentenheter till 2027
På dagens arbetsmarknad kräver en allt större andel arbetsgivare gymnasieutbildning hos arbetssökande vilket innebär att personer med kort utbildning får allt svårare att få arbete.
Andelen utrikesfödda 20-64 år med egen försörjning ska öka årligen och med minst 2 procentenheter till 2027
Egen försörjning är av största vikt för att förbättra integrationen och minska risken att hamna i utanförskap. Det är även ett instrument för att öka jämställdheten i och med ekonomisk egenmakt för utrikesfödda kvinnor.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 30 april 2024