Taligenkänning
Region Gotland inför just nu ett system för taligenkänning inom hälso- och sjukvården.
Taligenkänning (TIK) innebär att man kan använda rösten för att tala in text direkt i olika program utan att använda tangentbordet. Exempelvis kan journalanteckningar som idag först spelas in som ljudfiler och sedan skrivs in manuellt i efterhand istället läsas in direkt till journalen.
Inom vården läggs idag mycket tid på dokumentation och med digitala verktyg kan man effektivisera delar av arbetet. Många regioner förbereder eller inför därför TIK i sina verksamheter. De främsta fördelarna med taligenkänning är att dokumentation kan ske i realtid, patienter och vårdpersonal får tillgång till journalanteckningar i nära anslutning till vårdtillfälle vilket ger en ökad patientsäkerhet vid till exempel vårdövergångar.
Hur påverkar taligenkänning mig som patient?
En fördel för patienter är att dokumentation kan ske direkt efter besöket och man kan därför snabbt få tillgång till information i sin journal, men främst ger det en ökad patientsäkerhet vid till exempel vårdövergångar.
Hur påverkar taligenkänning personal inom hälso- och sjukvården?
De som idag läser in sina anteckningar till en ljudfil, kan istället tala in texten direkt i journalen och sedan signera när man är klar.
För medicinska sekreterare kommer arbetsuppgifterna att minska när arbetet med transkribering inte är lika omfattande. Det är en förändring som förstås kan skapa många frågor, dialog pågår med de beörda.
Mer information på intranätet
Mer information om införandet av taligenkänning inom Region Gotland finns på regionens intranät. (inloggning krävs)
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 19 april 2024