Sök

Bidragsöversyn fritid

Region Gotland ser över sitt bidragssystem för fritidsområdet under 2022-2025. Målet är att skapa ett modernt stödsystem som bättre svarar mot politiskt beslutade mål och föreningslivets behov. Det är också viktigt att systemet lever upp till de krav på likvärdighet och transparens som finns på offentlig stödgivning.

Övergripande principer

  • Stöd ska fördelas jämlikt med fokus på prioriterade grupper i aktuell fritidsplan.
  • Stöd ska fördelas jämställt i ett helhetsperspektiv.
  • Stöden ska skapa tillgänglighet för så många som möjligt.
  • Stöden ska huvudsakligen främja bredd, men någon stödform kan möjliggöra spets.

Förslag

Baserat på dialogmöten med föreningslivet och den politiska inriktningen har en grundläggande stödstruktur arbetats fram. Förslaget är att stöden ska fördelas i tre kategorier:

  1. Anläggning
    Förslagsvis ges stöd till 1) subventionerad hyra i Region Gotlands anläggningar och material, 2) stöd för drift av anläggning, 3) investeringsstöd, samt 4) stöd för hyreskostnader (nytt).
  2. Verksamhet
    Förslagsvis ges resestöd samt aktivitetsstöd baserat på medlemsantal och aktivitetsnivå, ungefär som dagens system men med andra nivåer.
  3. Utveckling
    Förslagsvis ges stöd till utvecklingsprojekt och arrangemang. Tanken är att det också ska finnas ett elitstöd för föreningar, ett talangstipendium för aktiva individer samt ett fritidspris för en person eller organisation som gjort något värt att prisas.

Betyder det mer pengar till föreningslivet?

När det nya stödsystemet är utformat ska förslaget kostnadsberäknas. Det kommer troligtvis att innebära ett äskande av mer medel till fritidsområdet, men om det beviljas beror på det ekonomiska läget och de politiska prioriteringarna. En del av stöden som föreslås är nya och kan inte heller genomföras om inte mer medel tillförs.

Vad händer nu?

Enkät om framtida driftsstöd för föreningsägd idrottsanläggning

Driftsstöd till föreningsägda idrottsplatser är det största stödet inom fritidsstöden och också det mest komplexa. Idag kan föreningar antingen ha avtal om stöd eller ansöka om det. Det finns också köp av drift samt särskilda stöd inriktade på motionsstugor och kartritning. De här olika stödformerna ger olika ersättning och är inte jämlika. Vi ser dessutom att föreningarnas kostnader ökat under åren medan föreningsstöden inte räknats upp i samma takt.

För att kunna göra ett rättvist och rättssäkert stöd behöver Region Gotland veta vilka driftskostnader föreningarna har. Därför har en enkät tagits fram och som berörda föreningar kan svara på till och med den 26 april. Svaren kommer att utgöra underlag till utformning och budgetssättning av ett nytt stödsystem.

Dialogmöten

Under mars 2024 har ett antal möten med föreningslivet ägt rum i Slite, Hemse, Visby och ett digitalt. Fler dialoger med berörda föreningar kommer att ske innan sommaren. I juni kommer politikerna i kultur- och fritidsberedningen att ge sina synpunkter innan ett förslag till nytt stödsystem skrivs klart.

Öppen remiss

Det färdiga förslaget går ut på öppen remiss under hösten 2024. Då kan alla som vill tycka till.

Beslut

Beslut planeras att tas i regionfullmäktige under våren 2025.

Nya regler gäller

De nya bidragsbestämmelserna börjar gälla från den 1 januari 2026.

Per Wallstedt

Fritidsstrateg

Föreningskonsulent fritid

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
11 april 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00