Så här arbetar vi på Endre förskola
Förskolans utbildning bygger på läroplanen för förskolan - Lpfö 98/18. Att arbeta efter läroplanen innebär ökad kvalitet i förskolan.
Enligt en helhetssyn på barn ska omsorg, utveckling och lärande bilda en helhet. Barns lek är en viktig form av lärande. Vi följer även Region Gotlands styrkort för skola och barnomsorg.
Vi arbetar med aktiviteter, där barnen delas upp i mindre grupper. Barnen får tillsammans utforska olika material, tekniker, färg och form genom skapande. Fokus ligger även på barnens språkutveckling genom sång, rim- och ramsor, bild-och teckenstöd, böcker och sagopåsar. Vi som arbetar är aktivt närvarande och lyhörda pedagoger som erbjuder stimulerande och utmanande lärmiljöer.
Vi arbetar även med kompisböcker, skrivna av Linda Palm. Dessa böcker är baserade på Barnkonventionen och handlar om hur det är att vara en bra kompis. Genom samtal, samarbetslekar och kompisteckningar får barnen reflektera och samspela med varandra.
Våra lärmiljöer ute och inne är föränderliga utifrån barnens intressen och erfarenheter. I utemiljön erbjuder vi mötesplatser som måla vid staffli, rörelse, högläsning, sandlåda samt bygg och konstruktion.
Förskolans vision
Vår värdegrund – våra ledord:
Förtroende
Alla barns vistelse i förskolans verksamhet ska vara trygg och inspirerande. Alla familjer ska känna förtroende och tillit och bemötas professionellt.
Omtanke
Varje människa är unik och ska bemötas med respekt, omtanke, empati, generositet och glädje. Detta är grunden för allt lärande och utveckling.
Delaktighet
Alla barn ska ha inflytande och delaktighet i den pedagogiska verksamheten. Alla barns nyfikenhet och lust ska tas tillvara på ett lekfullt sätt.
För oss på innebär det att
vi skapar tydliga rutiner och ett tillåtande klimat, där barnen vågar visa och uttrycka sina känslor och sin vilja. En trygg vardag är en förutsättning för att barnen ska utvecklas, leka och lära i vår verksamhet på lika villkor. Verksamheten ska vila på demokratiska värderingar där barnens vilja och behov beaktas och tas på allvar. Vi är lyhörda i vårt bemötande samt att vi alla hälsar på varandra. Att glädje och humor blir en del av vår vardag, ser vi som en del i vårt positiva bemötande. På vår förskola ska inget barn känna sig diskriminerad, trakasserad eller utsatt för kränkande behandling. I vår verksamhet ska vårt värdegrundsarbete genomsyra vardagen och barnen ska ges möjlighet att vara med och påverka sin vardag.
Våra prioriterade mål
- Jämställdhet och våldsprevention
- Tillgängliga lärmiljöer
- Hållbarhet
- Språkutveckling
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 29 maj 2024