Sök

Gatubelysning

Här kan du ta del av mer information om arbetet med gatubelysning på Gotland.

Generellt så är det väghållaren för den aktuella sträckan som ansvarar för vägbelysningen. Till största del är det Region Gotland som är väghållare samhällena på Gotland och Trafikverket som är väghållare av övriga gator och vägar. Enskilda vägar har privata väghållare.

Väghållaren bestämmer om det ska vara belysning på vägen. Om det beslutas att vägen ska vara belyst är det väghållarens skyldighet att anlägga och driva belysningen.

Region Gotland ansvarar för vägbelysning i Burgsvik, Fårösund, Hemse, Klintehamn, Ljugarn, Lärbro, Romakloster, Slite, Tingstäde, Vibble och Visby.

Region Gotland har 8000 ljuspunkter

Region Gotland har under de senaste åren bytt ut nästan samtliga 8000 belysningsarmaturer på Gotland som sitter vid gator och vägar där regionen är väghållare. Bytet av armaturer innebär en minskning av energiförbrukningen och minskade utsläpp av koldioxid.

Region Gotland driver för närvarande även cirka 2100 ljuspunkter (stolpe och armatur) på Trafikverkets vägar och gator på ön, samt också cirka 550 ljuspunkter vid enskilda vägar.

Merparten av de 2650 ljuspunkter som sitter vid vägar på Gotland där Regionen inte är väghållare är i dåligt skick.

Utöver detta har Trafikverket cirka 1000 ljuspunkter vid sina vägar på Gotland som de underhåller och betalar driften för.

Frågor och svar

Region Gotland påbörjade 2024 demontering av ett flertal uttjänta belysningsstolpar längs med vägarna på Gotland där de var i så pass dåligt skick att de riskerade att falla. De trästolpar som plockades bort är även miljöfarliga och innehåller impregneringsmedlet kreosot samt att belysningen innehåller kvicksilver som innebär risker för människors hälsa och för miljön vilket bland annat fått till följd att EU tagit fram flertalet direktiv som syftar till att fasa ut dessa ämnen från den europeiska marknaden.

Under hösten 2025 fortsätter detta arbete då Region Gotland inte längre har möjligt att driva gatubelysningen längs statens vägar i och samtidigt garantera trafiksäkerhet och elsäkerhet för allmänheten.

Likt många andra kommuner har Region Gotland av historiska skäl svarat för drift och underhåll av viss gatubelysning längs statliga och enskilda vägar. Region Gotland har de senaste 50-60 åren stått för drift och underhåll av nuvarande belysning längs de statliga vägarna. Delar av den belysningen har nu uppnått sin tekniska livslängd. Merparten av de kommunala belysningsanläggningar som idag finns kvar vid statlig och enskild väg är i dåligt skick.

Region Gotland har inte längre möjligt att driva gatubelysningen längs statens vägar och samtidigt garantera trafiksäkerhet och elsäkerhet för allmänheten.

Det är generellt väghållaren som ansvarar för vägen och belysningen. Region Gotland beslutade år 1995 att inte investera i belysning längs statliga vägar. Trafikverket som väghållarmyndighet arbetar parallellt med att se över den egna belysningen på de statliga vägarna i hela landet. På de platser som regionen i år tar bort belysningen på kommer Trafikverket inte att sätta upp ny belysning.

Region Gotland har informerat Trafikverket om statusen på belysningsanläggningarna på Gotland och om behovet att utreda och investera i ny belysning längs de statliga vägarna i samhället. Trafikverket har meddelat att myndigheten inte har resurser eller möjlighet att ta hand om belysningsstolpar som idag drivs och underhålls av landets kommuner. Trafikverket beslutade 2020 att de inte ska ta över belysningsanläggningar under planperioden 2018-2030.


Väghållare och ansvar

Beslut om vägbelysning på allmänna vägar, Tekniska nämnden 1995

Det kan vara flera skäl till att montera ned gatubelysning, exempelvis att belysningen:

  • Inte uppfyller dagens elsäkerhetskrav.
  • Innebär risker för säkerheten då stolpar blivit angripna av röta och riskerar att falla.
  • Innehåller kvicksilver i lamporna.
  • Innehåller impregneringsmedlet kreosot (gäller fleralet trästolpar).

Kvicksilver och kreosot innebär risker för människors hälsa och för miljön. EU har därför tagit fram direktiv för att de ämnena ska fasas från den europeiska marknaden.

Region Gotland utgår idag från det beslut som Gotlands kommun fattade 1995-06-28 (TN § 160) om att inte investera i gatubelysning på de vägar som Trafikverket ansvarar för. Belysning är resurskrävande och nyinvesteringar innebär stora kostnader som Region Gotlands verksamheter idag inte har politiska beslut för att genomföra på Gotland.

Ansvarsfördelning och beslut

Den som är väghållare för en aktuell sträcka är generellt den som ansvarar för vägbelysningen och bestämmer om det ska vara belysning på vägen. Om det beslutas att vägen ska vara belyst är det även väghållarens skyldighet att anlägga och driva belysningen.

Likt många andra kommuner har Region Gotland av historiska skäl svarat för drift och underhåll av viss gatubelysning längs statliga och enskilda vägar. Region Gotland har inte möjlighet att fortsätta driva gatubelysning som blivit uttjänt och står längs statens vägar.

Region Gotland utgår från det beslut som Gotlands kommun fattade 1995-06-28 (TN § 160) om att inte investera i gatubelysning på de vägar som Trafikverket ansvarar för. Belysning är resurskrävande och nyinvesteringar innebär stora kostnader som Region Gotlands verksamheter idag inte har politiska beslut för att genomföra på Gotland.

Väghållare och ansvar

Beslut om vägbelysning på allmänna vägar, Tekniska nämnden 1995

Kostnader för nyinvestering

Trafikverket ställer idag högre krav på utformningen av nya anläggningar för gatubelysning. Kraven gäller om en anläggning behöver åtgärdas som helhet eller om man beräknar att majoriteten stolpar behöver bytas inom ett eller några år. Då måste de nya stolparna uppfylla Trafikverkets nuvarande krav på vägar och gators utformning (VGU).

Merparten av de kommunala belysningsanläggningar som finns kvar vid statlig och enskild väg är idag i dåligt skick. Detta är fallet i merparten av Gotlands bygder.

Här kan du läsa mer om hur Trafikverket arbetat med vägbelysningen på Gotland

Långsiktigt arbete med belysning, Trafikverket

Belysning, Trafikverket

Så sköter Trafikverket vägar i Gotlands län

Kontakt – Frågor om nedmontering av gatubelysning

Kontakta Region Gotlands kundtjänst på telefon 0498-26 90 00, knappval 4.

Kundtjänsten registrerar din fråga som ett ärende som kommer att besvaras så snart som möjligt.

Kontakt – Frågor om behov av gatubelysning vid statlig väg

Kontakta Trafikverket på telefon eller via e-tjänst.

Telefon: 0771-921 921
Öppettider: 08.00-16.00

E-tjänst: Skicka din fråga till Trafikverket


Kvicksilverarmaturer byts ut

Från 2015 är det förbjudet att sälja kvicksilverlampor inom EU. Det förekommer kvicksilver i en del av den offentliga belysning, men halten är särskilt hög i den lampsort som kallas kvicksilverlampa. Kvicksilverlampor har under många år varit den vanligaste ljuskällan i offentlig utomhusmiljö.

En mer uppmärksammad parallell till detta finns i hemmiljön där glödlampan också ska fasas ut till följd av EU-direktiv. I båda fallen handlar det om att tvinga fram användandet av mer energieffektiva lampor.

Utbyte av vägbelysningsarmaturer ska göras av väghållaren.

Kontakta oss

Region Gotlands kundtjänst

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 16.00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 juni 2025

Sidfot

Sidfot logga

Kontakta Region Gotland

Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.

Öppettider idag:  07.00 – 16.00