Förebygga brott
Att bevara Gotland tryggt är en viktig uppgift för oss alla. Här hittar du mer information om vad vi gör i samarbete på Gotland och vad du själv kan göra i brottsförebyggande syfte
För att minska brottsligheten och öka tryggheten krävs inte bara att brott som begåtts utreds och att gärningspersoner åtalas och brottsoffer får stöd. Det krävs också att så många brott som möjligt förebyggs och för det behövs insatser från hela samhället.
Ett långsiktigt och strukturerat brottsförebyggande arbete kräver en väl fungerande samverkan på såväl nationell som regional och lokal nivå. Vi har ett tätt samarbete tillsammans med Polisen och Länsstyrelsen och arbetar gemensamt utifrån ett regeringsuppdrag. Du som är orolig för en bekant eller anhörig eller kanske själv behöver stöd och svar på frågor är också en viktig nyckel i det brottsförebyggande arbetet.
Har du eller någon i din närhet behov av stöd?
Du kan vända dig till Brottsofferjouren Stockholm Gotland som brottsutsatt, vittne och anhörig. Brottsofferjouren erbjuder medmänskligt stöd och praktisk information i samband med en rättsprocess. Brottet behöver inte vara polisanmält alls men de kan följa med och göra en polisanmälan om så önskas. De för inga journaler och de har tystnadslöfte. De ger stöd över telefon inom 48 timmar samt kan ta emot besök på kansliet vid särskilda behov.
Du når dem på telefon: 0498-655 800 eller e-post:
info@boj-stockholm-gotland.se
Läs mer på deras webbplats stockholm-gotland.boj.se
Lokala behov styr åtgärderna
Det brottsförebyggande arbetet på Gotland utgår ifrån en lokal lägesbild. Lägesbilden bygger på en kartläggning som genomförts av Region Gotland, i samarbete med Polisområde Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län. Lägesbilden tar upp de mest angelägna brottsproblemen på Gotland, och är grunden för en gemensam åtgärdsplan.
Det gemensamma arbetet gör att det finns en stor samlad kunskap om hur brottsligheten på Gotlands ser ut och vilka förutsättningar som finns för att förebygga brott.
Gotland är en plats som fortfarande upplevs som en av de tryggare kommunerna i landet och vi ser i dagsläget ingen upptrappning av den grova organiserade brottsligheten, som under senare år växt i övriga landet och som hotar både demokratin och välfärdssystemet. Ett överordnat mål för det brottsförebyggande arbetet på ön är därför att till varje pris försöka undvika att denna typ av kriminalitet får fäste här. För att fortsätta ha en trygg ö behöver vi arbeta förebyggande och tillsammans med de problem som beskrivs i den lokala lägesbilden. Problemområden som beskrivs är:
- kriminella nätverk
- unga med normbrytande beteende
- mäns våld mot kvinnor
Dessa områden innebär i sig problem för de brottsutsatta och de som begår brotten men dessa områden kan också på olika sätt ses som tidiga indikatorer på, eller riskfaktorer för, grövre och mer organiserad brottslighet.
Unga med normbrytande beteende
Att skydda barn och unga från att utsättas för brott eller dras in i kriminalitet kan anses särskilt viktigt i det brottsförebyggande arbetet och för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Det finns hjälp och stöd för barn och unga som riskerar att begå brott eller begår brott. Det finns även stöd och hjälp för den som vill lämna en kriminell miljö.
Barn och unga mellan 13 och 18 år som riskerar att hamna i en kriminell livsstil kan få hjälp av en social insatsgrupp, SIG. I den sociala insatsgruppen samarbetar skolan, socialtjänsten och polisen. Även andra vuxna runt barnet kan vara med i gruppen.
Rekrytering till kriminella nätverk
Brå har publicerat en film om hur unga kan rekryteras till kriminella nätverk. Här får du veta mer om hur det kan gå till när barn och unga rekryteras till ett kriminellt nätverk, vilka brott de begår samt förutsättningar för att lämna kriminaliteten. Filmen riktar sig främst till vuxna som i sin vardag arbetar med, eller kommer i kontakt med, barn och unga. Den kan även användas exempelvis som diskussionsunderlag med elever i skolundervisningen.
Mäns våld mot kvinnor
Om du är utsatt för våld eller förtryck i en relation kan du få hjälp på flera sätt. Du kan få hjälp oavsett om du är utsatt för psykisk, fysisk eller ekonomisk kontroll och våld. Det finns även hjälp att få för dig som utsätter någon annan för våld.
Vad händer på Gotland framåt?
För dig som vill följa utvecklingen på Gotland hänvisar vi till Länsstyrelsens nyhetsbrev om det brottsförebyggande arbetet. Nyhetsbrevet kommer en gång i månaden och ger aktuell information, nyheter, tips om seminarier, goda exempel och insatser inom det brottsförebyggande arbete på både lokal och nationell nivå.
Prenumerera hos Länsstyrelsen på Gotland på nyhetsbrev om brottsförebyggande arbete
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 17 januari 2025