Sök

Läsmedaljen 10 år: Så väckte Gråboskolan elevernas läslust

Iréne Rodebjer står framför plakat vid jubileum.

Tio år har gått sedan Läsmedaljerna började engagera eleverna och personal på Gråboskolan. Läsmedaljerna har väckt barnens läsglädje och motivation, samt ökat resultaten på nationella proven till flera procent över rikssnittet.

Iréne Rodebjer är specialpedagogen som har ägnat sitt yrkesliv åt att lära barn att läsa. Efter många år kom insikten att barnens vilja att läsa handlade egentligen om en sak – att hitta rätt bok på rätt nivå. Det blev starten för Läsmedaljerna, en form av spel där eleverna levlar för att komma vidare till nästa nivå och får ta emot nästa medalj.

– Läsmedaljerna är ett sätt att genom yttre motivation skapa inre motivation, säger Iréne.

Läsmedaljer på ett bord

Totalt finns det tre läsmedaljer; en grön, en röd och en svart. Alla markerar olika milstolpar i elevens läsning.

Läsflytet och ordförrådet ökar

I alla skolämnen krävs det att eleverna kan läsa. När barnen knäcker läskoden tidigt ger det därför positiva långsiktiga effekter, både när det kommer till läsflyt och ett större ordförråd, menar Iréne. Men hur får vi barnen att vilja läsa?

– Vi vill peppa dem att läsa så mycket som möjligt så att det blir roligt och lätt att läsa. Ett vanligt misstag är att böckerna ofta är för svåra och ointressanta i början, säger Iréne.

Läsglittret är tänt

Resultaten talar sitt tydliga språk. 2014 blev 66 procent godkända på nationella provens deltester i läsförståelse. Förra året blev alla elever godkända på tre av fyra delprov, där rikssnittet ligger på 91,8 och 93,3 procent.

– Men särskilt tydligt är att satsningen har tänt ett läsglitter i barnens ögon, att de har fått ett eget läsdriv även utan medaljer, avslutar Iréne.

Vill du veta mer?

  1. Lärare och bibliotekarie matchar rätt bok till rätt elev.

2. Eleven läser boken.

3. Eleven skriver en bokrecension.

4. Eleven berättar om boken för personal och får ett signerat läskort.

5. Dags för högtidlig läsmedaljsutdelning! Vid första och sista medaljen får eleverna även ett presentkort på den lokala bokhandeln där eleven får välja vilken bok hen vill.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 juni 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt