Tillstånd för att använda offentlig plats
Om du vill använda en offentlig plats för ett evenemang, en marknad, uteservering eller för ett materialupplag i samband med ett arbete behöver du söka tillstånd hos Polisen.
Handläggningstiden hos polisen har varit lång under 2024, ibland längre än två månader. Tänk därför på att ansöka hos polisen i god tid innan önskad starttid.
Med offentlig plats avses de platser som allmänheten har tillträde till eller som används för allmän trafik. Exempel på offentliga platser är gator, vägar, torg och parker. Oftast är kommunen markägare av den offentliga platsen, vilket innebär att även kommunen måste godkänna att du använder marken.
Karta över planerade och pågående markupplåtelser
För att se pågående och planerade markupplåtelser följ länken till Region Gotlands digitala karta för markupplåtelser, trafikanordningsplaner och grävarbeten här.
Så ansöker du
För att använda en offentlig plats skickar du in en ansökan till Polisen. De tar ut en avgift för att behandla din ansökan och först när ansökningsavgiften är betald påbörjas handläggningen av ditt ärende. Tänk på att ansöka så tidigt du kan och var noggrann med att bifoga rätt information i din ansökan, du måste redogöra för vad som ska göras och vad som ska ställas på marken.
Polisen skickar ärendet vidare till Region Gotland för ett yttrande om marken. Om din ansökan godkänns utfärdar polisen ett tillstånd. Tillsammans med tillståndet finns bland annat Region Gotlands villkor och riktlinjer för användandet av regionens mark som ska följas. Om du får ett tillstånd tar även Region Gotland ut en hyra för marken. I vår taxa för upplåtelse av offentlig plats kan du läsa om hur mycket det kostar. Om du har fått ett tillstånd men inte längre vill eller behöver använda den offentliga platsen ska detta meddelas till polisen.
Torghandel är ett undantag
Det finns ett undantag från att ansöka om tillstånd hos Polisen och det är i samband med torghandel. Om du vill ansöka om en torghandelsplats görs detta direkt via e-tjänst på Region Gotlands hemsida. Avbokning av torghandelsplats görs till Region Gotland, offentligplats@gotland.se. Vid utfärdat tillstånd av torghandelsplats tas hyra ut för denna enligt taxa för upplåtelse av offentlig plats.
Andra tillstånd
Vid användande av offentlig plats kan även andra tillstånd krävas. Om trafikanter påverkas ska även en trafikanordningsplan (TA-plan) skickas in. Med trafikanter avses gående, cyklister, bilister och kollektivtrafik. Det kan exempelvis handla om placering av en byggnadsställning eller container på en trottoar, eller tillfälliga arrangemang som kräver att man stänger av del av gata eller gång- och cykelväg.
Andra tillstånd som kan krävas är till exempel bygglov. Det är ditt ansvar att se till att relevanta tillstånd finns tillhanda.
Exempel på när olika tillstånd kan krävas:
Uteservering
Uteserveringar är trevliga men de får aldrig hindra framkomlighet för fordon, gångtrafikanter eller funktionshindrade. Brandsäkerhet och särskilda krav för världsarvet i Visby beaktas. Det finns även riktlinjer för uteserveringar som ska följas.
Food trucks och matvagnar
En food truck är ett fordon med tillrednings- och försäljningsutrymme inuti som med lätthet kan flyttas från en angiven plats till en annan. Matvagnar omfattas av samma bestämmelser som food trucks och är en servering på släpvagn utan egen framdrift.
Torghandel och försäljningsplatser
Region Gotland upplåter allmänna platser för torghandel, bland annat i Visby, Klintehamn och Hemse. Du måste ha tillstånd för att bedriva torghandel och det ansöker du om hos oss på Region Gotland. Utöver torghandelsplatser upplåter Region Gotland övriga platser för försäljning och det ansöker du om hos polisen.
Gatupratare, varuskyltning och smyckning
Vill du sätta ut en gatupratare, skyltvaror eller dekorera utanför din verksamhet på offentlig plats behöver du söka tillstånd hos polisen.
Skyltning och affischering
Det krävs tillstånd för att sätta upp tillfälliga skyltar eller affischer som står på eller vetter mot offentlig plats. Tillstånd ansöker du om hos polisen.
Byggetablering
För att få ställa upp en byggnadsställning, container, skylift eller ha en upplagsyta i samband med ett arbete ska du ansöka om tillstånd hos polisen.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 31 oktober 2024