Sök

Eldningsavrådan och eldningsförbud

Räddningstjänsten kan avråda från eldning och besluta om eldningsförbud. Bedömningen görs dagligen och grundar sig på hur stor brandrisken är.

Kanna över öppen brasa i skogen

Just nu råder inte eldningsförbud eller eldningsavrådan på Gotland

Det råder just nu varken eldningsförbud eller avrådan från eldning på Gotland. All eldning sker på eget ansvar. Säkra tillgång till släckutrustning och egen bevakning.

Du kan få aktuell information om eldningsförbud och brandriskprognos via en automatisk telefonsvarare på nummer: 0498-20 38 00

På såväl SMHI:s som Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplatser finns också aktuella brandriskprognoser. Vi rekommenderar även MSB:s app Brandrisk Ute. Den hjälper dig att hålla koll på brandrisken där du befinner dig.

Olika nivåer av eldningsförbud

Räddningstjänsten kan avråda från eldning

Räddningstjänsten kan avråda från eldning då eldningen inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt. All eldning sker på eget ansvar.

Detta innebär en avrådan om eldning

Då räddningstjänsten avråder från eldning ska mycket stor försiktighet iakttagas i samband med grillning, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen. Även små energikällor som till exempel cigarrettglöd, gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand.

  • Eldning bör inte ske vid stark vind eller när marken är torr.
  • Elda inte så att rök och gnistor riskerar att spridas mot skog, byggnader, tält, vägar eller så att el- och teleledningar kan skadas.
  • Släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska alltid finnas i närheten även vid eldning i liten omfattning.
  • Eldning utomhus kräver kontinuerlig bevakning!

Trots att räddningstjänsten tillåter eldning kan kommunen ha restriktioner mot eldning av miljöskäl. Att till exempel själv elda sitt avfall är normalt sett inte tillåtet. Undantaget är mindre mängder trädgårdsavfall som kan eldas under förutsättning att röken inte orsakar störningar för omgivningen.

Eldning som kommer att ske på allmän plats eller dit allmänheten får tillträde (exempelvis valborgsmässoeldar) kräver polistillstånd, har du frågor angående detta hänvisas till polisen på telefon 114 14.

Region Gotland fattar beslut om eldningsförbud

När brandrisken är mycket hög i skog och mark kan Region Gotland fatta beslut om eldningsförbud.

Detta innebär eldningsförbudet

Eldningsförbud på Gotland innebär att det är förbjudet att grilla och elda fasta bränslen (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) i naturen. Om läget förvärras kan eldningsförbudet övergå i ett skärpt eldningsförbud.

Det är trots eldningsförbudet tillåtet att grilla på egen tomt, förutsatt att anordningen är utformad så att det inte finns risk för brandspridning. Det är även tillåtet att grilla och elda på fasta grillplatser på allmän plats och att laga mat med friluftskök som drivs av gas eller vätska. Fast grillplats innebär en eldplats som är avgränsad med obrännbart material och med en bred markyta med grus eller liknande runt grillplatsen.

Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var därför alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Om brandriskläget förvärras kan eldningsförbudet övergå i ett skärpt eldningsförbud.

Region Gotland fattar beslut om skärpt eldningsförbud

När brandrisken är extremt hög i skog och mark kan Region Gotland fatta beslut om skärpt eldningsförbud.

Detta innebär ett skärpt eldningsförbud

Det skärpta eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att grilla, elda och bränna fasta bränslen (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) i naturen. Förbudet omfattar även fasta grillplatser och pyroteknik.

Det är trots det skärpta eldningsförbudet tillåtet att laga mat i naturen på friluftskök/gaskök/stormkök som drivs av gas eller vätska om det kan göras utan risk för brandspridning till skog och mark.

Det är även tillåtet att grilla på egen tomt och på bostadsföreningens gård, om föreningen tillåter det och under förutsättning att det inte finns risk för brandspridning. Den som grillar måste vara mycket försiktig och säkerställa att anordningen är utformad så att det inte finns risk för att eld, glöd eller gnistor sprids. En grill som drivs av fasta bränslen bör till exempel stå på egna ben (upphöjd från marken), på ett brandfast underlag och på säkert avstånd från lättantändlig vegetation.

Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var därför alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
16 september 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt