Värmekartor
På Gotland kommer klimatförändringarna bland annat innebära att ön drabbas av fler och mer intensiva värmeböljor. På den här sidan samlar vi kartor som visar på var på Gotland dessa kan slå extra hårt. Informationen kan användas för att exempelvis stötta fastighetsägare kring klimatanpassning, eller ge viktig information kring hur vi kan utveckla våra grönytor på ön.
Att hantera värmeböljor på Gotland – vikten av gröna ytor som ger skugga
Det blir allra varmast på platser där det finns mindre grönska och som inte kyls av bris eller vind från havet. Därför är träd och växtlighet viktiga verktyg för att skapa hållbara livsmiljöer som är hälsosamma för människor och djur att vistas i. Region Gotlands Grönplan beskriver planen för hur de gröna ytorna ska utvecklas över tid på ön.
Värmekartan från Myndigheten för säkerhetsskydd och beredskap
MSB har en nationell värmekarta som visar vart det blivit som varmast på marken mellan 2017-2021 som är öppen för alla att titta på och använda.
Värmeöar i Visby – karta från Region Gotlands grönplan
För Region Gotlands Grönplan togs en karta fram som visar vart det kan bildas värmeöar i Visby, alltså platser som vid värmeböljor blir extra varma. Analysen i kartan baseras på antaganden om byggnadshöjd, andel hårdgjord mark och grönska, samt instängningseffekt av värmen. Sjöbrisen motverkar värmeöeffekter längs kusterna.
För att hitta till informationen om värmeöarna följer du länken nedan som leder till Grönplanens del om Ekosystemtjänster. När du kommer in på sidan kan du trycka på avsnitt 3. Kartor och Analys, och sedan scrolla ner till kartan som beskriver klimatreglering på lokal nivå.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 5 februari 2024