Gå till startsidan
Gå till startsidan
Sök

Grävningsarbeten i naturområden, vattenskyddsområden och vid fornminnen

Här hittar du fler riktlinjer för arbeten som uförs i naturområden, vid vattenskyddsområden, naturreservat och vid fornmionnen.

Grävningsarbete i grönyta och i närheten av träd

Utöver vad som anges som eventuella villkor i grävtillståndet gäller följande generella riktlinjer för schakt i anslutning till träd och buskar:

  • Schakt och grävning ska aldrig ske inom trädets skyddszon. I första hand gäller 15 x stamdiametern i brösthöjd (130 cm). I andra hand gäller kronans dropplinje.
  • Trädstammen och trädkronan ska alltid skyddas mot mekaniska skador.
  • Upplag och placering av fordon under trädkronan ska i möjligaste mån undvikas.
  • Rötter större än 2 centimeter i diameter ska kapas manuellt med handsåg, sekatör eller grensax.
  • Vid rötter större än 5 centimeter i diameter ska schakt genomföras för hand eller med andra alternativ som innebär att stora rötter inte behöver kapas, vakuumsug eller liknande. Om detta inte är möjligt ska åtgärden dokumenteras och skyndsamt rapporteras.
  • Bensin, diesel, lösningsmedel med mera får inte hanteras inom skyddszonen.
  • Schaktdiket ska återfyllas skyndsamt, rötter ska inte exponeras för torka eller frost. Om schakt måste stå öppen under en längre tid och det är dåliga väderförhållanden, såsom stark sol och värme, ska schaktsidan vattnas och täckas med så kallat rotdraperi. Vid minusgrader ska rötterna skyddas med rotdraperi eller liknande.
  • Verktyg och sågar som har använts i alm med misstänkt almsjuka måste desinficeras efteråt med rödsprit och helst även brännas av. Kontakta Skogsstyrelsen för rådgivning och rapportera alltid misstänkta fall av almsjuka.
  • Arbetsfordon får inte stå parkerade under trädkronor.
  • Alla som arbetar med detta ska ha kunskap om skydd av rötter och träd vid schakter och har tagit del av dokumentet Standard för skyddande av träd vid byggnation 2.0.

Marken ska efter slutfört arbetet återställas utan dröjsmål. Återställning ska ske fackmannamässigt och granskas av Region Gotland.

För akuta åtgärder vid grönytor ska grävtillstånd sökas retroaktivt. Åtgärden ska i dessa fall dokumenteras av sökande.

Vid eventuell skadereglering tillämpar Region Gotland Alnarpsmodellen för värdering av träd

Principskiss grävning i närheten av träd

Vattenskyddsområde

Om ditt planerade arbete berör ett vattenskyddsområde ska den sökande ta reda på vilka särskilda föreskrifter som gäller för det aktuella området. Detta för att minimera risken för förorening av grundvatten och andra skador på miljön. Vid behov ska även samråd ske med tillsynsmyndigheten avseende det planerade arbetet.

För att utföra grävarbete inom vattenskyddsområden krävs ibland beslut eller tillstånd från Miljö- och byggnämnden. Detta kan gälla både om du ska gräva ner brunnar, dra ledningar eller utföra andra större schaktarbeten. Du bör kontrollera på Region Gotlands webbplats vad som gäller i det vattenskyddsområde där arbetet planeras.

När du planerar att utföra grävarbete eller andra markarbeten inom vattenskyddsområden där det krävs en ansökan ska ansökan göras i god tid (minst 15 arbetsdagar) innan arbetet påbörjas. Du gör en ansökan via Region Gotlands E-tjänst.

I ansökan är det viktigt att du noggrant beskriver de skyddsåtgärder som kommer att tillämpas för att förebygga skada och även de skyddsåtgärder som är aktuella om en skada ändå inträffar. Kontakta enhet miljö inom Samhällsbyggnadsförvaltningen om du behöver vägledning.

