Eldningsavrådan på Gotland – elda säkert i påsk

Under onsdagen införde räddningstjänsten eldningsavrådan för första gången i år. Risken för gräsbränder är stor då det är mycket torrt i de gotländska markerna. Det är därför viktigt att vara försiktig om du gör upp eld utomhus, oavsett om det är i naturen eller om du vill elda ris i trädgården.
Brandrisken kan variera dag från dag och kan fort ändra sig vid hastiga väderomslag. Även om det regnat kan det fortfarande vara torrt i marken.
– Riskerna för gräsbrand är stor just nu, och vi kan alla hjälpas åt att förebygga bränder. Tänk på att små misstag, som att slänga en fimpa eller elda på fel plats, kan starta en brand som snabbt kan sprida sig. Tillsammans kan vi skydda våra skogar och vår natur genom att vara försiktiga och visa ansvar, säger Jonatan Ahdrian, tjänstgörande insatsledare räddningstjänsten.
Håll dig uppdaterad om brandrisken
Du har alltid ett eget ansvar för att hålla dig uppdaterad om brandrisken när du planerar att göra upp en eld. Om det råder eldningsförbud och du ändå gör upp en eld kan det leda till böter.
För att hålla dig uppdaterad om vad som gäller kan du ringa vår telefonsvarare på 0498-20 38 00. Där får du alltid den senaste informationen om brandrisken på Gotland.
Eldningsavrådan och eldningsförbud
När räddningstjänsten avråder från eldning ska mycket stor försiktighet iakttagas i samband med grillning, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen.
När brandrisken i mycket hög i skog och mark kan Region Gotland fatta beslut om eldningsförbud. Då är det förbjudet att grilla och elda fasta bränslen (till exempel ved, kol, gräs, ris och grenar) i naturen. Du får däremot grilla på din egen tomt eller på fasta grillplatser på allmän plats.
Elda säkert
- Välj en plats där elden inte kan sprida sig till annat brännbart som buskar och gräs.
- Avgränsa elden med stenar och jord så den håller sig liten.
- Undvik att elda om det blåser. Vinden kan få gnistor att flyga iväg och sprida elden.
- Ha alltid tillgång till vatten att släcka elden med.
- Släck elden ordentligt med vatten och rör om så att glöden slocknar. Gräv upp marken under askan tills det inte är någon glöd kvar.
- Ska du grilla eller laga mat använd iordningsställda grillplatser eller fältkök.
- Lämna aldrig en eld obevakad och undvik att elda när det mörkt.
Om elden ändå skulle sprida sig, larma först 112. Försök därefter stoppa elden i vindriktningen. Du kan till exempel använda ene- eller granruskor för att mota elden att sprida sig.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 22 april 2025