Sök

Nu har Väskinde nya förskola invigts

En flicka med reflexväst är på väg att klippa ett gulblått framför en gul dörr. Bandet hålls av två vuxna,

Elin Ahlrik klipper bandet vid invigningen av sin förskola, i sällskap av rektor Anna Hägg samt nämndordförandena Mariette Nicander och Oscar Lindster.

Idag invigdes Väskinde nya förskola – Region Gotlands första klimatdeklarerade byggnad – med plats för cirka 120 barn på sex avdelningar. Invigde gjorde Oscar Lindster som är barn- och utbildningsnämndens ordförande, Mariette Nicander som är tekniska nämndens ordförande och femåriga Elin Ahlrik som klippte av bandet, dagen till ära.

På plats fanns även byggprojektledare och andra medarbetare från Region Gotland som varit involverade i byggprojektet samt representanter från entreprenören Skanska. Och så klart rektorer, förskolepersonal och förskolebarn, som passade på att sjunga för de inbjudna.

– Vi är glada över att ha fått nya, fräscha och spännande lokaler som planerats utifrån barnens perspektiv och som bjuder in till lek och eget utforskande. Det finns så många användningsmöjligheter där barnen också kan ta egna initiativ och bli mer självständiga, säger Anna Hägg som är rektor för Väskinde förskola.

Nu kan hela Väskinde förskola husera i ett och samma hus – i en modern förskolebyggnad på 1 285 kvadratmeter, med fasaden klädd i stående träpaneler.

– Det är extra roligt att få bygga en förskola med alla detaljer som behövs. Här är fönstren extra låga så att barnen kan se ut och det finns gluggar och tittfönster i väggarna, bland annat så att barnen kan se in till köket. Det här är också Region Gotlands första klimatdeklarerade byggnad vilket vi är stolta över, säger Anders Flodman, projektenhetschef på teknikförvaltningen.

Förskolans utomhusmiljö har rustats upp med en gårdsmiljö som är planerad i olika zoner för olika typer av lekar. Kojbyggen, hinderbana och cykelslinga är några av de lekar gården bjuder in till. Det finns vattenlek, lekhus och minirutschkana. Den konstnärliga gestaltningen och installationer på nya förskolan har Anna Nyberg stått för.

– Jag vill gratulera alla barnen och personalen till en fin ny och efterlängtad förskola. Samtidigt vill jag tacka entreprenören som genomfört detta projekt snabbt och effektivt, och tack för ett gott samarbete mellan Region Gotlands förvaltningar, säger Mariette Nicander (C), ordförande tekniska nämnden.

– Det känns kul att både få vara med vid första spadtaget, se en ny förskola växa fram och nu få inviga byggnaden med lokaler som är verkligt ändamålsenliga utifrån vad både barnen och personalen behöver, säger Oscar Lindster (S), ordförande barn- och utbildningssnämnden.

Om byggnaden och projektet: Nya Väskinde förskola

 

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 maj 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00