Region Gotland
Reception och regionupplysning
Visborgsallén 19
621 81  Visby
Telefon: 0498-26 90 00
E-post: regiongotland@gotland.se Lämna dina synpunkter

Välkommen till Vilda Vattens sida – barnens sida

Vilda Vatten vill påminna om att det är bevattningsförbud från 1 maj, och Toa Uppström önskar att du bara spolar ner kiss, bajs och toapapper i toaletten. Fulspola inte!

 

Hej! Jag heter Vilda Vatten. Det här är min sida och här finns allt möjligt som handlar vårt dricksvatten som vi får i våra kranar. Jag åker runt till olika barn och även vuxna som vill lära känna mig. Klickar du på Filmer längre ner på denna sida kan du se filmer från mitt första besök hos förskolan Asken i Visby. Jag tycker det är jätteviktigt att vi sparar på vårt dricksvatten, och jag hoppas att även du sparar på vattnet på olika sätt.

Du och dina kompisar, din klass, förening eller organisation kan väl berätta om hur ni tänker då det gäller vårt dricksvatten. Kanske du kan tipsa om hur ni sparar? Ta en bild eller gör en film. Skriv en liten berättelse om mitt besök hos dig! Skicka den till mig på vildavatten@gotland.se. Sedan lägger vi ut din berättelse på den här sidan, om du vill. Efter mitt besök hos dig kan du låta mig åka vidare till någon annan, spännande person som kan göra samma sak!

På den här sidan finns det massor om vatten, vår miljö, varför man ska sortera våra sopor och en massa annat spännande om vatten och miljön. För att ta hand om vår miljö är bland det allra viktigaste vi kan göra!

Tack för att just du hjälper till!
Hälsar Vilda Vatten teknikförvaltningen på Region Gotland

Den här foldern kan du trycka ut och använda i din klass, eller kanske hemma. Den innehäller fakta och knep och knåp om vatten – vårt viktigaste livsmedel. Försök gissa först; titta på svaren efter det om du behöver. Lycka till!

Vilda vatten besöker förskolan Asken i Visby, film 1 av 3:

Vilda vatten besöker förskolan Asken i Visby, film 2 av 3:

Vilda vatten besöker förskolan Asken i Visby, film 3 av 3:

Rätta svaren till foldern

 1. Hur många liter vatten sparar du genom att minska duschtiden med 5 minuter?
  Svar: 1 - 60 liter
 2. Hur mycket pengar kan en rinnande toalett kosta dig per månad?
  Svar: 1 - 750 kronor
 3. Hur stor andel av Sveriges vatten spolas ut utan att användas?
  Svar: X - 80 %
 4. Hur många liter vatten slösas om du låter det rinna under tiden du borstar tänderna? Utgå ifrån att du borstar tänderna två gånger per dag, två minuter varje gång.
  Svar: 1 - 24 liter varje dag.
 5. Hur sparar du mest vatten när du diskar för hand?
  Svar: X - Jag tappar upp vatten i diskhon och sköljer i balja.