Sök

Region Gotland inleder samarbete med Heart Aerospace för hållbart flyg

Ett elflyg flyger in över Gotlands raukar vid kusten.

Foto: Heart Aerospace

Region Gotland har idag, som första svenska region, ingått ett samarbetsavtal med elflyg-utvecklaren Heart Aerospace för att påskynda introduktionen av mer hållbart flyg.

Gotland är hem för cirka 61 000 fasta invånare, men befolkning ökar väsentligt under sommarmånaderna då ön är en av Sveriges populäraste semesterdestinationer. Tillförlitlig och hållbar transport är avgörande för Gotlands tillgänglighet och utveckling, vilket gör detta initiativ kritiskt för Region Gotland.

Region Gotland har antagit målet om att minst en operatör ska flyga kommersiellt med elflyg till och från Gotland. Detta i linje med bredare mål att minska växthusgasutsläppen och öka regionens attraktionskraft. En färdplan för elflyg på Gotland har tagits fram av Science Park Gotland under våren 2024 på initiativ av Region Gotland, gotländska näringslivet och elflygsindustrin. I planen, som lanseras imorgon fredag, konkretiseras stegen för att nå dit.

– På Gotland är vi helt beroende av flyg- och färjetrafiken till och från ön, och vi ska och behöver kunna resa hållbart. Detta beslut om fördjupad samverkan med Heart Aerospace är en viktig milstolpe i vår resa mot hållbara kommunikationer, säger Meit Fohlin, Socialdemokraterna, regionstyrelsens ordförande.

Heart Aerospace utvecklar ES-30, ett regionalt hybrid-elektriskt flygplan med kapacitet för 30 passagerare och noll utsläpp på kortare rutter. Med en helt elektrisk utsläppsfri räckvidd på 200 kilometer och en utökad hybridräckvidd på 400 kilometer, erbjuder ES-30 både lägre utsläpp och lägre driftkostnader jämfört med konventionella plan.

– Heart Aerospace har just påbörjat en ny spännande fas av hårdvarutester, och vårt mål är att ha ett hybrid-elektriskt passagerarflygplan på marknaden innan årtiondets slut, säger Anders Forslund, medgrundare och VD för Heart Aerospace.

– I takt med att vi närmar oss det målet, blir samarbeten med flygplatser, operatörer och regionala myndigheter avgörande för att säkerställa det ekosystem som behövs för att stödja elektriskt flyg. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Region Gotland för att göra detta till verklighet, fortsätter Anders Forslund.

Inom ramen för samarbetet kommer Region Gotland och Heart Aerospace att utforska operativa behov, tekniska krav, markinfrastruktur och underhåll samt affärsmodeller. Förra året tillkännagav Heart Aerospace ett liknande samarbete med Ålands landskapsregering, en autonom region i Finland.

Heart Aerospace har idag 250 beställningar på ES-30, med optioner och köpoptioner för ytterligare 120 flygplan. Företaget har också avsiktsförklaringar för ytterligare 191 flygplan.

Om Region Gotland

Region Gotland är landets enda region som också är kommun. Region Gotland ansvarar därför för såväl kommunala uppdrag, så som skola och omsorg, som regionala uppdrag, så som sjukvård och regional utveckling. För Region Gotland är arbetet för hållbara kommunikationer en av de viktigaste regionala utvecklingsfrågorna.

Om Heart Aerospace

Heart Aerospace arbetar i teknikens framkant för att bidra till en hållbar framtid. Hearts uppdrag är att avkarbonisera och demokratisera flygresor. Det uppdraget är grundat i utsikten att elektriska flygresor kommer att bli det nya normala för regionala flygningar och avgörande för att möta branschens viktigaste hållbarhetsutmaningar.

Ett flygplan flyger över en av Visbys kyrkoruiner.

Foto: Heart Aerospace

Relaterad information

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 juni 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt