Sök

Lokala trafikföreskrifter

Generella trafikregler finns i Trafikförordningen och gäller i hela Sverige. Utöver de generella trafikreglerna finns lokala trafikföreskrifter som meddelas i huvudsak av kommun och länsstyrelse.

Vad är lokala trafikföreskrifter?

En lokal trafikföreskrift är en bestämmelse eller regel som fastställs av en statlig myndighet eller kommun för att reglera trafiken inom ett speciellt område eller en plats.

Region Gotlands mål är att skapa en säker och trivsam trafikmiljö för alla trafikanter på Gotland. Genom att följa de lokala trafikföreskrifterna kan vi gemensamt bidra till att minimera olycksrisker och underlätta trafikflödet.

Region Gotlands trafikföreskrifter omfattar olika områden, inklusive:

Tättbebyggt område

I ett tättbebyggt område ansvarar kommunen själv för de lokala trafikföreskrifterna. Kommunen beslutar om lokala trafikföreskrifter som rör färdhastighet samt stannande eller parkering för samtliga vägar inom tättbebyggt område samt för vägar utom tättbebyggt område för vilka kommunen är väghållare.

Trafikförordningen ger även en kommun rätt att själv bestämma vilka områden som ska vara tättbebyggda områden. För att ett område ska klassas som ett tättbebyggt område behöver det ha stads- eller bykaraktär samt ha ett internt vägnät.

Ansvaret för de lokala trafikföreskrifterna på det kommunala vägnätet ligger hos Tekniska nämnden som i sin tur har delegerat beslut som inte är av principiell karaktär till Teknikförvaltningen.

Region Gotlands trafikföreskrifter omfattar olika områden, inklusive:

Vi har satt upp särskilda hastighetsgränser för olika typer av vägar och områden för att säkerställa en trygg trafikmiljö. Det är viktigt att vara medveten om och följa dessa hastighetsbegränsningar för att undvika olyckor.

Vi har regler och bestämmelser för parkering på våra lokala vägar och gator. Det kan vara begränsningar för var och när du får parkera samt eventuella parkeringsavgifter och parkeringstider. Vi uppmanar alla att vara uppmärksamma på de skyltar och markeringar som informerar om parkeringsreglerna i det aktuella området.

Vissa områden kan ha fordonsrestriktioner för att skydda känsliga områden eller förhindra skador på vägarna. Det kan vara förbud mot tunga lastbilar eller fordonslängder som överskrider vissa begränsningar. Vi ber dig att respektera och följa dessa restriktioner för en säker trafikmiljö.

Vi har också regler och bestämmelser som gäller för gång- och cykeltrafik. Det kan inkludera anvisade gång- och cykelbanor samt regler för cykling på trottoarer. Vi uppmanar alla trafikanter att respektera och ta hänsyn till varandra för att skapa en trygg miljö för gång- och cykeltrafikanter.

Tillsammans kan vi göra Gotlands trafikmiljö säkrare och mer trivsam genom att följa de lokala trafikföreskrifterna. Tack för att du bidrar till en trygg och smidig trafik på våra vägar och gator!

Nya föreskrifter är inte alltid lösningen

Det går inte att reglera bort alla problem i trafiken. I många fall handlar det istället om att vi måste ändra vårt beteende i trafiken och följa de regler som gäller för att olyckor ska kunna undvikas. I trafiken finns inga rättigheter. I trafiken finns bara skyldigheter trafikanter emellan.

Andra lokala trafikföreskrifter i Visbyområdet

I Visby innerstad (inom stadsmuren) gäller förbud mot trafik med motordrivna fordon mellan klockan 22.00-06.00, övrig tid gäller genomfartsförbud.

Dessutom är det på sommaren varje år motorfordonsförbud i Visby innerstad från lördagen vecka 24 till och med vecka 35.

Kommunfullmäktige i Gotlands kommun har den 14 augusti 1989, § 308, med stöd av 14 § hälsoskyddsförordningen, fastställt att tillåten tid för tomgångskörning är 1 minut.

På Strandvägen, delen Donnersgatan-Fiskarplan får fordon vars bruttovikt överstiger 3,5 ton inte föras.

På Blekhagsbacken, Skeppsbrogränd (delen Korsgatan-Strandgatan) och Palissadgatan får fordon vars bruttovikt överstiger 7 ton inte föras.

Gutevägen, delen Färjeleden-Visborgsgatan (Gutebacken) förbud mot genomfartstrafik för fordon med bruttovikt överstigande 7 ton.

Förteckning över vägportar i Visby innerstad med fri höjd understigande 4,5 meter.

Nedan angiven fri höjd understiger med 0,1 meter den vid barmark uppmätta höjden. Den fria höjden ernås vid en bredd av 260 cm.

Höjd vägportar i Visby innerstad

Höjd vägportar i Visby innerstad

Donnersport

2,8 m

Fiskarporten

3,0 m

Norderport

3,8 m

Kajsarporten

2,5 m

Strandporten lilla

1,6 m

Söderport

3,7 m

Klosterbrunnsgatan 8

2,0 m

Riga gränd 2

2,0 m

S:t Hansg. 27

3,0 m

S:t Hansg. 41

2,8 m

Rådhusplan

2,4 m

Uppställningsplats på södra delen av hamnterminalområdet i Visby.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 maj 2024

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  Stängt