Ett hållbart Gotland
Region Gotland har ansvar för att främja hållbarhet i allt sitt arbete. Det gäller bland annat välfärds- och serviceuppdraget till invånare, uppdraget för samhällsutveckling och demokratiska uppdrag.
Region Gotland har som organisation en mycket stor påverkan på hela samhället. Målet är att arbetet inte ska skada miljön eller naturens resurser över tid. Region Gotland ska också stödja företag, föreningar och invånare i att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Som arbetsgivare ska regionen jobba för ett hållbart arbetsliv och hållbarhet ska ingå i planering, beslut och uppföljning.
Förutom att vara öns största arbetsgivare så möter vi genom våra verksamheter gotlänningar och besökare oavsett om de söker vård, åker buss, vill bygga ut huset, går i skolan eller tar del av någon annan offentlig samhällsservice. Vi arbetar för att skapa ett hållbart Gotland, en hållbar samhällsservice och för att underlätta hållbara val för boende och besökare.
Hållbar utveckling handlar om tre delar: ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. En vanlig förklaring är: "Hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att riskera kommande generationers chanser att tillgodose sina behov." Agenda 2030 och dess 17 utvecklingsmål visar att målen är beroende av varandra. Region Gotland stödjer denna syn och jobbar för att nå målen i Agenda 2030.
I oktober 2024 fattade Regionfullmäktige beslut om en hållbarhetspolicy. Eftersom hållbarhet ska genomsyra allt Region Gotland gör så är finns det inte separata hållbarhetsmål utan de övergripande målen är det som styr hållbarhetsarbetet tillsammans med policyns principer.
Styrande dokument, handlingsplaner och riktlinjer
Hållbarhetspolicy
Antagen av regionfullmäktige i oktober 2024
I hållbarhetspolicyn ingår principer som är vägledande för all verksamhet
Principer för hållbarhet
Region Gotland ska arbeta för hållbar utveckling genom att:
- Arbeta för en effektiv användning av resurser, verka för cirkulära lösningar och minska klimatpåverkan.
- Minska användningen av ändliga resurser, säkra den biologiska mångfalden samt förebygga och minska negativ miljöpåverkan.
- Tydliggöra och följa upp hur ekologiska, sociala och ekonomiska aspekter påverkar hållbar utveckling i verksamheten.
- Förvalta skattemedel på ett hållbart, ansvarsfullt och kostnadseffektivt sätt.
- Göra det enklare för invånare och företag att göra hållbara val.
- Säkerställa att inköp bidrar till en ekologisk, social och ekonomisk hållbar utveckling. Miljökrav, klimatpåverkan och sociala krav ska beaktas i upphandlingar.
- Analysera beslut utifrån ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet för att säkerställa välgrundade och transparenta beslut.
- Identifiera de största hållbarhetsproblemen, det vill säga vilken omställning som krävs och fokusera på åtgärder som leder till långsiktiga förändringar.
- Identifiera och minimera risker relaterade till klimatförändringar för att minska de negativa effekterna.
- Främja goda, jämlika och jämställda arbets- och livsvillkor samt arbeta för mångfald, inkludering och icke-diskriminering.
Region Gotland ska skapa bra förutsättningar för ett sammanhållet och systematiskt hållbarhetsarbete genom att:
- Säkerställa hög kompetens inom hållbar utveckling genom att utbilda medarbetare och förtroendevalda.
- Arbeta systematiskt med hållbarhet i kvalitets- och verksamhetsutveckling och öka lärandet mellan olika verksamheter och förvaltningar.
- Använda samverkan, partnerskap och intressentdialoger som en framgångsfaktor för att nå en hållbar utveckling.
- Arbeta transparent och kommunicera både internt och externt för att engagera och involvera medborgare och medarbetare.
Ny energiplan är under arbete
Övergripande mål för Gotland 2040
De övergripande målen för Gotland 2040 beskriver det tillstånd vi vill ha i samhälle och miljö år 2040.
Gotland är ett tryggt och inkluderande samhälle med livskvalitet för alla
Gotland är ett tryggt och öppet samhälle för invånare och besökare, ett jämlikt och jämställt samhälle där vi lever ett gott liv med god hälsa. Gotland präglas av mångfald. Vi känner tillit och förtroende för samhället och varandra och deltar i samhällsutvecklingen. Gotland har trygga och attraktiva livsmiljöer, rika fritidsmöjligheter, ett dynamiskt kulturliv, en god välfärd och service samt goda möjligheter till livslångt lärande och egen försörjning. Det gotländska samhället tål påfrestningar, är anpassningsbart och förändringsbenäget.
Gotland är en förebild i energi- och klimatomställningen
Gotland är klimatneutralt, har gått före i energi- och klimatomställningen och har tidigt nått nationella klimatmål baserade på FN:s Parisavtal. Utvecklingen är en hävstång för ett konkurrenskraftigt näringsliv och för en god miljö. Vi använder de tillgångar vi har på bästa sätt, genom en ekonomi byggd på kretslopp och förnybara resurser. På Gotland finns god tillgång till dricksvatten och tillräckliga grundvattennivåer. Gotland har bidragit till att Östersjön är ett levande och friskt hav. Naturen brukas så att ekosystemtjänsterna värnas och öns biologiska mångfald säkras.
Gotland är en nytänkande tillväxtregion med utvecklingskraft
På Gotland skapas tillväxt på ett balanserat sätt i nyttjandet av resurser. Företagsamheten är stark, näringslivet och universitetet blomstrar. Gotland är en mötesplats och här finns goda möjligheter att testa och förverkliga nya idéer. Samverkan, innovation och förnyelse ger företagen nya möjligheter och smarta välfärdstjänster utvecklas. Hela Gotland har en positiv utveckling och vi blir fler gotlänningar. Vi har bra förutsättningar för företagande, goda kommunikationer och boendemiljöer. Attraktionskraft, utbildning och matchning säkrar kompetensförsörjningen.
Effektmål för att följa utvecklingen
Effektmålen förtydligar innehållet i de övergripande målen. Begreppet effektmål innebär att de ska visa på önskvärda långsiktiga effekter av utvecklingsinsatser vi gör nu och att de därmed ska vägleda utvecklingsinsatser på Gotland. Varje effektmål bidrar till ett eller flera av de övergripande målen.
För att kunna följa utvecklingen på Gotland sätts till varje effektmål ett antal uppföljningsbara indikatorer. Indikatorerna är nyckeltal som är viktiga att följa över tid och som ska indikera om utvecklingen går i rätt riktning mot effektmål och övergripande mål. Effektmålen kan påverkas av många aktörer på flera nivåer.
Effektmål 2040
- En god, jämlik och jämställd hälsa
- En trygg och attraktiv livsmiljö med goda uppväxtvillkor
- God beredskap och god förmåga att hantera samhällsstörningar
- God utbildningsnivå och goda förutsättningar för livslångt lärande
- Ett klimatneutralt Gotland
- Ett energisystem baserat på förnybar energi
- Säkrad tillgång till vatten av god kvalitet och kvantitet
- Hållbara kretslopp
- Säkrad biologisk mångfald
- God konkurrenskraft och tillväxt i näringslivet
- En inkluderande arbetsmarknad där kompetensen möter behoven
- God tillgänglighet och hållbara kommunikationer
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 5 december 2024