Sök

Region Gotlands klimatanpassningsplan

På den här sidan finner du Region Gotlands klimatanpassningsplan. Planen visar hur klimatet förväntas förändras på Gotland framöver och vilka åtgärder som Region Gotland bör se över när det kommer till skyfallshantering, havsnivåhöjning och erosion.

Klimatanpassningsplanen är en del av Översiktsplan 2040, och baseras på de lagkrav som finns i Plan-och bygglagen som säger att en kommun ska beakta klimatrisker i sin översiktsplanering och även ha en plan för hur de ska minska eller upphöra. Lagkraven utgår från tre klimateffekter, översvämning från skyfall, havsnivåhöjning och erosion.

För Region Gotland är även klimateffekten torka och värmebölja mycket viktiga att arbeta in i klimatanpassningsarbetet framöver, och planen kommer därför utvecklas vidare med fler klimateffekter och till fler geografiska områden på ön.

Hur tog Region Gotland fram planen?

Region Gotland upphandlade SMHI under 2022 för att under 2022 och 2023 leda framtagandet av en plan enligt SMHIs verktyg Lathund för klimatanpassning. Fokus i den första versionen av planen har varit Gotlands tätorter och klimateffekterna översvämning, ras, skred och erosion. Det är dessa klimateffekter som Plan och bygglagen (PBL) kräver att Region Gotland ska ta i beaktande i översiktsplaneringen.

Baserat på lathunden har ett antal workshopar hållits med en projektgrupp beståendes av representanter från regionens olika berörda nämnder, verksamheter, och bolag. Politiker deltog i Etablera-steget som inkluderade genomgång av kunskapsunderlag om framtida klimat på Gotland samt en övning om att visualisera så kallade framtidsbilder av ett klimatanpassat Gotland.

Workshoparna har resulterat i en risk- och sårbarhetsanalys samt en åtgärdslista med prioriteringar, utpekat ansvar och uppskattad storleksordning på kostnader (liten, medel, hög).

Arbete med klimatanpassning är en kontinuerlig process eftersom att klimatunderlag uppdateras regelbundet tillsammans med lagstiftningar och riktlinjer för arbetet. Därför kan förutsättningar ändras inom regionen vilket innebär att klimatanpassningsplanen behöver uppdateras och aktualiseras med jämna mellanrum. Det är viktigt att regionens samtliga verksamheter deltar i klimatanpassningsarbetet och att det integreras i regionens befintliga arbetssätt och budgetprocess.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 februari 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 17.00