Sök

Ha en fin och trygg skolavslutning

Visbys nattliv

Ungdomsavdelningens fältverksamhet kommer vara i gång under skolavslutningskvällen den 12 juni och röra sig i miljöer där ungdomar vistas. Du som är vårdnadhavare kan också vara med och bidra till att skapa trygghet för ungdomarna genom att vara ute på stan.

Fältgruppen nås på sin telefon hela kvällen: 0498-20 41 83 eller 20 41 93 samt via sms till mobil: 070-788 77 91.

Ungdomsgårdarna arrangerar skolavslutningskväll dit ungdomar från årskurs 7 upp till 19 år är välkomna. Evenemanget håller på mellan klockan 19.00 och 24.00 och är drog-, tobaks- och alkoholfritt.

Var med och skapa trygghet på stan

Det finns alltid behov av fler vuxna på stan. Om du är vårdnadshavare till en tonåring, så kan du göra en insats genom att själv ta dig ut i den offentliga miljön, speciellt på skolavslutningskvällen. Det bidrar till att skapa trygghet för ungdomarna.

Vi vill också uppmana dig som är vårdnadshavare att hålla kontakt med din ungdom under kvällen. För att undvika att ungdomar råkar illa ut, behövs engagerade vuxna. De allra flesta tonåringar efterfrågar vuxenstödet.

Skolavslutningskvällen kan kopplas till alkoholdebut

Unga tar mer skada

Alkohol skadar hjärnan oavsett ålder. Men eftersom hjärnan utvecklas upp till 25-årsåldern är den känsligare hos unga. Redan små mängder alkohol ger sämre omdöme, minne och reaktionsförmåga. Även kroppsstorleken spelar roll. En liten kropp innehåller mindre vätska att späda ut alkoholen med, vilket gör att det går snabbare att bli berusad (1).

Har svårare att bedöma konsekvenser

Ungdomar har ofta ett inre driv att utforska och ett större risktagande, vilket är naturligt och i många fall bra. På så sätt testar tonåringen sina gränser, utvecklar nya förmågor och bygger sin självkänsla. Men det gör också att ungdomar oftare tar risker utan att tänka på konsekvenserna, till exempel när de dricker alkohol. Ungdomar har svårare att märka när de blir berusade och blir lätt väldigt onyktra på kort tid.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 juni 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00