Sök

Allmänna villkor Region Gotlands företagsstöd

Bilaga 1, 2023-08-01

Allmänna villkor för stöd enligt:
SFS 2022:1468 om statligt stöd för att regionalt främja företag.
SFS 2022:1467 om statligt stöd till regionala investeringar.

1. Tillämpningsområde

Villkoren gäller, såvida inte annat följer av förordningen (2022:1468) om statligt stöd för att regionalt främja företag eller förordningen (2022:1467) om statligt stöd till regionala investeringar, Region Gotlands beslut om stöd eller utlysningstext. Villkoren gäller för beviljade stöd som beslutats från och med den 1 april 2023.

2. Beviljat stöd

Region Gotlands beviljade stöd avser finansiering av en angiven stödnivå (%) av stödmottagarens stödberättigande kostnader för att genomföra den i beslutet angivna insatsen.

Stödmottagaren är ansvarig för att stödet endast används för att täcka kostnader för stödändamål som anges i beslutet. Stödets maximala belopp anges i beslutet.
Om investeringen och redovisningen inte görs inom i beslutet angiven tidsram, utbetalas inget stöd.

3. Utbetalning och Rapportering

I samband med ansökan om utbetalning ska stödmottagaren rapportera i enlighet med Region Gotlands anvisningar. Tidpunkt för rapportering och ansökan om utbetalning framgår av beslut om stöd.

Vid delutbetalning:

Logga in på www.minansokan.se, välj rutan ”Logga in” uppe till höger (på samma sätt som vid ansökan). Välj sedan ”Söker du stöd till ditt företag?”.
Här kommer du att se dina ärenden, både pågående och avslutade.
Klicka på ”Ansök om utbetalning”. Under ”Rapporterade kostnader” fyller du i de kostnader som du ska redovisa (exkl. moms).
Bifoga kopia på fakturorna. (”Lägg till dokument”).
Bifoga kvitto (plus- eller bankgiroutdrag, utdrag från Internetbank) där det framgår att fakturan är betald, av vem och till vem.
Under konto för utbetalning anger du vilket Bankgiro eller Plusgiro dit stödet ska betalas ut. (Måste vara registrerat på stödmottagaren)
Ansökan om delutbetalning ska signeras av behörig firmatecknare.
Utbetalning av stöd görs när Region Gotland län har granskat och godkänt stödmottagarens ansökan om utbetalning.

Vid slutredovisning:

Logga in på www.minansokan.se, välj rutan ”Logga in” uppe till höger (på samma sätt som vid ansökan). Välj sedan ”Söker du stöd till ditt företag?”. Här kommer du att se dina ärenden, både pågående och avslutade.
Klicka på ”Ansök om utbetalning”. Under ”Rapporterade kostnader” fyller du i de kostnader som du ska redovisa (exkl. moms).
Bifoga kopia på fakturorna. (”Lägg till dokument”).
Bifoga kvitto (plus- eller bankgiroutdrag, utdrag från Internetbank) där det framgår att fakturan är betald, av vem och till vem.
Bifoga Slutrapport. (”Lägg till dokument”).
Slutrapporten hittar ni på Region Gotlands företagsstöd - Region Gotland.
Under konto för utbetalning anger du vilket Bankgiro eller Plusgiro dit stödet ska betalas ut.
Ansökan om slututbetalning skall signeras av behörig firmatecknare.
Utbetalning av stöd görs när Region Gotland län har granskat och godkänt stödmottagarens ansökan om utbetalning.

För att stödet ska betalas ut krävs att

  • läges- respektive slutrapport och ansökan om utbetalning har lämnats in i tid
  • insatsen har genomförts i enlighet med beslutet
  • kostnaderna som redovisas i ansökan om utbetalning är stödberättigande
  • Region Gotland har fått eventuella kompletteringar som begärts
  • stödmottagaren inte är föremål för betalningskrav på grund av ett beslut av Europeiska kommissionen om olagligt statsstöd

Sista punkten gäller dock inte om stödet har beviljats såsom stöd av mindre betydelse (även kallat försumbart stöd eller de minimis-stöd)*.

Region Gotland kan besluta att ett beviljat stöd helt eller delvis inte ska betalas ut

  • om stödmottagaren genom att lämna oriktig, vilseledande eller ofullständig uppgift, eller på annat sätt har förorsakat att stödet beslutats felaktigt
  • om stödet av andra skäl beslutats felaktigt eller med för högt belopp och stödmottagaren borde ha förstått det
  • om stödmottagaren inte har följt villkoren för stödet

4. Stödberättigande kostnader och kostnadsredovisning

Prövning om en kostnad är stödberättigande görs i samband med Region Gotlands granskning av ansökan om utbetalning. Region Gotland har alltid rätt att begära in underlag eller specifikationer för att avgöra om en kostnad är stödberättigande.

