Sök

Internationella nätverk och samarbetsorganisationer

Region Gotland har mångårig erfarenhet av internationellt samarbete, främst med regioner i Östersjöregionen. Här beskrivs de nätverk och organisationer med etablerat internationellt och gränsöverskridande samarbete som Region Gotland har idag.

Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR)

CPMR består av cirka 150 kustnära regioner i Europa. Organisationens syfte är att gemensamt ta tillvara på kustnära och perifiera regioners intresse och utvecklingsmöjligheter i EU. CPMR består av flera geografiska kommissioner, varav Gotland är medlem i Islands Commission och Baltic Sea Commission

  • Kontakt: Roland Engkvist, EU-samordnare
  • Politisk representant i CPMR: Filip Reinhag (S), Sara Vilhelmsson (M), Johan Malmros (C)

Hansan

Hansan är ett stadsnätverk som består av mer än 190 medlemmar. Det syftar till att öka medvetenheten om städernas gemensamma historia och främja samarbete mellan dem. Hansan arbetar med utbyten och överföring av kunskap om kultur, turism, näringsliv och traditioner. Varje år möts städerna under Hansedagarna.

  • Kontakt: Jenny Lennhammar
  • Representanter till Hansedagarna: Andreas Unger (M) och Fredrik Gradelius (C)

Städernas Östersjöråd – Union of the Baltic Cities (UBC)

UBC är ett stadsnätverk bestående av cirka 100 städer från länderna runt Östersjön. Nätverket arbetar bland annat med kulturfrågor, stadsplanering, hållbarhet och jämställdhet.

Världsarvet (OWHC)

Hansestaden Visby finns sedan 1995 upptagen på UNESCO:s lista över kultur- och naturarv som är av enastående universellt värde. Region Gotland är medlemmar i nätverket Organization of World Heritadge Cities där städer med liknande utmaningar som Visby möts.

Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL)

Gotland arbetar tillsammans med Bornholm och Åland i nätverket NVL där fokus för närvarande är att diskutera och hitta lösningar på gemensamma problem och utmaningar inom utbildningsområdet när det kommer till nyanlända.

Stockholmsregionens Europaförening (SEF)

Stockholmsregionens Brysselkontor fungerar som Gotlands länk till EU:s beslut- och påverkansorgan. Kontoret ger tidig information om relevanta EU-initiativ, EU-finansiering, EU-lagstiftning med mera.

Kontakta Region Gotland

Jenny Lennhammar
Kvalitets- och verksamhetsutvecklare
Louise Hoffman Borgö
Världsarvssamordnare
Roland Engkvist
Roland Engkvist
EU-samordnare och internationell strateg

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 augusti 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00