Sök

Orange day – så arbetar vi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor

En orange hand i en cirkel på en bild med ljus från stadsmiljö.

25 november är FN:s Internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor – Orange day. På Gotland arbetar vi kontinuerligt på flera olika sätt för att förebygga våld och stödja de som drabbats av våld.

Det finns stöd och hjälp att få

Blir du, eller någon du känner, kontrollerad, hotad eller slagen? Om du är utsatt för våld eller förtryck i en relation kan du få hjälp på flera sätt. Du kan få hjälp oavsett om du är utsatt för psykisk, fysisk eller ekonomisk kontroll och våld. Det finns även hjälp att få för dig som utsätter någon annan för våld. Alla har rätt att leva utan våld.

Information om stöd och hjälp finns på gotland.se/valdinararelationer

Är du i akut fara?

Om du eller en närstående befinner er i akut fara ring 112 – SOS Alarm.

Vad är Orange Day?

Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett problem, i Sverige och i världen. En av tre kvinnor utsätts under sin livstid för fysiskt eller sexuellt våld. För att uppmärksamma detta och uppmana till förändring har FN utsett 25 november till Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen kallas också för Orange Day. UN Women driver Orange Day-kampanjen internationellt för att människors kunskap om våld mot kvinnor och flickor ska öka och att vi ska arbeta för att stoppa det. Läs mer på UN Women Sveriges webbplats.

Våldsförebyggande insatser i Region Gotlands verksamheter

Region Gotlands våldsförebyggande arbete innebär att göra insatser innan våldet har uppstått, innan någon har blivit utövare eller offer, samt att förebygga att förövare återfaller i ett våldsbeteende. Vi erbjuder också hjälp och stöd till de som utsätts för våld, utövar våld eller lever i en familj där våld förekommer. Här beskriver vi några av Region Gotlands insatser.

Samverkansprojektet Södra Gotland samverkar

Ett exempel på våldsförebyggande arbete på Gotland är samverkansprojektet ”Södra Gotland samverkar”, där idrottsorganisationen RF-SISU Gotland är projektägare. Samarbetet sker tillsammans med Region Gotlands verksamheter, gotländska företag och ideella föreningar, främst idrottsföreningar. Syftet är att öka kunskapen kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation men också att nå hållbara lösningar mot våld. Projektet är det enda i sitt slag i Sverige. Läs mer om samverkansprojektet Södra Gotland samverkar.

Filmen Våldsspiralen

Våldsspiralen är en kortfilm om våld i nära relation, hur våldet påverkar barn som lever i det men också hur vi alla kan påverka och stoppa våldet. Filmen skapades inom projektet Södra Gotland samverkar av RF-SISU Gotland hösten 2023 i samverkan med Länsstyrelsen i Gotlands län, Region Gotland och Polisen. Filmen har fått stor spridning, har textats till finska och används av många organisationer långt utanför Gotland som en del i kunskapshöjning om våld i nära relation. Filmen har tillhörande folkbildningsmaterial för föreningar och folkbildningsmaterial för skolor.

Våldsförebyggande arbete från förskola till gymnasiet

Våld är en del av många ungas vardag. Ett sätt för skolan att förebygga våld och kränkande behandling, är att arbeta med universella våldsförebyggande metoder som har fokus på jämställdhet.

Män och pojkar står för majoriteten av allt våld i samhället, både mot flickor och kvinnor, och mot andra pojkar och män. Forskning visar också att våld i parrelationer är vanligt bland unga och att det följer samma mönster som bland vuxna, det vill säga att tjejer utsätts för mer upprepat våld och sexuellt våld i nära relation än killar.

Från förskola till gymnasiet jobbar Region Gotlands förskolor och skolor med våldsförebyggande arbeten. Många föräldrar har säkert hört talas om bland annat ”Stopp min kropp”.

Så arbetar Förskolan Gotland genusmedvetet

Region Gotlands förskolor har under de senaste åren arbetat aktivt med ett projekt kring våldsprevention och jämställdhet. Alla barn ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter oavsett kön. Att ha ett jämställt förhållningssätt på förskolan innebär att se olikhet som en tillgång och uppmuntra alla barn att uttrycka och sätta ord på sina känslor.

Se filmen om hur genusarbetet är synligt i förskolorna på södra Gotland:

Högbyskolan i Hemse förebygger våld med MVP

En annan universell våldsförebyggande metod är amerikanska MVP, Mentorer för våldsprevention. MVP är en kunskapsbaserad metod och särskilt utformad för att hantera frågor om kön och våld. Högbyskolan på Hemse arbetar specifikt med den metoden.

Metoden går ut på att:

  • Synliggöra våldets olika former, visa sambandet mellan lindrigt och grovt våld.
  • Diskutera genusnormer, att våld är ett uttryck för pojkars maskulinitetsskapande och är kopplat till föreställningar om hur killar ska vara.
  • Synliggöra åskådarrollen och visa att alla kan göra något för att förebygga våld.

Familjefrid

Familjefrid erbjuder hjälp och stöd till vuxna personer som utsätts för våld. Familjefrid erbjuder också hjälp till vuxna som utsätter personer i sin närhet för våld.

Familjefrid erbjuder vuxna våldsutövare:

  • Råd och stöd – enskilda stödsamtal där du får hjälp att hantera och verktyg att förändra din situation.
  • Icke våldsgrupp för män (ATV) – där möter du andra i liknande situation. Du får träffa andra män i grupp där du får kunskap, ges möjlighet till bearbetning och får öva dig i att hitta andra uttryck för din ilska och dina känslor.

Läs mer om familjefrid och vilket stöd de erbjuder för olika målgrupper

Affisch om att söka stöd vid våld i nära relation

Hjälp till att sprida vår affisch med information om hjälp och stöd kopplat till våld i nära relation. Ladda ner den på vår externa mediabank och sätt upp den på din arbetsplats eller på en anslagstavla i din närhet.

Region Gotlands mål: Våld förebyggs, upptäcks och stöd erbjuds

Region Gotlands arbete med att förebygga våld grundar sig bland annat i den regionala utvecklingsstrategin ”Vårt Gotland 2040” och genomförandeprogrammet ”Kraftsamling för hälsa och ett socialt hållbart Gotland” som beskriver prioriterade insatser och mål. Ett av målen är ”Våld förebyggs, upptäcks och stöd erbjuds”.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 november 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt