Sök

Bristande underhåll av tomter och byggnader

Tomter och byggnader ska underhållas för att undvika störning för omgivningen. Det är viktigt att vi har en god bebyggd miljö och en bra boendemiljö.

Som fastighetsägare har du skyldighet att hålla din tomt och byggnad i ett vårdat skick. Detta gäller även tomter som inte är bebyggda. Det innebär exempelvis att trädgrenar inte får breda ut sig så att det blir till olägenhet för omgivningen eller för trafiken. Byggnader ska underhållas så att ingen skadar sig av nedfallande delar eller liknande. Även risken för olycksfall ska begränsas, exempelvis genom att staket eller växtlighet inte skymmer sikten för bilar och cyklister.

För tomter som har ett särskilt historiskt eller miljömässigt värde kan skyddsbestämmelser ingå i detaljplan eller områdesbestämmelser och då måste fastighetsägaren ta hänsyn till dem.

Områden för tillsyn

Plan- och bygglagen ställer krav på att du som fastighetsägare ska hålla din tomt i ett vårdat skick och sköta den så att risken för olycksfall begränsas. Det betyder att du måste hålla ordning på och ta hand om din tomt.

Skräpiga tomter fyllda med föremål som exempelvis gamla bilar, gammalt byggnadsmaterial eller skrot kan ses som ovårdat och bristande underhåll av tomt.

Ett byggnadsverk (byggnad eller annan anläggning) ska hållas i vårdat skick och underhållas så att dess utformning och tekniska egenskaper bevaras. Underhållet ska anpassas till omgivningens karaktär och byggnadsverkets värde utifrån historisk, kulturhistorisk, miljömässig och konstnärlig synpunkt. Om byggnadsverket är särskilt värdefullt ska det underhållas så att de särskilda värdena bevaras.

Det är fastighetsägaren som ansvarar för att hålla sin byggnad och fastighet i vårdat skick.

En hög häck, träd eller buskar som skymmer sikten vid utfarter och korsningar kan ses som en olägenhet för omgivningen och trafikanter.

Fastighetsägaren ansvarar för att grenar och kvistar inte hänger ut från tomten och över gatu- och parkmark. Sker det en olycka på grund av att till exempel en häck inte har klippts kan fastighetsägaren bli skadeståndsskyldig. När fallfrukt och löv från trädgårdar hamnar på trottoar eller körbana kan det bli halt. Halkan påverkar tryggheten för gående och cyklister. Fastighetsägaren ansvarar för att ta hand om fallfrukt och löv från sina träd.

Åtgärda växtlighet

Behöver du åtgärda växtlighet på din fastighet finns riktlinjer redovisat i Region Gotlands broschyr ”Klipp häcken!”.

Preskriptionstid bristande underhåll

Preskriptionstiden på 10 år gäller inte bristande underhåll av tomter och byggnader. Miljö – och byggnämnden kan ingripa med ett föreläggande då en tomt eller ett byggnadsverk inte hålls i vårdat skick även när det gått mer än 10 år. När det gäller bristande underhåll av tomter och byggnader finns det i huvudsak fem förelägganden som kan bli aktuella.

  • Föreläggande om underhållsutredning. Om det brister i underhållet av ett byggnadsverk, får miljö- och byggnämnden uppdra åt en sakkunnig att utreda behovet av underhållsåtgärder. Innan miljö- och byggnämnden beslutar om ett sådant uppdrag, ska nämnden i ett föreläggande ge byggnadsverkets ägare tillfälle att inom en viss tid ge synpunkter på uppdraget och på frågan om vem som ska betala.
  • Föreläggande om åtgärd. Kan riktas mot exempelvis ägare, nyttjanderättshavare och miljö- och byggnämnden kan vid behov besluta att föreläggandet ska gälla omedelbart, även om det inte vunnit laga kraft. I ett förläggande om åtgärd ska det framgå när åtgärden ska vara utförd.
  • Föreläggande om rivning. Kan användas om ett byggnadsverk är förfallet eller skadat i väsentlig omfattning och inte har satts i stånd inom skälig tid. Miljö- och byggnämnden kan vid behov besluta att föreläggandet ska gälla omedelbart, även om det inte vunnit laga kraft. I ett förläggande om rivning ska det framgå när åtgärden ska vara utförd.
  • Förbud. Om byggnadsverket har brister som kan äventyra säkerheten för de som vistas i eller i närheten av byggnaden, kan miljö- och byggnämnden förbjuda användning av byggnadsverket. Ett sådant beslut gäller omedelbart trots att det inte vunnit laga kraft om inte nämnden beslutar något annat.
  • Vite. Vissa förelägganden, till exempel åtgärdsföreläggande och rivningsföreläggande kan förenas med ett vite, som döms ut om den försumlige inte utfört åtgärden inom den tid som miljö- och byggnämnden angett. Viten regleras i viteslagen och nämnden ansöker om utdömande av vite hos mark- och miljödomstolen. Föreläggande om underhållsutredning kan inte förenas med vite.

Misstänker du bristande underhåll av en tomt eller byggnad?

Om du ser en tomt eller byggnad med eftersatt underhåll, kan du anmäla detta till oss.

Använd gärna vår e-tjänst för anmälan av olovlig åtgärd.

Om du hellre vill skicka in din anmälan via post gör du det till:
Miljö- och byggnämnden
621 81 Visby

Då behöver du skicka in följande uppgifter:

  • Adress och/eller fastighetsbeteckning för aktuell fastighet
  • En karta som beskriver vilken del av fastigheten som är ovårdad
  • En beskrivning av vad som är ovårdat
  • Gärna en eller flera bilder
  • Dina kontaktuppgifter om du vill ha direkt svar från oss, men du kan också välja att vara anonym vid din anmälan

Vad händer efter att jag lämnat in en synpunkt?

Miljö- och byggnämnden granskar inkommen synpunkt och bedömer därefter om den påstådda överträdelsen strider mot plan- och bygglagen. Om miljö- och byggnämnden fastställer att det rör sig om olovliga byggåtgärder som regleras i plan- och bygglagen upprättas ett tillsynsärende för vidare utredning. Har det skickats in synpunkt med kontaktuppgifter kommer bekräftelse skickas ut till denne när tillsynsärendet upprättats.

Allmän handling

Observera att alla uppgifter eller handlingar du lämnar i din tillsynsanmälan blir offentliga. Det betyder att alla har möjlighet att ta del av dem. Om du av någon anledning vill vara anonym är det viktigt att du inte lämnar några uppgifter som kan spåras till dig, då de inte kan tas bort i efterhand. Väljer du att vara anonym så kan vi inte återkoppla till dig i ärendet. Det säkraste sättet att vara anonym är att skicka ett vanligt brev till oss. Du kan också ringa till bygglovs kundtjänst.

Kontakta Region Gotland

Bygglovsavdelningens kundtjänst

När du ringer till oss väljer du knappval 3.

Vi har telefontid klockan 07.00-17.00 på vardagar

Postadress
Miljö- och byggnämnden, 621 81 Visby

Chatt
Vår chatt är öppen helgfria vardagar klockan 07.00-17.00

I chatten kan du få svar på enklare frågor om bygglov av våra kundtjänstmedarbetare.

Begära ut handlingar
Kontakta miljö- och byggnämndens registratur på registrator-mbn@gotland.se. Utlämnande av handlingar kan medföra en kostnad för kopiering/framtagande.

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 oktober 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00