Sök

Köp och försäljning för huvudmans räkning

Värdepapper

För gode män och förvaltare gäller att alla huvudmannens tillgångar som finns på bankkonton ska vara överförmyndarspärrade enligt föräldrabalken 14 kap 8 §. Även VP-konton, fondkonton och depåer ska vara spärrade.

Vid uttag av medel från dessa konton för placering i aktier, fonder, obligationer eller annat krävs samtycke från överförmyndaren. Om det endast handlar om omplacering av medel genom flytt mellan överförmyndarspärrade konton behövs inte överförmyndarnämndens samtycke.

Huvudprincipen är att den enskildes medel ska placeras på ett sätt som ger trygghet för deras bestånd och ge en skälig avkastning.

Köp och försäljning av aktier

Vid köp av aktier krävs samtycke från överförmyndarnämnden. Som regel samtycker överförmyndarnämnden till köp av aktier som är noterade och handlas vid börs eller som annars omsätts under betryggande förhållanden. Överförmyndarnämnden kan dock ha invändningar om större delen av tillgångarna placeras i ett enstaka aktieslag. Om ställföreträdaren inte har djupare kunskaper om värdepappershandel bör hen alltid anlita professionella rådgivare vid bank eller värdepappersbolag.

Vid försäljning av aktier krävs inget samtycke från överförmyndarnämnden, men pengarna ska placeras på ett överförmyndarspärrat konto.

Förvärv av obligationer

Ställföreträdare kan förvärva obligationer för den enskildes räkning utan överförmyndarnämndens samtycke. Det gäller obligationer som utfärdats eller garanterats av stat eller kommun eller som har utfärdats av Sveriges allmänna hypoteksbank, Svenska skeppshypotekskassan eller av en bank eller av ett kreditmarknadsföretag enligt lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse.

Det gäller även sådana obligationer som utfärdats av utländskt bankföretag eller ett annat utländskt kreditinstitut som är underkastat en offentlig reglering som är likvärdig den som gäller för banker eller andra kreditinstitut i Sverige.

Värdepappersfonder

Ställföreträdare kan placera den enskildes medel i värdepappersfonder utan överförmyndarnämndens samtycke. Utan samtycke från överförmyndarnämnden får tillgångar placeras bland annat i andelar i värdepappersfonder och i andelar i utländska fondföretag som är underkastade lagar som stämmer överens med den som gäller för värdepappersfonder.

I den svenska lagen på detta område finns krav på att sammansättningen i en värdepappersfond ska vara lämplig med hänsyn till intresset för riskspridning. Fondbolagen står under tillsyn och fondernas tillgångar förvaras av ett förvaringsinstitut som också står under tillsyn. Den enskildes egendom kan därför anses vara förvaltat på ett betryggande sätt med möjlighet till skälig avkastning i enlighet med föräldrabalken.

Specialfonder

För placering i specialfonder krävs överförmyndarnämndens samtycke. Så kallade specialfonder anses generellt som mer riskfyllda placeringar för den enskilde. För att ta reda på om en fond är klassificerad som värdepappersfond eller specialfond kan ställföreträdare antingen söka på Finansinspektionens lista på webben över ”specialfonder” eller kontakta en bank för information.

Kapitalförsäkring

Samtliga placeringar i kapitalförsäkringar kräver överförmyndarnämndens samtycke.

Fast egendom/bostadsrätt/tomträtt

Överlåtelse av fast egendom/bostadsrätt/tomträtt genom försäljning, köp, byte eller gåva regleras i föräldrabalken 13 kap. 10 § och i 14 kap. 11 §.

Ansökan

Ansökan ska vara ställd till överförmyndarnämnden och vara undertecknad av förmyndare, god man eller förvaltare. I ansökan ska skälen anges till att fastigheten, bostadsrätten eller tomträtten ska säljas eller köpas. Om den underårige/ huvudmannen inte är ensam ägare ska det framgå hur stor andel hen äger eller ska äga. Notera att det endast du som god man eller förvaltare som är behörig att ansöka om överförmyndarnämndens samtycke.

Huvudmannens samtycke

Om den underårige fyllt 16 år ska hens skriftliga godkännande till försäljningen eller köpet lämnas med ansökan. Detsamma gäller den som har en god man. Om det framgår av handlingarna att huvudmannen inte kan ge sitt samtycke behöver detta inte inhämtas. I annat fall ska ett läkarintyg bifogas till ansökan.

Yttranden

Huvudmannen/underåriges närmaste släktingar (vuxna barn eller föräldrar) samt make/maka eller sambo ska få möjlighet att lämna yttrande över försäljningen eller köpet. Finns det inga barn eller föräldrar anses vuxna syskon vara närmaste släktingar. Yttranden kan skrivas direkt på ansökan.

Köpekontrakt

Köpekontraktet ska vara undertecknat av såväl säljare som köpare. I köpekontraktet ska det finnas en klausul som anger att försäljningen eller köpet är beroende av överförmyndarens samtycke.

Taxeringsbevis

För fast egendom eller tomträtt ska ett taxeringsbevis som visar det senaste taxeringsvärdet bifogas till ansökan. För bostadsrätter ska ett registreringsbevis från föreningen bifogas.

Värderingsutlåtande/budgivningslista

Vid försäljning eller köp av en bostadsrättslägenhet eller fastighet ska två av varandra oberoende värderingsutlåtande bifogas till ansökan. Syftet är att visa att försäljningen skett till marknadsvärde, eller vid köp – inte överstiger marknadsvärdet.

Värderingarna ska utfärdas av en sakkunnig person, till exempel en värderingsman som anlitats av en bank eller en fastighetsmäklare.

I de fall en fastighet eller bostadsrätt varit ute på den öppna marknaden kan värderingarna ersättas med en skriftlig redogörelse från mäklaren angående annonsering och budgivning samt budgivningslista.

Dödsbo

Om säljaren är dödsbo ska bouppteckningen lämnas in med ansökan till överförmyndarnämnden där det framgår vilka som är dödsbodelägare. Finns fullmakter ska dessa också inges med ansökan.

Samtycke make/makar

Om den enskilde är gift krävs samtycke av den andre maken till en bostadsrätts- eller fastighetsförsäljning enligt äktenskapsbalken 7 kap 5 §. Har den andre maken, på grund av sitt hälsotillstånd, inte förmågan att samtycka kan en fastighetsförsäljning genomföras med stöd av läkarintyg enligt äktenskapsbalken 7 kap 7-8 §§.

Efter genomförd överlåtelse

Vid en försäljning ska ställföreträdaren lämna in en likvidavräkning och ett underlag som visar att huvudmannen/underårig har erhållit köpeskillingen. Vid ett köp ska ställföreträdaren lämna in en lagfart eller ett bevis på att huvudmannen/underårige har ett medlemskap i bostadsrättsföreningen.

Kontakta Region Gotland

Överförmyndarnämnden

Visborgsallén, gå till reception och få vidare vägvisning.

621 81 Visby

Telefontider
Måndag och onsdag klockan 09.30 - 11.30

Telefon handläggare: 0498-26 99 20

Besökstid
Drop-in tisdagar 09.30 - 11.30

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 januari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00