Kostnader är stödberättigande om de:

  1. har uppkommit för att genomföra insatsen och har uppkommit under den tidsperiod som framgår av Region Gotlands beslut,
  2. är skäliga,
  3. är betalda,
  4. uppfyller de villkor som angetts i Region Gotlands beslut och
  5. kan styrkas av stödmottagaren genom kopior av fakturor, bokföringsunderlag eller andra handlingar som har bokförts i enlighet med god redovisningssed.

Stödmottagaren ska följa tillämpliga bokföringsbestämmelser. Den stödgrundande insatsen ska vara särredovisad från den övriga verksamheten.

För att mervärdesskatt ska utgöra en stödberättigande kostnad förutsätts att den utgör en slutlig kostnad för stödmottagaren. Mervärdesskatt utgör en slutlig kostnad när den inte får dras av eller återbetalas som ingående mervärdesskatt. Det är stödmottagarens skyldighet att kontrollera om mervärdesskatt utgör en slutlig kostnad för insatsens verksamhet. Om Skatteverket senare fattar beslut om att stödmottagaren omfattas av skattskyldighet enligt mervärdesskattelagen för den verksamhet som avses i det aktuella beslutet om stöd ska stödmottagaren återbetala stöd som felaktigt utbetalats.

5. Inköp

Upphandling ska ske enligt gällande lagstiftning. Om stödmottagare inte är bunden av lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU), lagen (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) eller lagen (2016:1147) om upphandling av koncessioner (LUK) ska inköp göras på ett affärsmässigt sätt. Konkurrensmöjligheter ska utnyttjas och anbud och anbudsgivare ska behandlas objektivt så att konkurrens på lika villkor kan uppnås. Upphandlingen eller inköpet ska dokumenteras och kan komma att kontrolleras.

6. Ändrade förutsättningar

Stödmottagaren ska snarast möjligt informera Region Gotland skriftligen om förutsättningarna för insatsen ändras och i förväg inhämta Region Gotlands godkännande. Det gäller exempelvis om insatsen upphör eller avbryts, ändring av insatsens inriktning jämfört med beslut, förändringar avseende budget inklusive finansiering, direkt eller indirekt ändring i äganderätten till verksamheten, behov av anstånd med rapportering eller annan väsentlig ändring.

7. Informationsansvar

Information om Region Gotlands finansiering ska alltid framgå när stödmottagaren informerar om insatsen offentligt samt med Region Gotlands Logga på hemsida samt Entrén till verksamheten/Företaget.

8. Rätt för Region Gotland att sprida information från och om insatsen

Tillväxtverket har rätt att mångfaldiga och sprida hela eller delar av rapporter från insatsen samt även rätt att i övrigt sprida information från och om insatsen, dock under förutsättning att uppgifter som omfattas av sekretess inte röjs.

9. Uppföljning och utvärdering

Under genomförandetiden, och tio (10) år efter beslutet om slututbetalning, har Region Gotland eller person som är utsedd av Region Gotland rätt att följa upp och utvärdera stödet. Stödmottagaren ska tillhandahålla material och uppgifter i enlighet med Tillväxtverkets anvisningar och förfrågningar.

10. Revision och handlingars tillgänglighet

Under projekttiden, och tio (10) år från det att stödet slutligt har betalats ut, har följande organ rätt att granska, revidera, följa upp och utvärdera projektet

  • Region Gotland
  • nationella revisionsorgan
  • nationella kontrollorgan
  • EU-kommissionen
  • Europeiska revisionsrätten
  • person som är utsedd av något av dessa organ.

Ovanstående har rätt att få alla handlingar som kan ge upplysningar om förhållandena i projektet, till exempel ekonomiska eller tekniska förhållanden. Stödmottagaren ska därför spara alla handlingar som rör projektet och ska på egen bekostnad tillhandahålla allt material, och alla uppgifter i övrigt, i enlighet med Tillväxtverkets anvisningar och förfrågningar.

11. Återbetalningsskyldighet och återkrav

Beviljat stöd kan helt eller delvis omprövas, upphävas eller återkrävas om:

  • den som har ansökt om stöd genom att lämna oriktiga uppgifter eller på något annat sätt har förorsakat att stödet beviljats felaktigt eller med för högt belopp.
  • stödet av något annat skäl har beviljats felaktigt eller med för högt belopp och mottagaren borde ha insett detta.
  • stödet inte har utnyttjats eller använts eller det finns anledning att anta att stödet inte kommer att utnyttjas eller användas för det ändamål som det har beviljats för.
  • eller att villkoren för stödet inte har följts.

Om återbetalningsskyldighet föreligger kommer Region Gotland fatta beslut om återkrav. Ränta kommer att utgå från och med en månad efter beslutet om återkrav med en räntesats som motsvarar statens utlåningsränta plus två procentenheter, såvida inte annat framgår av Region Gotlands beslut om återkrav.

Om stödet visar sig utgöra ett olagligt statligt stöd kommer Region Gotland att kräva tillbaka beloppet och ränta i enlighet med lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler.

* Kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska Unionens funktions rätt på stöd av mindre betydelse

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt