Du som är god man eller förvaltare
Målet med ditt uppdrag som god man eller förvaltare är att skapa en så god livskvalitet som möjligt för en medmänniska.
Som god man eller förvaltare fungerar du som ställföreträdare för den som inte själv kan sköta sin ekonomi eller tillvarata sina rättigheter på grund av sjukdom eller liknande förhållanden. Ditt uppdrag omfattar ett eller flera av deluppdragen bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person.
I början av ditt uppdrag
Ditt uppdrag börjar när du förordnas som god man eller förvaltare av tingsrätten. Överförmyndarnämnden kommer att skicka ut ett välkomstbrev tillsammans med en begäran om huvudmans/underårigs tillgångar och skulder. Förteckningen ska lämnas in inom två månader och redovisa din huvudmans ekonomiska situation den dag du tillträdde.
Det är viktigt att du som ny god man eller förvaltare snabbt tar kontakt med huvudmannen och eventuellt anhöriga (samt vid behov socialtjänsten, hemtjänsten och personal på särskilt boende). Du bör också snarast underrätta Skatteverket, Försäkringskassan, banker, posten, hyresvärd m.m. om ditt uppdrag. Du kommer att få ett så kallat registerutdrag som du kan skicka in eller visa upp för olika aktörer för att visa att du har rätt att företräda huvudmannen.
Bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person
De tre deluppdragen
Bevaka rätt innebär att ta tillvara huvudmannens rättigheter i samhället, exempelvis genom att:
- Ansöka om bostadsbidrag och andra insatser som kontaktperson eller ledsagare (LSS).
- Företräda huvudmannen vid försäljning/köp av bostad eller uppsägning av hyreskontrakt.
- Ansöka om skuldsanering eller göra upp om avbetalningsplaner med fordringsägare.
- Bevaka rätt i dödsbo.
- Överklaga myndighetsbeslut, till exempel hos tingsrätten eller hyresnämnden.
Förvalta egendom innebär att sköta om huvudmannens ekonomi, exempelvis genom att:
- Betala räkningar.
- Överföra fickpengar.
- Förvalta kapital, värdehandlingar och fastigheter.
- Försäkra egendom.
Sörja för person innebär att tillvarata huvudmannens personliga intressen, exempelvis genom att:
- Se till att huvudmannen har ett bra boende.
- Se till huvudmannens behov av daglig sysselsättning, fritidsverksamhet och sociala kontakter.
- Se till att huvudmannen får en god vård och omsorg.
Vad ingår inte i uppdraget
Du som god man eller förvaltare ska i regel inte utföra praktiska sysslor. Däremot ingår det i uppdraget bevaka rätt att ansöka om dessa insatser. Nedan finns information om vem som istället ska utföra uppgiften.
- Hämta ut mediciner (anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent).
- Städa, vattna blommor, hänga upp gardiner (anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent).
- Promenera, gå på bio, fika (anhörig, kontaktperson, ledsagare, personlig assistent).
- Påminna om möten, motivera att söka jobb (anhöriga, kontaktperson, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent).
- Följa med till läkare (anhöriga, kontaktperson, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent, i vissa fall ledsagare).
- Handla (anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent).
- Klä på sig, äta, sköta hygien (anhöriga, boendepersonal, boendestödjare, hemtjänst eller personlig assistent).
- Flytta (anhöriga, flyttfirma).
Redovisning och arvode
Du ska varje år redovisa huvudmannens ekonomi till överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden sänder därför varje år ut blanketter gällande årsredovisning och redogörelse. Årsredovisningen ska vara insänd till överförmyndarnämnden före den 1 mars.
En ställföreträdare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget samt ersättning för utgifter som varit påkallade för att fullgöra uppdraget. Beslut om arvode och kostnadsersättning fattas alltid av överförmyndarnämnden. Om det inte finns särskilda skäl ska arvode och ersättning betalas av huvudmannens medel. Arvodet grundas på viss procent av gällande prisbasbelopp enligt rekommendationer från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Du kan lämna in Årsräkning/sluträkning och Redogörelse via vår e-tjänst:
Överförmyndarspärrat konto
Ett konto som försetts med en överförmyndarspärr innebär att pengar inte får tas ut från kontot av god man eller förvaltare utan överförmyndarnämndens samtycke.
Konto som god man eller förvaltare disponerar fritt
Överförmyndarnämnden på Gotland har beslutat att en god man eller förvaltare bör se till att det finns maximalt 30.000 kr på transaktionskontot, det vill säga det konto som ställföreträdaren har tillgång till och kan disponera utan överförmyndarens tillstånd.
Överförmyndarspärr
Huvudmannens övriga konton ska alltid beläggas med överförmyndarspärr vilket innebär att kontot spärras från alla utom huvudmannen själv. Kontot spärras därmed också för ställföreträdaren. Ett överförmyndarspärrat konto innebär en ökad trygghet för både huvudmannen och ställföreträdaren och det har också flera redovisningsmässiga fördelar.
Överföring mellan spärrade konton
Att enbart föra över medel från ett konto till ett annat konto genom en transaktion mellan bankerna är enligt föräldrabalken inte att jämställa med att ta ut pengar och kan därmed göras utan samtycke av överförmyndarnämnden.
Ansökan om uttag
För att få ta ut pengar från ett överförmyndarspärrat konto krävs ett samtycke (beslut) från överförmyndaren. Ställföreträdaren måste alltid ansöka om överförmyndarens samtycke till ett uttag från ett spärrat konto.
Information, utbildning och mentorskap
Läs gärna vår informationsbroschyr Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl.
Vidare information och stöd samt möjlighet att få kontakt med andra gode män och förvaltare kan du få via Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare och lokalföreningen Gotlands Frivilliga Samhällsarbetare.
I broschyren Rollkoll kan du fördjupa dig om den gode mannens och förvaltarens roll samt hur man ska förhålla sig till andra aktörer som god man eller förvaltare.
Som ny god man har du även möjlighet att få en erfaren god man som mentor under den inledande tiden. Har du frågor om detta vänder du dig till kansliet.
Om du vill avsäga dig uppdraget
Du som god man eller förvaltare har rätt att avsäga dig uppdraget. Du måste dock kvarstå som god man eller förvaltare fram till dess att överförmyndarnämnden har hittat en lämplig ersättare. Om du inte längre kan eller vill företräda din huvudman avsäger du dig uppdraget via e-tjänsten.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 16 januari 2024