Oavsett vattenskyddsområde eller endast närhet till vattendrag ska maskinval, inklusive oljor och drivmedel, vara av miljövänlig karaktär. Alla uppställningsplatser ska också anpassas till platsens topografi för att förhindra förorening av vatten vid eventuella läckage eller olyckor.

Kontrollera alltid vattenskyddsföreskrifterna i god tid innan nya åtgärder påbörjas. Det kan finnas olika typer av restriktioner för schaktningsarbeten. Inom Visby kräver större schaktningsarbeten anmälan eller tillstånd. I äldre vattenskyddsföreskrifter anges ofta tillåtet schaktningsdjup i förhållande till högsta grundvattenyta.

Inför alla grävarbeten ska maskinparken kontrolleras så att den är i gott skick. Utrustning ska finnas i maskiner för att klara eventuella läckage.

Vattenskyddsområdena är oftast skyltade med ”Vattenskyddsområde”. Dessa visar var du ska vara extra försiktig. Om det händer en olycka inom ett vattenskyddsområde måste Räddningstjänsten larmas så att utsläpp stoppas och saneras. Ring: 112.

Naturreservat

Region Gotland har två kommunala naturreservat. Naturreservaten är Galgberget och Södra Hällarna.

Om ett grävarbete ska utföras i ett Region Gotlands naturreservat kan du behöva ansöka om ett grävtillstånd från Regionen. Syftet med tillståndet är att säkerställa att arbetet utförs på ett sätt som inte skadar naturmiljön i reservatet och att det inte stör andra besökare eller verksamheter i området.

Tillstånd kan behöva ansökas om från andra myndigheter beroende på vilken typ av arbete som ska utföras, såsom tillstånd för avfallshantering eller arbete i vattendrag. Dispenser eller tillstånd i andra naturreservat på Gotland hanteras av Länsstyrelsen i Gotlands län.

Innan du ansöker om grävtillstånd är det viktigt att du undersöker vilka lagar och regler reservatet är skyddat av. När du ansöker om grävtillstånd måste du lämna in en ansökan där du beskriver ditt ärende och vad du planerar att göra. Ansökan kan också behöva innehålla en beskrivning av vilka miljö- och säkerhetsåtgärder som kommer att vidtas för att minska påverkan på området. Du bifogar de nödvändiga tillstånden i din ansökan om grävtillstånd.

Om du får tillstånd är det viktigt att följa de villkor och krav som anges i tillståndet. Om villkoren inte efterföljs kan tillståndet återkallas och den sökande kan bli skyldig att återställa området till dess tidigare skick.

Fornminne

Alla arbeten som innebär ingrepp vid ett fornminne eller i ett fornlämningsområde kräver tillstånd enligt kulturmiljölagen. Den som utför arbetet bör i god tid ta reda på om någon fast fornlämning kan beröras och i så fall snarast samråda med länsstyrelsen.

Kontakta Länsstyrelsen i Gotlands län för samråd och erforderliga skyddsåtgärder om fornminnen finns inom eller i närheten av arbetsplatsen. Du ansöker även om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Marken i Visby innerstad innehåller kulturlager med lämningar efter medeltida byggnadsverk samt anläggningar från det förhistoriska Visby. En arkeologisk undersökning måste därför göras innan varje markingrepp. Det arkeologiska arbetet ger oss möjlighet att se och förstå stadens äldsta delar och ursprung.

Hela Visby innerstad räknas som ett fornminne och skyddas därför av kulturmiljölagen.

Om fornminnen påträffas inom arbetsområdet ska du anmäla detta till länsstyrelsen och arbetet inom berört område ska omedelbart avbrytas. Utförare ansvarar för erforderliga tillstånd och initierar samråd. Arbete som berör fast fornlämning får inte ske utan tillstånd från Länsstyrelsen.

Kontakta Region Gotland

Region Gotlands kundtjänst

Saknar du specifika kontaktuppgifter kan du alltid ringa eller skicka e-post så hjälper vi dig att nå rätt person eller verksamhet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 juni 2024