Sök

Nya Väskinde förskola

Byggnationen av en ny förskola i Väskinde med plats för upp till 120 barn påbörjades i början av 2023. Den nya förskolan stod inflyttningsklar under sen vår och invigdes den 22 maj 2024. Förskolan är även Region Gotlands första klimatdeklarerade byggnad.

Skiss Väskinde nya förskola

Den nya förskolan har totalt sex stycken avdelningar. Förskolebyggnaden innehåller samlingsutrymmen för samtliga avdelningar, gemensamma utrymmen, personalutrymmen samt serveringskök. Tillagning sker som tidigare i närliggande Väskinde skolas befintliga kök.

Utomhusmiljön har rustats upp och nya lekutrymmen har skapats, bland annat ny gräsyta, bollplan, små kullar och befintlig pulkakulle har justerats för att passa in med bollplanen.

  • Nya förskolebyggnaden har en byggnadsarea om 1285 kvadratmeter. Fasaden har klätts med stående träpaneler.
  • Tillhörande avfalls- och förrådsbyggnader och väderskydd får en sammanlagd byggnadsarea om cirka 153 kvadratmeter.
  • Byggnaden är tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
  • Beslutad budget för byggprojektet var på totalt 51 miljoner kronor och entreprenör för bygget är Skanska.

Koncept utemiljö

Vegetationen och kullarna som finns på gården bildar ett spännande gårdsrum med en variation i topografier och rumsindelningar där barnens kreativitet främjas. Gårdsmiljön är planerad i olika zoner för lek, som gradvis går från en mer trygg lek till en mer fartfylld lek.

Den trygga zonen utgörs av ytorna närmast byggnaden. Här finns plats för mer lugn lek, till exempel i samband med inskolning. Här är det nära till byggnadens funktioner och vuxna, här hittar man vattenlek, lekhus och minirutsch.

Den kreativa zonen ligger i den yttre delen av den trygga zonen. Här finns plats för mer vidlyftiga lekar och aktiviteter som kan kräva vuxennärvaro som till exempel bygglek, sand-/vattenlek och odling. I den yttre vilda zonen kan mer självständiga barn leka själva. Här finns plats för mer fartfyllda och tuffa lekar. Här finns mer av vild karaktär och större lekbuskage. Kojbyggen, hinderbana, cykelslinga är några av de lekar gården bjuder in till här.

Karta över fastigheten Väskinde Prästgården 1:3

Koncept innemiljö

Som i alla regionens byggprojekt ska en procent av budgeten gå till konst. Anna Nyberg står för den konstnärliga gestaltningen i nya Väskinde förskola och hennes installation ”Tillsammans är vi oändliga” (väggfärg, golvmatta, metall, laminat, ekträ och textil) utgår från glädjen i att skapa och fritt uttrycka sig i ett bildspråk. Teckningar, målningar, skulpturer och objekt från naturen placeras inuti den konstnärliga gestaltningen som på så vis ständigt påverkas och förändras. Barnens egna, kreativa språk ska inta en självklar plats bredvid konstnärens språk och tillsammans smälta samman till en enhet.

Anna Nyberg berättar om den konstnärliga gestaltningen och de olika installationerna.

Region Gotlands första klimatdeklarerade byggnad

Klimatdeklaration är ett ganska nytt begrepp inom bygg- och fastighetsbranschen. En klimatdeklaration är en beräkning och sammanställning av klimatpåverkan från byggskedet. Den omfattar uttag av råvaror, tillverkning av byggprodukter, arbete på byggarbetsplatsen och transporter. För Väskinde förskola visar klimatdeklarationen att de totala utsläppen för bygget är 333 163 kg koldioxid, vilket ger en belastning av bruttoarean per kvadratmeter (BTA) på 259 kg koldioxid.

Det finns ännu inga gränsvärden inom klimatdeklarationerna, men Boverket har lagt fram ett förslag på att gränsvärdet för förskolor år 2027 ska ligga någonstans mellan 300-350 kg koldioxid per BTA. Utsläppen från bygget av Väskinde förskola visar alltså relativt låga utsläppsnivåer, som med råge klarar också kommande lagkrav. Omräknat i teknikförvaltningens koldioxidpris innebär utsläppen för att uppföra byggnaden en kostnad om 320 835 SEK.

Klimatdeklarationerna är ett verktyg som kan användas för att få koll på klimatavtrycket. Det är betydelsefullt både eftersom byggsektorn står för ungefär en femtedel av Sveriges samlade utsläpp, och för att nå de klimatmål som satts inom teknikförvaltningen och Region Gotland.

Om klimatdeklarationer

Syftet med lagen om klimatdeklarationer av byggnader är att minska klimatpåverkan från byggskedet. Lagen innebär att byggherren (i det här fallet Region Gotland) ska redovisa den klimatpåverkan som uppstår under byggskedet i en så kallad klimatdeklaration, vilken ska registreras hos Boverket i Boverkets register för klimatdeklarationer.

Lagstiftningen innehåller idag inga gränsvärden eller krav på maximal tillåten klimatpåverkan, men genom att beräkna klimatpåverkan ökar byggherrens kunskap, vilket i sin tur gör det lättare att vidta åtgärder i byggprocessen som minskar klimatpåverkan.

Gränsvärde för byggnaders klimatpåverkan och en utökad klimatdeklaration, boverket.se)

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 september 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00