Sök

Faktorer som påverkar folkhälsan

Vår hälsa påverkas av många faktorer

Vår hälsa påverkas av många olika faktorer som ofta kallas för hälsans bestämningsfaktorer. Förutom individuella faktorer som biologiskt kön, biologisk ålder och arv påverkas vår hälsa av många faktorer som är påverkbara, i ett samspel mellan individ och samhälle. Dessa faktorer ger oss olika förutsättningar för en god hälsa.

Statistik visar att det finns skillnader i hälsa och faktorer som påverkar hälsan mellan olika grupper i samhället, till exempel utifrån kön, ålder, och socioekonomisk status som utbildningslängd och inkomst. När sådana systematiska skillnader finns som inte kan förklaras av biologiska faktorer utan beror på skillnad i förutsättningar i hälsans bestämningsfaktorer i befolkningen uppstår en ojämlikhet i hälsa. Dessa skillnader mellan olika grupper kallas även för hälsoklyftor.

Hälsans bestämningsfaktorer

Hälsans bestämningsfaktorer visas ofta i en så kallad regnbågsmodell för hälsa. Här nedan visas en sådan modell från Östgötakomissionen för Jämlik hälsa

Regnbågsmodell

I modellen är människan ritad i en cirkel längs in och utanför människan finns olika lager av faktorer som påverkar varandra och den enskilda personens hälsa. Ytterst finns lagret samhällsutveckling som innehåller faktorer som samhällsekonomi, miljö och social hållbarhet. Under det finns lagret Samhällsarenor med faktorer som boende, närmiljö/fritid, kultur, föreningsliv/skola, utbildning/arbete, försörjning, hälso- och sjukvård, omsorg och socialt arbete. Dessa två yttre lager är orangefärgade i modellen för att visa att det är lager av hälsopåverkande faktorer som den enskilda personen har begränsad möjlighet att påverka själv. De lagren påverkar lagren under som är gråfärgade i modellen för att tydliggöra att dessa faktorer till viss del kan påverkas av en individ själv men som också påverkas i ett samspel med samhället. Det första gråfärgade lagret under de två yttersta orange lagren är Socioekonomisk situation och innehåller faktorer som utbildning, yrke, inkomst och sysselsättning. Under lagret socioekonomi finns lagret Livsstil med faktorer som levnadsvanor och beteende. Under det ligger lagret Socialt sammanhang med faktorer som socialt stöd och gemenskap. Innerst närmast människan i modellen finns ett lager med faktorerna tilltro, tillit, hopp och framtidstro som har stor inverkan på personens hälsa och som är påverkade av faktorerna i lagren ovanför i modellen.

Underst i modellen finns en grundplatta med orden proportionell universalism och människosyn. Proportionell universalism innebär att insatser för att förbättra folkhälsan behöver göras i de olika lagren i modellen och riktas till alla, men anpassas till de som har störst behov. Människosynen innebär att god hälsa är en mänsklig rättighet där ojämlika förutsättningar för god hälsa innebär en orättvisa och behöver motverkas.

Arbete för jämlik hälsa på Gotland

På Gotland görs arbete både inom Region Gotland och av andra aktörer för att förbättra folkhälsan och för att minska ojämlikheten i hälsa.
Arbetet utgår bland annat från Gotlands regionala utvecklingsstrategi Vårt Gotland 2040 och det tillhörande genomföradeprogrammet inom social hållbarhet: ”Kraftsamling för hälsa och ett socialt hållbart Gotland”.

E-kurs om folkhälsan på Gotland, hälsoklyftor och påverkande faktorer: ”Folkhälsa Gotland”.

I samband med arbetat med omställning till ett hälsosystem på Gotland för Hälsa genom hela livet har en e-kurs tagit fram som ger kunskap om hur folkhälsan ser ut på Gotland och om hälsoklyftor och påverkande faktorer: ”Folkhälsa Gotland”. Den vänder sig i första hand till medarbetare som arbetar inom primärvård och barn- och elevhälsan på Gotland. Men den är öppen även för andra intresserade.

Till e-kursen finns diskussionsunderlag

I e-kursen finns ett antal fallbeskrivningar

Kontaktvägar för stöd att påverka olika faktorer som påverkar vår hälsa

På Gotlands samarbetswebb hittar du kontaktvägar till olika verksamheter som kan bidra till att stärka olika faktorer som påverkar hälsan.

Statistik om folkhälsan på Gotland

Här hittar du statistik och sammanfattningar om folkhälsan och hälsoklyftor på Gotland.

Kontakta oss

Veronica Hermann
Veronica Hermann
Folkhälsostrateg

Visborgsallén 19

621 81 Visby

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (Midsommarafton)

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 april 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  stängt (Midsommarafton)