Sök

PFAS och TFA

Ultrakort PFAS, specifikt TFA (triflourättiksyra), är en stabil kemikalie som sprids i naturen och finns i varierande halter i dricksvatten världen över. Gotland är inget undantag. Här sammanfattar vi vad TFA är, var det kommer ifrån, och vilka nivåer som uppmäts i dricksvattnet på Gotland.

Vad är TFA och varför finns det i vårt vatten?

TFA är en kemikalie som är mycket svår att bryta ner. Den stannar kvar i naturen och samlas på med tiden. Detta har lett till att TFA har kallats ”den eviga kemikalien”.

Var kommer TFA ifrån?

  • Köldmedier: TFA bildas när vissa köldmedier bryts ner i atmosfären och sprids vidare via regn och snö till mark och vatten.
  • Bekämpningsmedel: Ett flertal EU-godkända bekämpningsmedel kan brytas ner till TFA, vilket innebär att det kan hamna i både vattenresurser och odlade livsmedel.

Även om vi vet att dessa är huvudsakliga källor, kan spridningen ske globalt via atmosfären och påverka vatten och miljö långt från ursprungskällan.

Hur ser situationen ut på Gotland?

På Gotland har alla provtagna kommunala dricksvattentäkter visat förekomst av TFA. De högsta uppmätta halterna är 1500 ng/l, vilket är högt jämfört med genomsnittliga nivåer i Sverige och Norge.

Sverige har idag inga gränsvärden för TFA i dricksvatten, men jämfört med andra europeiska länder är halterna på Gotland fortfarande låga:

  • Nederländerna: 2 200 ng/l
  • Danmark: 9 000 ng/l
  • Tyskland: 60 000 ng/l

Osäkerheter och forskning kring TFA

Trots att TFA finns i naturen världen över, är det ännu inte helt klarlagt hur det påverkar människors hälsa vid konsumtion av dricksvatten. Studier pekar dock på att TFA kan ha negativa effekter på marina ekosystem.

På EU-nivå pågår diskussioner om hur man ska hantera TFA och vilka gränsvärden som bör införas för dricksvatten. Några få länder i Europa har redan fastställt riktvärden, men det saknas fortfarande enighet om vad som är säkra nivåer.

Kan vi rena dricksvattnet från TFA?

TFA är en liten och stabil molekyl, vilket gör den svår att filtrera bort. Membranfiltrering kan ge viss reduktion beroende på vilken teknik som används, men detta är ännu ett forskningsområde under utveckling.

Region Gotland undersöker olika reningsmetoder som en del av planeringen för framtida dricksvattenlösningar. Samtidigt kontrolleras det kommunala dricksvattnet regelbundet för att säkerställa att det håller Livsmedelsverkets godkända nivåer för PFAS.

  • PFAS: Per- och polyfluorerade alkylsubstanser, även kallade högfluorerade ämnen. Dessa syntetiskt framställda kemikalier är mycket svåra att bryta ner och kan ha skadliga effekter på både människor och miljö.
  • Ultrakort PFAS: En undergrupp av PFAS med 1–3 kolatomer som sprids lätt i naturen. De har hittats i höga halter i dricksvatten, samt i grund- och ytvatten.
  • TFA (Triflourättiksyra): Den enklaste perfluorerade karboxylsyran, en ultrakort PFAS. Den är mycket stabil, bryts inte ner i naturen och ökar i mängd över tid.
  • Membranfiltrering: En metod för vattenrening där små filter används för att avlägsna föroreningar.

Kontakta oss

Teknik­förvaltningens kundtjänst

Visborgsallén 19

62181 Visby

Telefontid måndag–fredag klockan 08.00-16.00

Chatt
Vår chatt är öppen helgfria vardagar klockan 08.00-16.00.
I chatten kan du få svar på enklare frågor av vår kundtjänst. Du kan chatta med oss direkt på sidorna om kollektivtrafik, bygglov, avfall och skolskjuts.

Undvik att nämna känsliga personuppgifter i chatten.

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 januari 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00