Riktlinjer för grävning/schakt i grönyta och i närheten av träd
För all grävning och schakt på kommunal mark ska grävtillstånd inhämtas vilket handläggs av Trafik och gata-enheten.
Utöver vad som anges som eventuella villkor i grävtillståndet gäller följande generella riktlinjer för schakt i anslutning till träd och buskar:
- Schakt och grävning skall normalt aldrig ske inom trädets skyddszon. I första hand gäller 15 x stamdiametern i brösthöjd (130 cm). I andra hand gäller kronans dropplinje.
- Trädstammen och trädkronan skall alltid skyddas mot mekaniska skador.
- Upplag och placering av fordon under trädkronan skall i möjligaste mån undvikas.
- Rötter större än 2 centimeter i diameter skall kapas manuellt med handsåg eller sekatör/grensax. För rötter större än 5 centimeter i diameter skall schakt genomföras för hand eller med andra alternativ som innebär att stora rötter inte behöver kapas, vakuumsug eller liknande. Om detta inte är möjligt skall åtgärden dokumenteras och skyndsamt rapporteras.
- Bensin, diesel lösningsmedel med mera skall inte hanteras inom skyddszonen.
- Schaktdiket skall återfyllas skyndsamt, rötter skall inte exponeras för torka eller frost. Om schakt måste stå öppen under en längre tid och det är ogynnsamma väderförhållanden såsom stark sol och värme, skall schaktsidan vattnas och täckas med så kallat rotdraperi. Även vid minusgrader ska rötterna skyddas med rotdraperi eller liknande.
- Verktyg och sågar som har använts i alm med misstänkt almsjuka måste desinficeras efteråt med rödsprit och helst även brännas av. Kontakta Skogsstyrelsen för rådgivning och rapportera alltid misstänkta fall av almsjuka.
- Alla som arbetar med detta har kunskap om skydd av rötter och träd vid schakter och har tagit del av dokumentet Standard för skyddande av träd vid byggnation 2.0.
Principskissen visar hur trädets rotsystem sträcker sig långt utanför trädkronan, ungefär femton gånger stammens diameter. Rötterna går inte speciellt djupt ner eftersom de behöver syre. De flesta rötter finns från ytan och ner till ungefär en halv meter. Längre ner finns främst stödjande rötter som är viktiga för trädets stabilitet.
Marken skall efter slutfört arbetet återställas utan dröjsmål. Återställning skall ske fackmannamässigt och godkännas av Region Gotland.
För akuta åtgärder skall grävtillstånd sökas retroaktivt. Åtgärden skall i dessa fall dokumenteras av sökande.
Vid eventuell skadereglering tillämpar Region Gotland Alnarpsmodellen för värdering av träd.
Andra lagskydd
Utöver det grävtillstånd som utfärdas av Region Gotland har sökande själv det yttersta ansvaret att undersöka om åtgärden omfattas av något annat lagskydd och i så fall inhämta tillstånd/dispens för åtgärden. Det avser t ex att genomföra en schakt inom skyddszonen för träd som är skyddade enligt generella biotopskyddet, 7 kapitlet 11 § miljöbalken samt för träd som är klassade som särskilt skyddsvärda enligt Åtgärdsprogrammet för särskilt skyddsvärda träd.
Det generella biotopskyddet omfattar träd i alléer, minst fem lövträd planterade i rad, enkel eller dubbel. Träden skall vara vuxna, det vill säga minst 30 år eller 20 centimeter i diameter, brösthöjd. Träden skall stå längs en väg, en tidigare väg eller i ett i övrigt öppet landskap. Det generella biotopskyddet innebär att man inte får utföra åtgärder som kan skada biotopen, t ex genom schakt. En riktlinje för hur nära ett träd man kan schakta utan att skada rotsystemet är 15 gånger trädets stamdiameter mätt i brösthöjd (130 cm). Varje dispensansökan är förenad med en prövningsavgift, de nationellt fastställda handläggningstiderna för dispensprövningar är 180 dagar, det vill säga sex månader. Länsstyrelsens naturvårdsenhet handlägger biotopskyddsärenden.
För särskilt skyddsvärda träd gäller att ett samråd om väsentlig förändring av naturmiljön kap 12 § 6, Miljöbalken skall hållas om en åtgärd bedöms påverka trädet negativt t ex en schakt inom skyddszonen. Även detta samråd handläggs av Länsstyrelsens naturvårdsenhet, handläggningstiden är sex veckor.
Kontakta Region Gotland
Region Gotlands kundtjänst
Vi svarar på frågor om vår service och verksamheter, hör av dig till oss på telefon eller e-post.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 7 november 2023