Vilka elever har rätt till elevhälsa?
Elevhälsa ska finnas till för elever i:
- förskoleklass
- grundskolan, grundsärskolan, sameskolan och specialskolan
- gymnasieskolan och gymnasiesärskolan
Olika yrkesgrupper samarbetar med varandra i varje skolas elevhälsoteam. Det är rektor som har det övergripande ansvaret för elevhälsa på sin skola.
Elevhälsan jobbar förebyggande och hälsofrämjande
Elevhälsans roll är i första hand vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevhälsan ska stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål. Det innebär att elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I det individuellt inriktade arbetet har elevhälsan ett särskilt ansvar för att röja undan hinder för varje enskild elevs lärande och utveckling. Personal med olika kompetenser arbetar tillsammans för att nå detta gemensamma mål.
Vilka typer av insatser måste finnas inom elevhälsan?
För de medicinska insatserna ska det finnas tillgång till skolläkare och skolsköterska. Elevhälsans medicinska insatser omfattar hälsobesök med hälsosamtal, hälsoundersökningar och vaccinationer. I de obligatoriska skolformerna ska eleverna också erbjudas syn- och hörselundersökning.
Eleverna ska också ha tillgång till psykolog och kurator för de psykologiska och psykosociala insatserna samt till personal med specialpedagogisk kompetens. Alla som jobbar i elevhälsan har tystnadsplikt.