Ekologiska samband
Ekologiska samband som ofta förknippas och bygger på grön infrastruktur, visar kärnområden för biologisk mångfald och spridningsmöjligheten av arter i landskapet i kartor. Grön infrastruktur är nätverk av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur, samt natur för människors välbefinnande.
Begreppet ekologiska samband syftar på att landskapet består av livsmiljöer och spridningsmöjligheter mellan dessa livsmiljöer, funktionella för den biologiska mångfalden och som går att analysera med hjälp av Geografiska Informations System ’GIS’.
Spridningsvägar
Vad som är livsmiljö, hemområden och hur landskapet hänger samman kan se olika ut för olika arter. Spridningsmöjligheterna handlar om att livsmiljöer behöver ligga nära varandra för arter som har liten spridningsförmåga och möjligheten att kunna förflytta sig mellan hemområden, för att föröka sig eller kanske undfly hot.
Spridningsvägarna kan till exempel bestå av blommande vägrenar för vissa arter och träddungar för andra arter. I vilken utsträckning arter kan sprida sig mellan livsmiljöområdena kallas för konnektivitet.
Kartläggning och analys av ekologiska samband
Att analysera och kartlägga ekologiska samband är en metod för att ta reda på var kärnområden samt spridningsmöjligheter mellan kärnområden kan förväntas finnas. Det har Calluna AB gjort på uppdrag av Region Gotland i Visby med omnejd under 2020. Underlagen är till för att underlätta i beslutfattande och skötselprioriteringar. Fokus i analyserna är fyra prioriterade naturtyper. Alvarmarker, gräsmark, ädellöv och barrskog.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 5 juli 2024