Sök

Region Gotland och Elfly Group tecknar avsikts­förklaring om fördjupat samarbete

Illustration av elflygplan över Visby

Montage: Elfly

Viktiga avtal gör Gotland unika och skapar goda förutsättningar för regionen att gå före, och bygga upp ett fungerande elflygssystem till gagn för hela Norden.

Under veckan har Region Gotland, som första region, ingått samarbetsavtal med inte mindre än två elflygsutvecklare för att påskynda introduktionen av fossilfria transporter i Norden. I torsdags blev allt klart med Heart Aerospace, och idag fredag även med Elfly Group. Gotland är i och med detta den första regionen i världen som har skrivit på två avsiktsförklaringar.

– En av våra viktigaste regionala utvecklingsfrågor är goda kommunikationer till och från ön. Vi arbetar aktivt för att få elflygslinjer till Gotland. Så vi är både stolta och glada att idag kunna tillkännage att vi i och med denna avsiktsförklaring inleder ett fördjupat samarbete med Elfly Group, säger Meit Fohlin, Socialdemokraterna, regionstyrelsens ordförande.

– I Norden har vi två elflygstillverkare, och båda ser potentialen i Gotland. Här har vi det som krävs för att tillsammans bygga förutsättningar för elflyg som i sin tur kan bidra till utvecklingen av elflyg både i Norden och världen. Allt finns redan på plats inom ekosystemet – från flygplatsen och dess elkapacitet till intresserade flygtillverkare, flygoperatörer och kunder, säger Maria Fiskerud, projektledare på Science Park Gotland.

– Vi är glada över att samarbeta med Region Gotland i detta banbrytande initiativ," säger Eric Lithun, VD för Elfly Group. Vi hoppas att vårt elektriska sjöflygplan NOEMI kan skapa nya möjligheter för Gotland och visa upp potentialen med nollutsläppslösningar inom flyget över hela världen.

Inom ramen för samarbetet kommer Region Gotland och Elfly Group bland annat föra diskussioner kring Region Gotlands operativa behov och tekniska krav som är relevanta för Elflys flygplansutveckling, operativa och tekniska krav för markinfrastruktur och underhåll av driftsatta flygplan samt potentiella affärsmodeller som är lämpliga för användandet av flygplan från Elfly Group. Avsiktsförklaringen medför inga betalningar eller åtaganden om framtida betalningar.

Om Region Gotland

Region Gotland är landets enda region som också är kommun. Region Gotland ansvarar därför för såväl kommunala uppdrag, så som skola och omsorg, som regionala uppdrag, så som sjukvård och regional utveckling. För Region Gotland är arbetet för hållbara kommunikationer en av de viktigaste regionala utvecklingsfrågorna.

Om Elfly Group

Elfly Group är ett norskt flygbolag som utvecklar NOEMI, en kategori-ledare inom regional och kustnära mobilitet. Ingenjörer från världens främsta flygbolag har kommit till Elfly Groups anläggning i Sandefjord för att arbeta på projektet. Med starkt statligt och privat stöd har företagets amfibiska 9-sitsiga sjöflygplan, som kan landa på både land och vatten, hyllats för sin design och innovativa tillvägagångssätt. Företaget grundades 2018 och har byggt och flugit två elflygplan till och med 2024.

Intresset för NOEMI växer i kuststäder, för pendling och sightseeing, och reseorter som söker hållbara transportlösningar för varor och gäster.

Om Region Gotlands arbete med elflyg

Sidinformation

Senast uppdaterad:
28 juni 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00