Nu firar läsmedaljen 10 år
I tio år har läsmedaljen förgyllt Gråboskolans arbete med läsning. Jubileumet firas stort idag med workshops och författarbesök.
Under jubileumsdagen på Gråboskolan i Visby får barnen utforska böcker utanför dess pärmar, bland annat genom teater och dans. Dessutom får de besök av författaren Jenny Bicho. Detta för att hylla och uppmärksamma läsmedaljerna som startades av specialpedagogen Irene Rodebjer läsåret 2013/14.
– Efter många år som lågstadielärare kom jag på att alla elever vill läsa, om jag hittade rätt bok på rätt nivå. Läsning är öppningen till så mycket genom hela livet och jag ville få ännu fler elever att lyckas med läsningen. För att hjälpa dem vidare i sin läsning behövdes någon slags belöning, det blev läsmedaljer, berättar hon.
Ökar resultaten på nationella proven
Arbetet med läsmedaljer sker i år 3 när de flesta har knäckt läskoden, men behöver öka sitt läsflyt. Och resultaten talar sitt tydliga språk. Just nu toppar Gråboskolan läsförståelsetesterna i tre av fyra delmoment på nationella proven, där alla elever har blivit godkända. I det fjärde ligger de högre än snittet för öns skolor.
– Det är fantastiskt roligt att vi har så höga resultat år efter år, men ännu roligare är det att se läsglittret i ögonen på barnen som har gått från att vara läskunniga till att bli läsare med lust och eget driv, säger bibliotekarien Carina Norderäng, som också varit med sedan läsmedaljsarbetets start.
Så ser läsmedaljens framtid ut
När jubileumsdagen är över hoppas Irené Rodebjer och Carina Norderäng att eleverna har blivit inspirerade till eget skapande och ännu mer sugna på att läsa. Till våren går Irene Rodebjer i pension men läsmedaljerna kommer att leva vidare.
– Läsmedaljerna är implementerade på Gråboskolan och det gör mig lugn och lycklig, avslutar hon.
Hör eleverna berätta om läsmedaljen
Relaterade länkar
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 24 april 2024