Forum för samverkan när Heidelberg Materials rustar för klimatomställning

För att bli en del av klimatomställningen ska Heidelberg Materials bygga en ny anläggning för att fånga in koldioxid vid cementfabriken i Slite. Målet är att vara i drift 2030. Hur kommer samhället påverkas av bygget? Frågan var högst på agendan när ”Forum för tillväxt, klimat och miljö” i veckan samlade intressenter och engagerade i Slite.
För sjunde gången arrangerades forumet som leds och samordnas av Region Gotland. Malena Bendelin, enhetschef för samhällsplanering på Region Gotland, inledde i den vackra biosalongen i Slite med att beskriva hur delad kunskap kan bygga gemensam förståelse och samverkan.
– Tillsammans kan vi skapa en helhetsbild kring vad Heidelbergs ombyggnad innebär för Slite, för Gotland och vilka roller olika utvecklingsaktörer har, säger hon.
Under projektets byggfas kommer en ökad efterfrågan av tillfälliga boenden, transporter, detaljhandel, bygg- och anläggningsarbeten, generera arbetstillfällen och värden i Slite och på Gotland, menar Kerstin Nyberg, projektledare hållbarhet, Heidelberg Materials.

Kerstin Nyberg, Heidelberg Materials
– Det är avgörande att det offentliga och det privata krokar arm för att klara tidsplanen för den ambitiösa omställning som krävs för att personal och resurser ska finnas på plats i tid, säger hon.
Kerstin Nyberg berättade om byggplanen för anläggningen och vilken effekt den kommer ha för Heidelberg Materials framtida verksamhet:
– Grunden för att vi ska lyckas med vårt hållbarhetsarbete är att vi kan stå för en långsiktig försörjning av cement. Anläggningen kommer fånga in all koldioxid som släpps ut från vår fabrik, säger hon.
Företaget kommer investera mellan 15 och 20 miljarder kronor för att bygga anläggningen. Den ska fånga upp det kol som produceras när bränslet förbränns, så kallad CCS, Carbon Capture and Storage. Kerstin Nyberg säger att det blir ett av Europas största CCS-projekt.
– Årligen ska vi fånga in upp emot 1,8 miljoner ton fossil och biogen koldioxid. Det motsvarar fyra procent av Sveriges utsläpp i dag och en femtedel av utsläppen i bygg- och anläggningsindustrin.
Helena Andersson, eko-strateg och Lars Thomsson, samordnare Energiön, Region Gotland, gav en omvärldsanalys med energiomställning i fokus. Åsa Dammström, strateg samhällsutveckling, modererade en panel med lokala företagare som beskrev utmaningar och möjligheter. Anna Wejde, processledare samhällsbyggnad ledde en gruppövning med fokus på samtal och röster.
Jaana Winberg, strateg hållbar tillväxt, berättade om de kommande kompetensförsörjningsbehov som bygget av Heidelbergs CCS-anläggning kan innebära. Region Gotland räknar med att ungefär trettio permanenta jobb samt sjuttio till nittio arbetstillfällen för underleverantörer inom bygg- och anläggningsbranschen kan skapas under det här arbetet.
– Det pågår ett kompetensbyggande arbete för att möta efterfrågan på arbetskraft, säger Jaana.

Jaana Winberg, strateg hållbar tillväxt, Region Gotland
Heidelberg Materials har inlett arbetet med att ta fram en analys för vilka samhällseffekter bygget av en klimatsmart anläggning kan få. Positivt för den gotländska arbetsmarknaden givetvis, även tillrest arbetskraft väntas skapa gynnsamma effekter för det gotländska näringslivet.
– Man räknar med att varje person som kommer hit för att arbeta kommer tillföra 0.3 arbetstillfällen på ön, säger Kerstin Nyberg och fortsätter:
– Under projektets byggfas kommer en ökad efterfrågan av tillfälliga boenden, transporter, bygg och anläggningsarbeten och detaljhandel att generera arbetstillfällen och värden i Slite och på Gotland.
Peter Patomella, som driver Slite Badhotell, räknar med ökad beläggning, Henrik Rodlert, ICA Nära, Slite förväntar sig mer affär för butiken:
– Vi ökar vår omsättning med 10 procent när Heidelberg tar in extra personal under sina stora stopp för underhållsarbete, säger han. Jag kommer förmodligen behöva anställa tre till sju personer under tiden för Heidelbergs arbete med den nya anläggningen.
Kerstin Nyberg, Heidelberg Materials, säger efter mötet:
– Jag tar med mig de positiva signalerna från såväl Region Gotlands och andra organisationer som deltog på mötet om att titta vidare på hur synergier av vårt klimatomställningsprojekt kan gagna hela Gotland.
Malena Bendelin, sammanfattar sina intryck av en eftermiddag som påminde om hur akut en klimatomställning är, samtal om de kompetensförsörjningar som behöver ske, omställning och bostadsförsörjning:
– Min bild är att det var ett positivt möte där deltagarna under den vackra ljuskronan från 1954 delade insikter om såväl nuläge som önskat läge. Samt hur våra olika roller som regionala utvecklingsaktörer löpande behöver dela visioner och handlingsutrymme.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 21 maj 2025