Moped, mopedbil och A-traktor
Intresset för mopedbilar och A-traktorer har ökat på senare år. Här har vi samlat viktig information för dig som förälder att vara medveten om när det gäller ditt barns användning av motorfordon.
Som förälder spelar du en avgörande roll i en tonårings utveckling till en säker trafikant. Då tonåringens hjärna ännu inte är fullt utvecklad, kan det vara svårt för dem att fatta genomtänkta beslut i trafiken.
Region Gotland uppmanar därför dig som förälder att prata om trafiksäkerhet med din tonåring. Det är viktigt att du som vuxen hjälper ditt barn att bli en ansvarsfull och säker trafikant. Ofta är det du som förälder som äger fordonet som används av ungdomen.
Åtgärder du som förälder kan vidta
- Ta gärna del av de aktuella regelverken, såsom krav på nykterhet i trafiken, trafikbeteende och att fordonet är både lagligt och trafiksäkert.
- Testa regelbundet att köra ditt barns fordon för att säkerställa att det följer lagstiftningen.
- Visa engagemang i ditt barns användning av fordonet genom att ha en öppen dialog hemma om dina förväntningar som förälder.
Visste du att?
- Försäkringsbolag kan minska ersättningen om något skulle inträffa och du som förälder har tillåtit ditt barn att köra olagligt, till exempel med en trimmad moped eller utan körkort.
- Om du tillåter olaglig körning som förälder kan du, förutom risken för allvarliga olyckor och dödsfall, riskera olika straff. Det kan inkludera böter och i vissa fall kan Transportstyrelsen kräva att ditt körkort återkallas.
- Alla A-traktorer måste genomgå en registreringsbesiktning innan de kan tas i trafik. Detta gäller när en bil byggs om till A-traktor.
- Att köra ett trimmat fordon kan påverka möjligheten att få körkortstillstånd i framtiden.
- Varje år förlorar cirka tio personer livet i olyckor med fyrhjulingar, mopedbilar, traktorer och motorredskap.
- Mopeder är fortfarande det vanligaste fordonet som orsakar skador bland 15–16-åringar i trafiken.
Källa: NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande), Trafikverket och Transportstyrelsen.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 25 januari 2024