Sök

Goda vanor för ett friskare liv

Vår livsstil har stor betydelse för cancerrisken. Tobak-, alkohol-, kost- och solvanor samt fysisk aktivitet och kroppsvikt är alla faktorer som påverkar.

Genom hälsosamma levnadsvanor samt deltagande i program för screening och vaccination mot HPV kan minst en tredjedel av all cancer förebyggas. Region Gotland, i samarbete med RCC Stockholm Gotland, arbetar för att öka kunskapen om cancer och hur man minskar risken att drabbas, vilket i sin tur kan öka jämlikheten kring hälsa hos regionens invånare.

Studier visar att människor som lever under sämre socioekonomiska förhållanden löper större risk att insjukna och dö i cancer. Samma ojämlikhet återfinns även när det gäller befolkningens levnadsvanor. Det är därför extra viktigt att arbeta för att minska skillnaderna mellan olika befolkningsgrupper, både när det gäller förekomsten av olika riskfaktorer och för insjuknande och överlevnad relaterat till cancer.

Cancerpreventionsverktygslåda

Arbetssättet inkluderar en preventionsverktygslåda och baseras på information om cancerprevention från EU:s European Code Against Cancer och Cancerfonden. Målgruppen för verktygslådan är tjänstemän och verksamheter som arbetar med frågor som rör utvecklingen av befolkningens hälsa.

Verktygslådan erbjuder en uppsättning resurser, inklusive webbaserad utbildning, affischer och broschyrer, som syftar till att främja hälsosamma levnadsvanor och förebygga cancer i befolkningen.

Webbutbildning

Webbutbildningen bygger på rekommendationerna från den europeiska kodexen mot cancer. Texter och övningar blandas med filmer, och utbildningen kan genomföras på dator, läsplatta eller mobil. Utbildningen uppdateras så snart ny forskning eller fakta tas fram.

Webbutbildningen är framtagen av RCC Stockholm Gotland för personer som vill arbeta som Hälsoinformatör. Den kan med fördel användas även av andra som vill lära sig mer om hur levnadsvanor och cancer hänger ihop samt få tips för att integrera kunskapen i det egna hälsofrämjande och förebyggande arbetet med levnadsvanor, oavsett målgrupp.

Utbildningen är frivillig att genomföra och tar ungefär 3 timmar. Det är fritt att fokusera på de delar man är intresserad av och att göra det i den ordning man själv önskar. Observera att det inte ingår något arvode för att genomföra webbutbildningen.

Informationsmaterial

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 juni 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00