Sök

Trafikregler

För att uppnå riksdagens nollvision, att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken, arbetar Region Gotland aktivt med trafiksäkerhetsfrågor.

Inom Region Gotland är det teknikförvaltningen som har ansvaret för trafiksäkerhetsarbetet på kommunala gator.

För fotgängarnas säkerhet är bilarnas hastighet avgörande när de befinner sig i samma område. På våra kommunala vägar är vanliga hastighetsbegränsningar 30, 40, 50 och 60 kilometer i timmen. Detta främjar en trygg trafikmiljö, en god miljö och minskar buller. Kontroll av hastighetsöverträdelser utförs av polisen.

Du kan hitta mer information om polisens trafikarbete på Polismyndighetens hemsida polisens arbete i trafiken (Polismyndigheten)

Övergångsställe

Ett övergångsställe är en plats där gående kan korsa en gata och som är markerad med vägmarkering, vägmärke eller både och. Vid obevakade övergångsställen har fordonsförare väjningsplikt mot gående. Fordonsföraren ska alltså släppa fram den som går men gående får inte gå ut på övergångsstället utan att ta hänsyn till fordon som närmar sig. Även den som leder en cykel räknas som gående. Det är tillåtet att cykla över ett övergångsställe, men cyklisten har då väjningsplikt mot både gående och bilister. Bevakade övergångsställen regleras av trafiksignaler eller av polis.

Gångpassage

Många traditionella övergångsställen i Visby har ersatts med säkra gångpassager. För gångpassage gäller andra regler än för övergångsställen.

En gångpassage är en plats där gående kan korsa en gata men där bilister inte har väjningsplikt mot gående. Det är alltså inte ett övergångsställe. Vi har byggt gångpassager för att göra det lättare för gående att korsa en gata, exempelvis genom att ta bort trottoarkanter, sätta pollare och lägga kontrastplattor. Vid en gångpassage gäller samma trafikregler som var som helst på en väg eller gata, men med en utformning så att fordonsförare ska anpassa hastigheten så att gående som redan börjat korsa gatan, ska kunna fortsätta passera på ett säkert sätt.

Varning för gående

Märket anger en sträcka där gående ofta korsar eller uppehåller sig på eller vid gatan.

Märket finns på platser där många människor korsar gatan lite kors och tvärs. Det är då ingen idé att anlägga övergångsställen där eftersom många ändå skulle ta ”sin” väg över gatan. Då är det bättre att göra bilisterna uppmärksamma på de gående och så att de kan sänka farten.

Övergångsställe eller gångpassage?

Om det ska vara ett övergångsställe eller en gångpassage på en plats beror främst på hur mycket fordonstrafik och gående det är, men också vilken plats det är - det vill säga vilka som behöver korsa gatan. Ett övergångsställe är aldrig en trafiksäkerhetsåtgärd utan byggs i första hand för att öka framkomligheten för fotgängare. Ett signalreglerat övergångsställe, med trafikljus, förekommer främst där det finns annan signalreglering, till exempel i gatukorsningar.

Cykelpassage & cykelöverfart

Cykelöverfarter är en relativt ny typ av överfart där bilister måste ge företräde åt cyklister. Cykelöverfarterna kan liknas vid övergångsställen för cyklister och är tydligt markerade med vägmarkeringar och vägmärken för cykelöverfart.

Cykelpassage
  • Som cyklist bör du ta hänsyn till hastigheten och avståndet till närmande fordon innan du kör ut på cykelöverfarten.
  • Som bilförare är du skyldig att ge företräde åt cyklister och mopedister klass II som är på eller ska korsa cykelöverfarten.
  • Reglerna för cykelöverfart gäller där vägmärket för cykelöverfart finns.

En cykelpassage är också en korsning för cyklister, men bilförare har inte väjningsplikt gentemot cyklister. Här krävs samarbete med övriga trafikanter. Vid cykelpassager används inget specifikt vägmärke.

Mer information om cykelöverfarter och skillnaden mot cykelpassager finns på Trafikverkets webbplats:

Cykelpassage och cykelöverfart (Transportstyrelsen)

Gågata och gångfartsområde

På en gågata och i ett gångfartsområde gäller särskilda krav. Här kan du läsa lite mer om kraven och även se hur vägmärkena ser ut.

Gågata

På en gågata får motordrivna fordon inte föras annat än för att korsa den. Sådana fordon får dock föras på gågator om det behövs för:

  • Varuleveranser till eller från butik eller motsvarande vid gågatan.
  • Transport av gods eller boende till eller från adress vid gågatan.
  • Transport av gäst till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan.
  • Transport av sjuk eller rörelsehindrad person till eller från adress vid gågatan.

Gångfartområde

De flesta stöter på skylten "gångfartsområde" på flera platser i Visby innerstad samt vid Östercentrum . Här delar bilister, cyklister och gående på samma utrymme. Hastigheter ska anpassas till gåendes villkor. Visa hänsyn.

I trafiken gäller varsamhet i första hand

I trafikförordningen finns vissa grundläggande regler som handlar om varsamhet. Dessa regler innebär att en trafikant ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna på platsen. Trafikanter ska också visa särskild hänsyn mot barn, äldre och personer med funktionshinder.

  • Fordonets hastighet ska anpassas till vad trafiksäkerheten kräver.
  • Hastigheten får aldrig vara högre än att föraren behåller kontrollen över fordonet och kan stanna det framför varje hinder som går att förutse.
  • Föraren av ett fordon ska, oavsett vilken övre formell fartgräns som gäller, hålla en med hänsyn till omständigheterna tillräckligt låg hastighet då fordonet närmar sig till exempel barn som uppehåller sig på eller bredvid vägen.

Synlighet i trafiken

Att använda reflexer är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att minska risken för olyckor. Det är viktigt att vara synlig i trafiken genom att använda reflexer eller en ficklampa.

Visste du att:

  • Upp till 40 procent av olyckor där fotgängare är inblandade inträffar under mörker eller skymning.
  • Med en reflex syns du på cirka 125 meters avstånd om du möter en bil med halvljuset på.
  • Utan reflexer blir du inte synlig förrän bilen är 20-30 meter bort. Dessutom är bromssträckan för bilar vanligtvis 2-4 gånger längre på vintern och vid våta vägförhållanden.

Läs mer om lagen om reflex på Transportsstyrelsens webbplats.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 mars 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt